Opinia Timisoarei

Ardelenii s-au saturat sa ia ordine de la Bucuresti: vor autonomia Transilvaniei si guvern la Cluj!

O petitie online care cere autonomia Transilvaniei si guvern la Cluj face furori printre internautii din Ardeal. In scurt timp de la lansarea ei, a deveni virala pe internet si a strans deja cateva mii de semnaturi.

Pe fondul crizei economice si a dezamagirii profunde fata de o clasa politica tot mai surda la nevoile reale ale „provinciei”, ardelenii par tot mai putin dispusi sa accepte ordine de la Bucuresti si cocheteaza cu ideea unei Transilvanii autonome, cu guvern la Cluj.

O petitie in acest sens, lansata in urma cu cateva luni, a ajuns sa stranga aproape 6.000 de semnaturi si a stranit numeroase dezbateri, pro si contra acestei idei.

Petitia „Autonomia Transilvaniei si guvernul la Cluj” cere „un guvern regional la Cluj, cu control politic si economic pe teritoriul Transilvaniei autonome”, iar motivul principal invocat este ca „Istoria si traditia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat”.

„Regiunea noastra a fost intotdeauna partea Europei civilizate”, se arata in motivarea petitiei. „Aici a fost declarata prima oara libertatea confesionala in 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia in 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultura si toleranta. In secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie larga.

La Unirea din Alba Iulia in 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltata din Romania Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie. Biserica Greco-Catolica, avand credinciosi numai din Transilvania, era eliminata, bunurile erau confiscate”.

Cei care au formulat petitia cred ca dupa 1989, situatia economica a regiunii nu s-a imbunatatit si invoca aceleasi argumente pe care le sustin autonomistii banateni. „Impozitele acumulate in Transilvania ajung in Moldova si Oltenia pe nedrept. Transilvania este trezoreria tarii noastre fara autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decat noi avem de ei. Regiunea noastra s-ar putea autosustine. Avem paduri, ape minerale, un potential turistic foarte mare, orase medievale unice in Romania, sute de castele, cetati, o universitate care multumita multiculturalismului este in fruntea Universitatilor din tara. Noi nu vrem nimic de la altii, dar ce e al nostru nu lasam”, mai spun initiatori petitiei online.

Lansata in urma cu cateva luni, petitia are ca scop atragerea a peste 10.000 de semnaturi.

Sursa: ro.stiri.yahoo.com

Exit mobile version