Opinia Timisoarei

Ar fi trebuit sa fie gata anul trecut, dar abia are acoperis. Centrul Multicultural de la fosta Dermatologie din Timisoara, blocat pentru ca primaria n-a mai platit lucrari si nici n-a mutat aproape 100 de bolnavi

TIMISOARA. Fosta clinica de Dermatologie ar fi trebuit sa gazduiasca evenimente culturale in anul in care Timisoara este Capitala Europeana a Culturii, insa adaposteste in continuare bolnavii pe care primaria inca nu a fost in stare sa ii relocheze.

CITESTE SI: Lucrarile la noul campus scolar Nikolaus Lenau din Timisoara, intarziate. Administratia Fritz cere acum modificari la scoala, iar santierul e blocat pana la o noua licitatie. Video 

CITESTE SI: Nu mai sunt bani. Lucrari oprite la noile corpuri de cladiri de la Spitalul Victor Babes din Timisoara si o noua licitatie, in toamna 

Proiectul de reabilitare a cladirii si transformare a acesteia intr-un centru multicultural a inceput de mai bine de 3 ani, insa aproape bate pasul pe loc.

A durat un an de la semnarea contractului pana la momentul in care primaria incepea sa caute o firma care sa faca descarcarea arheologica. S-a finalizat procedura, au inceput lucrarile de curatare si pregatire a terenului si au pornit lucrarile la acoperis. De altfel, singurele lucrari importante care s-au facut.

Iar asta pentru ca, la fel ca in cazul altor lucrari din Timisoara, primaria a anuntat de multa vreme constructorul ca nu mai are bani sa continue santierul.

Santierul este blocat pe motiv de lipsa de fonduri. E o aripa unde inca sunt medici si bolnavi, primaria cauta o solutie sa ii relocheze.

In rest e sistata lucrarea. Descarcarea arheologica s-a finalizat. S-a lucrat doar la acoperis, unde inca lucram, ca nu putem sa-l lasam asa, sa se degradeze. Am facut o structura metalica in curte, pentru casa liftului, s-a decapat tencuiala existenta in interior. Ar trebui sa ne aloce acum o suma de bani, am inteles ca nu toata suma necesara. Saptamana viitoare ar trebui sa primim un raspuns in acest sens si un ordin de incepere„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Catalin Adam, directorul tehnic al Constructim, firma care se ocupa de lucrari.

Oficial, de 3 ani, reprezentantii Primariei Timisoara fac demersuri pentru relocarea Sectiei clinice de Radioterapie a Spitalului Municipal. Cu toate acestea, in continuare sectia cu 70 de paturi plus 10 pentru internarea de zi functioneaza intr-una dintre aripile cladirii, in care muncitorii nu au intervenit. De aici, bolnavii sunt transferati la Clinicile Noi, acolo unde fac tratamentele in buncarele noi de radioterapie.

Am solicitat o explicatie reprezentantilor Primariei Timisoara inca din 10 august, adica in urma cu o saptamana, in zadar insa.

Refunctionalizarea unitatii medicale si transformarea ei in spatiu multicultural face parte din angajamentul luat pentru proiectul Timisoara Capitala Europeana a Culturii privind amenajarea mai multor elemente de infrastructura, iar o buna parte din finantare trebuie sa vina de la Ministerul Culturii.

Va reamintim, refunctionalizarea fostei dermatologii si transformarea cladirii intr-un Centru Multifunctional este realizata de catre Constructim, firma care a castigat licitatia pentru contractul de 4 milioane de euro. Aici urmeaza sa fie amenajate birouri si sali de conferinte. Spatiul ar urma sa gazduiasca o serie de activitati culturale, dar si o galerie de arta, iar conform planurilor initiale, ar urma ca aici sa isi desfasoare activitatea si Centrul Cultural German si Institutul Cultural Francez.

Cladirea de pe strada Marasesti a fost construita intre anii 1754 si 1757, avand destinatia de spital, si este pe lista Monumentelor Istorice de clasa A din Timisoara.

Aici a functionat primul spital orasenesc civil din Romania, iar Timisoara a avut o unitate spitaliceasca, in acest loc, cu 24 de ani inaintea Vienei si cu 34 de ani inaintea Budapestei.

 

Exit mobile version