Opinia Timisoarei

Aproape 75% dintre timisoreni cred ca Primaria nu cunoaste defel sau aproape deloc problemele reale ale locuitorilor si este ineficienta in rezolvarea lor. Rezultatele Barometrului pivind Calitatea Vietii, intocmit de Universitatea de Vest la comanda Primariei Timisoara

TIMISOARA. Rezultate dezastruoase pentru administratia Fritz in cel mai nou Barometru privind Calitatea Vietii in Timisoara, intocmit de Universitatea de Vest, la comanda Primariei, si prezentat vineri.

CITESTE SI: Dezastru in actele unei licitatii de aproape 2 milioane de euro lansata de Primaria Timisoara. Procedura contestata la CNSC si anulata. Acuzatii grave: Haos in calculele din documentatie si favorizarea unor competitori

Potrivit datelor analizate de cercetatori, in urma sondajelor de opinie, cei mai multi dintre timisoreni, aproape 75%, cred ca Primaria nu cunoaste deloc sau aproape defel problemele reale ale orasului si nu este tocmai eficienta in rezolvarea acestora ori chiar deloc.

La afirmatia ‘Primaria cunoaste problemele reale ale locuitorilor din Timisoara‘, 38,8 la suta dintre cei intervievati au transmis ca nu sunt ‘deloc de acord‘, iar 34,5% ca ‘nu prea sunt de acord‘.

In ceea ce priveste eficienta administratiei in rezolvarea problemelor cetatenilor, procentele se mentin cam la aceleasi valori.

Tot din studiul privind perceptia timisorenilor asupra orasului reiese ca e destul de usor sa iti gasesti un loc de munca in oras, ca cetatenii straini sunt bine integrati si ca Timisoara nu e prea bine angajata in lupta impotriva schimbarilor climatice.

Aproape 90% dintre locuitori cred ca activitatile culturale sunt importante pentru bunastarea orasului.

Cat de multumiti sunt timisorenii de drumuri, transport, scoli ori piste de biciclete

Majoritatea timisorenilor se declara foarte nemultumiti de traficul auto, de felul in care arata drumurile si cladirile istorice, releva Barometrul privind Calitatea Vietii  in Timisoara realizat de profesorii si studentii de la Universitatea de Vest.

In ceea ce priveste satisfactia in raport cu facilitatile orasului, timisorenii – 57,3 la suta – se declara total nemultumiti de traficul auto, respectiv partial nemultumiti – 27.9 la suta.
Pe cetateni ii nemultumeste profund starea cladirilor istorice – 37,7la suta – si partial – 32,5 la suta.
Felul in care se prezinta drumurile din Timisoara ii nemultumeste total pe 36,2 la suta dintre locuitori si partial pe 32,5 la suta dintre cetateni.

Procente de nemultumire putin mai mici sunt la starea trotuarelor, unde 29,5 la suta sustin ca sunt total nemultumiti si 31,1 la suta sunt partial nemultumiti.
Pistele de bicicleta reprezinta o sursa de nemultumire totala pentru 28,7 la suta dintre locuitori, iar 26,8 la suta se socotesc partial nemultumiti.
Tot in proportie de peste 20 la suta de nemultumire totala si peste 20% partiala se inregistreaza in privinta creselor, facilitatilor sportive (terenuri, sali de sport), serviciilor de sanatate si transportul in comun.

Gradul de satisfactie al cetatenilor este mai mare in privinta iluminatului public, al liceelor, scolilor si gradinitelor din oras, in privinta spatiilor pietonale din centru, a accesului la magazine si supermarketuri, respectiv in privinta universitatilor din Timisoara.

Este al VI-lea studiu de acest fel pe care Universitatea de Vest il realizeaza si a fost coordonat de profesorul Marius Matichescu, lector in cadrul Departamentului de Sociologie al UVT.

Datele au fost colectate in perioada noiembrie-decembrie 2021 pe un esantion de peste 3000 de persoane. Pentru prima data, din cauza pandemiei, o parte din date au fost colectate online.

„Barometrul masoara date despre diverse teme de interes la nivelul fiecarui cartier din Timisoara, despre mobilitate si transport, calitatea propriei vieti, servicii publice, mediu etc. De asemenea, Barometrul exploreaza teme noi, ca nivelul de digitalizare si informatizare sau Capitala Europeana a Culturii.

Prezentarea Barometrului a fost realizata de coordonatorii studiului si a fost urmata de o masa rotunda si discutii cu participantii, Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, alaturi de primarul Timisoarei, Dominic Fritz, de ceilalti rectori si prorectori invitati, dar si de personalitatile din mediul intelectual, administrativ, economic si social care au participat, de studenti, cadre didactice si cercetatori. Datele obtinute sunt relevante si utile pentru activitatea institutiilor si organizatiilor preocupate si responsabile de imbunatatirea calitatii vietii timisorenilor„, transmit reprezentantii Universitatii de Vest.

Barometrul comandat si platit de Primaria Timisoara a costat 32.000 de euro.

 

Exit mobile version