Opinia Timisoarei

Aproape 36.000 de maghiari din judetul Timis sarbatoresc pe 15 martie Ziua Ungariei

TIMISOARA. Maghiarii din Timis celebreaza in 15 martie Ziua Ungariei, in cadrul mai multor manifestari organizate de filiala timiseana a Uniunii Democrate Maghiare din Romania. Au loc depuneri de coroane in mai multe locatii din Timisoara.

Potrivit presedintelui UDMR Timis, Francisc Halasz, in judetul Timis abia daca mai sunt 36.000 de maghiari, in conditiile in care in urma cu cativa ani numarul lor era mult mai mare.

„Suntem sub 36.000 de maghiari in Timis. Este o scadere de 30% fata de anul 2002. Strict la Timisoara, scaderea este de 38%. In 1977, de exemplu, am fost undeva peste 75 – 76.000 de maghiari. Constatam ca azi, maine, Romania scapa de problema etnica maghiara fara nicio problema”, a declarat Francisc Halasz, punand accent pe faptul ca scaderea populatiei este o caracteristica a tarii noastre, cu 2 exceptii: romii si ucrainenii.

Halasz le ureaza maghiarilor din Timis ca ziua de 15 martie 2012 sa fie una memorabila, „o zi in care sa avem convingerea ca comunitatea maghiara din judetul Timis, desi a scazut foarte mult in anii anteriori, mai are un viitor in acest judet”.

„Dorim ca acest viitor sa se manifeste nu numai pe taramul cultural, al vietii economice, al vietii sociale si al invatamantului, dar si pe plan politic, fiindca daca avem un cuvant de spus cu ce se intampla in localitatile unde suntem si noi prezenti, atunci trebuie sa fim prezenti in institutiile unde se iau cele mai mari decizii”, a explicat presedintele UDMR Timis.

Revolutia maghiara din 1848 a fost un eveniment determinant al istoriei Ungariei, punctul de pornire al transformarilor burghezo-democratice din societatea maghiara. Evenimentele revolutionare si razboiul de autoaparare din anii 1848 – 1849 reprezinta unul dintre cele mai importante conflicte militare din istoria maghiara.

Revolutia a inceput pe 15 martie 1848, cu evenimente sangeroase in Pesta si Buda, urmate fiind de diverse rascoale in toata tara, care au permis reformistilor maghiari sa formeze un nou guvern condus de primul ministru Lajos Batthyany. El a adoptat o serie de reforme, numite si Legile din Aprilie, care au creat un sistem politic democratic in Ungaria.

Exit mobile version