Opinia Timisoarei

Aproape 2000 de oameni au urcat in schela cu plante din Piata Victoriei in prima zi in care ‘gradina verticala’ s-a deschis publicului la Timisoara. Foto

TIMISOARA. Timisoreni si turisti deopotriva au fost curiosi sa vada centrul orasului de la inaltime si au urcat in gradina verticala de pe schela ridicata in Piata Victoriei, sambata, in prima zi in care instalatia a fost deschisa publicului.

CITESTE SI: Mii de oameni la evenimentele organizate in a doua zi a deschiderii programului Timisoara Capitala Culturala Europeana. Foto 

‘Pepiniera 1306 plante’ a fost vizitata de aproape 2000 de curiosi, conform datelor Ordinului Arhitectilor din Romania, Filiala Timis.

Un numar de 1846 persoane au urcat in Pepiniera.1306 plante pentru Timisoara, in ziua deschiderii. Suntem foarte recunoscatori si am dori sa le multumim tuturor voluntarilor care au fost alaturi de noi si care au asigurat buna functionare a vizitarii. Instalatia va ramane pe pozitie tot restul anului si va gazdui o serie de evenimente culturale si educaționale pe care le vom organiza pe toata perioada anului 2023„, transmit reprezentantii OAR.

In instalatia de cinci niveluri din Piata Victoriei au fost puse ghivece si jardiniere cu plante, iar pe parcursul anului timisorenii le vor vedea in diferite stadii de evolutie.

Cei care se vor incumeta sa urce pana la ultimul etaj vor vedea Piata Victoriei de sus, dar si o parte din zona de nord-est a Timisoarei.

La ultimul etaj al constructiei, pe partea dinspre strada Alba Iulia, urmeaza sa fie asezat si un binoclu panoramic, pe care responsabilii de proiect l-au confundat cu un ‘telescop’ (dispozitiv pentru cercetarea astrilor, n.r.), despre care au spus ca va fi la dispozitia turistilor care doresc sa priveasca mai atent cladirile inalte ale orasului ce ar putea fi observate de pe schela.

Va fi un telescop, pe partea nord-est pentru ca aici avem cea mai buna perspectiva. Cu telescopul se va ‘citi’ acest skyline si vom avea o aplicatie de realitate augmentata care va indica cladirile. Avem biserica Millenium, hotel Continental, biserica Ecaterina, avem turnul primei banci din Timisoara. O sa fie o serie de informatii citite. Practic, din turn poti sa relationezi spatial cu restul orasului„, a spus Alex Ciobota, peisagist.

Gradina verticala care se ridica in centrul Timisoarei va ramane in Piata Victoriei pana in luna decembrie. Constructia are 26 de metri si pe cele 5 etaje vor fi 1306 plante. Numarul lor nu are vreo semnificatie anume, ci la aceasta suma au ajuns initiatorii proiectului cand au facut calculele pentru a vedea cate ghivece incap pe platforme.

Din ratiuni de siguranta, in turnul verde din Piata Victoriei nu vor putea urca mai mult de 50 de oameni deodata. Totodata, doritorii vor avea acces in Pepiniera in mod organizat, in baza unui dispozitiv de numarare, iar voluntarii vor fi prezenti la fiecare etaj in permanenta in timpul programului de vizitare.
Urcarea in gradina verticala este gratuita.

Deocamdata, nu se stie ce evenimente vor fi organizate in gradina verticala pe parcursul anului, organizatorii urmand sa faca un apel de proiecte si sa aleaga dintre propuneri.

Instalatia, pentru care Primaria Timisoara a platit 350.000 de euro, a iscat vii reactii in spatiul public in ultimele zile, multi timisoreni socotind ca aceasta nu este potrivita in spatiul dintre Catedrala si Opera.
Proiectul a fost semnat atelierul de arhitectura Maio din Barcelona si a fost implementat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Timis. Plantele au fost asigurate de Horticultura si Universitatea de Stiintele Vietii din Timisoara. In luna decembrie, acestea vor putea fi cumparate de catre cetateni.

Exit mobile version