Opinia Timisoarei

Aparitie surprinzatoare la Timisoara. The Middle Way, sculptura monumentala expusa in mari orase din Europa, amplasata pe Bastionul Theresia. Foto

TIMISOARA. Bastionul Theresia din Timisoara s-a imbogatit cu o sculptura impresionanta, ce a fost prezentata, de-a lungul anilor, in cateva dintre cele mai importante orase culturale din Europa.

Colorata in rosu puternic si inalta de patru metri, aceasta este amplasata in capatul corpului C al Bastionului Maria Theresia.
Sculptura lui Bogdan Rata a avut un itinerariu deosebit in existenta ei. Dupa Independents Liverpool Biennial 2014, unde lucrarea a fost expusa, doi ani, in fata cladirii St. George’s Hall in insula muzeelor, sculptura a fost instalata in Piata Milenium din Baia Mare. Un an mai tarziu, in 2017, The Middle Way a fost expusa in fata primariei din Cascais, in Portugalia, ca apoi sa ajunga, in 2018 la Porto, in fata Casei da Música si, mai apoi, in centrul orasului Kiev, in Ucraina. In 2019, opera monumentala a lui Bogdan Rata a fost expusa in alte doua orase ucrainene, Mîkolaiv si Dnipro„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

In anul in care Timisoara este Capitala Europeana a Culturii, opera de arta va ‘veghea’ orasul de pe cladirea Bastionului.

Amplasarea lucrarii The Middle Way pe Bastionul Maria Theresia, in Timisoara, Capitala Europeana a Culturii in 2023, subliniaza ideea de unitate multiculturala a orasului, sculptura monumentala devenind un pin ce va marca spatiul urban si piata din fata muzeului in relatie directa cu celelalte orase si institutii din Europa unde lucrarea a fost expusa anterior”, transmite sculptorul Bogdan Rata.

Sculptura a fost expusa la Timisoara la invitatia Muzeului National al Banatului, in parteneriat cu Fundatia Herczeg, Fundatia „Societatea de Istorie si Arheologie din Banat”, cu sprijinul Constructim.

Exit mobile version