Opinia Timisoarei

Apa mizerabila in fantana, gunoaie si ambrozie pana la genunchi in Parcul Civic din Timisoara, cu doar cateva zile inainte de receptia programata de primarie

TIMISOARA. La doar cateva zile distanta de momentul receptiei, Parcul Civic din Timisoara se scalda in balarii si mizerie, desi cosurile de gunoi sunt montate pe unele alei chiar si aproape din metru in metru. Apa din fantana ornamentala e murdara si plina de resturi vegetale.

CITESTE SI: Vrea sa ridice 2 etaje peste Complexul Sportiv Bega si sa amenajeze inca un bazin de inot si o sala de gimnastica. Primaria Timisoara da aproape 60.000 de euro unei firme care sa-i spuna daca se poate face sau nu extinderea 

Conform reprezentantilor Primariei Timisoara, lucrarile au fost deja finalizate, insa nu si receptionate, intrucat la inspectia in teren au mai fost gasite… neconformitati. Astfel, pentru orice problema aparuta raspunde, deocamdata, firma care se ocupa de lucrari, si nu municipalitatea.

Firmele care se ocupa de lucrari in asociere, Elf Road SRL si D& Garden Design SRL, au primit un termen 30 de zile pentru a remedia chestiunile in neregula identificate. Iar in scurt timp, reprezentantii Primariei Timisoara anunta ca vor receptiona, in sfarsit, investitia in modernizarea parcului.

Lucrarile sunt finalizate in Parcul Civic, insa au fost identificate o serie de neconformitati. Am fost in teren cu constructorul si avem material dendrologic care s-a uscat, sistemul de irigatie trebuie refacut au fost mai multe nereguli. Constructorul are termen pentru a le finaliza, iar la sfarsitul lunii august sper sa putem face receptia. Daca sunt neconformitati in continuare, vor fi imputate constructorului. Daca nu vor fi refacute, punem in aplicare procedura privind garantia de buna executie„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Ruben Latcau, viceprimarul Timisoarei.

Iar pe langa remederile tehnice, la momentul receptiei, in parc va trebui sa fie tunsa iarba si ambrozia, sa fie curatata fantana arteziana si indepartate mormanele de pamant si resturi de pe spatiul verde.

***

Va reamintim, in toamna anului 2019, Primaria Timisoara semna contractul pentru reamenajarea Parcului Civic din centrul orasului, ce cuprinde 3 zone de spatii verzi: cel din spatele Hotelului Continental, cel din spatele Postei Mari catre Michelangelo, respectiv cel aflat intre bulevardul Bratianu si strada Eminescu.

Desi lucrarea trebuia sa fie gata in 6 luni, aceasta e inca, teoretic, in desfasurare. In plus, pe langa suma prevazuta initial pentru proiect, aceasta au fost suplimentata cu inca 500.000 de lei, bani primiti de la Guvern anul trecut.

Parcul de aproape 70.000 mp din inima Timisoarei trebuia sa-si schimbe infatisarea pentru anul 2021 cand orasul avea sa devina Capitala Culturala a Europei, inainte ca acest proiect de tara sa se amane pentru 2023 din pricina pandemiei.

Conform proiectului, la finalul lucrarilor, in cele trei spatii verzi ar trebui sa fie montate zeci de banci noi, banchete circulare, pergole, dar si sadite mii de plante decorative, iar sistemul de iluminat extins si modernizat. In Parcul Civic a fost construita o fantana ornamentala cu diametrul de peste 4 metri, intr-o piateta din vecinatatea Salii 2 a Teatrului National.

In cele trei spatii ce compun Parcul Civic ar fi trebuit plantati pini, tuia, magnolii si liliac, dar si arborele de lalea – tulipanul, precum si rhododendron, hortensii, lavanda, azalee si trandafiri, dar si alte specii, care mai de care mai colorate. Toate plantele sadite sunt insa fie uscate, fie acoperite de buruieni, fie au ramas doar pe hartie.

Parc pe terenul unde candva sa ridicat Cazarma Transilvania, una dintre cele mai mari din Europa

Pe aproape intreaga suprafata a Parcului Civic a fost candva o cazarma militara, una dintre cele mai mari din Europa, situata in vecinatatea cetatii Timisoarei. Ea a dainuit mult chiar si dupa Al Doilea Razboi Mondial.

FOTO: art-historia.blogspot.com

Dezafectarea si daramarea cazarmii a inceput in urma cu aproape 70 de ani, in 1956. In 1959 inca mai exista o parte din principala cladire a cazarmii, despre care se spune ca ar fi avut o lungime de 1,5 kilometri. Era bine ancorata in peisajul urban, pe locul actualului hotel Continental coborand mult spre Castelul Huniade.

Demolarea ei a durat cativa ani, intreaga suprafata fiind un camp de moloz. A mai ramas din cazarma cladirea Salii 2 a Teatrului National Timisoara. In jurul ei s-a plantat un sir de plopi piramidali, care sunt impresionanti in ziua de azi.
Suprafata ramasa in urma daramarii cazarmii a constituit subiectul unor dispute si framantari urbanistice in legatura cu destinul ei. A existat un proiect grandios, dublat de o expozitie, in care se concepuse aici realizarea unui centru civic modern, cu o imensa opera, cu cladiri administrative. Viziunea avantata depasea insa cu mult posibilitatile unei tari saracite de un razboi si de un regim politic ce experimenta intr-un anumit mod progresul.

Spre sfarsitul anilor ’70, proiectul a ramas doar un vis. Edili mai pragmatici s-au apucat de treaba. In intervalul 1968-1971 s-a construit hotelul Continental. Cam tot in aceeasi perioada s-a construit si bulevardul Bratianu care imparte parcul in doua. Apoi, dupa 1971, pentru a masca incertitudinile urbanistice privind aceasta zona, s-a decis inverzirea ei. S-a plantat masiv, cu tot materialul existent in pepiniere, in special arbori, fara o gandire conturata, in stilul actiunilor pompieristice specifice acelor vremuri.

Vegetatia a crescut, selectia specifica masivelor forestiere a actionat, numeroase exemplare s-au uscat din cauza cuverturii subtiri de sol ce acopera molozurile, pe anumite portiuni s-a conturat o trama de alei de tranzit si in prezent exista un fond vegetal tanar, relativ variat, cu o valoare peisagistica modesta.

Exit mobile version