Opinia Timisoarei

Andreea Ulmeanu, fosta campioana mondiala la gimnastica artistica nu si-ar indemna fata spre acest sport

ANDREEA ULMEANU. Fosta campioana mondiala la gimnastica artistica a fost rasplatita de autoritatile locale cu o diploma de excelenta.

Data si locul nasterii: Timisoara, la 15 mai 1984

Stare civila
: intr-o relatie

Activitate sportiva
: A inceput gimnastica la 4 ani, la Clubul Sportiv Scolar nr. 1, la 13 ani a fost selectata pentru echipa nationala de gimnastica si pleaca la Centrul Olimpic Deva, unde s-a antrenat timp de 7 ani.

La Campionatul Mondial de la TianJin si la Olimpiada de la Sydney a fost rezerva echipei nationale, iar la Campionatul Mondial de la Gent, reuseste sa castige locul 5 la sarituri si locul 1, cu echipa. In momentul de fata face masaj si preda aerobic, la o sala de fitness din Timisoara.
____________________________________________________________________________________________

Daca ar fi azi sa o iei de la capat si sa stii ce te asteapta ai mai face-o?

Nici gand. Si in momentul de fata mai am cosmaruri. A fost traumatizant. La 12-13 ani sa ai un regim de viata mai ceva ca la militari?! Ganditi-va ca la ora 7 ne trezeam. Pe la 7 si jumatate aveam cantarul, in fiecare dimineata. Asistenta scria in caiet greutatea si domnul Belu verifica. Mergeam la micul dejun la 8 fara zece si dupa, aveam doua ore de scoala, de la 8 la 10. La 10 jumatate incepeam antrenamentul pana pe la 2, apoi mancam. Dupa masa aveam recuperarea, in functie de traumatismele pe care le aveam, apoi aveam o ora de somn si la 5 incepeam al doilea antrenament, pana pe la 7 jumate 8. Dupa aia masa, in functie de greutatea pe care o aveai dimineata la cantar. Daca aveai greutatea optima mancai, daca nu, rabdai.

Daca ai avea o fata ai indemna-o spre gimnastica?

Nu de performanta. Probabil spre o gimnastica de baza, incat sa se dezvolte armonios. Mai mult, categoric nu. Pot zice ca eu nu am avut copilarie. Am dus lipsa unei gasti, de prieteni, de sarbatori in familie, de serbari la scoala si mai ales de dulciuri.

Cum vezi sportul de performanta in Romania?

La noi exista fotbal si alte sporturi. Personal, daca eram baiat si fotbalist , poate eram la fel de cunoscut ca si Mutu. Nu voi intelege niciodata de ce celelalte sporturi sunt date la o parte. Uitati-va la stirile sportive. Mutu s-a dat cap in cap cu nu stiu cine, bomba sexy a fotbalistului nu stiu care a facut nu stiu ce si la stirile pe scurt se numara medalile care s-au adus in alte sporturi. Ar trebui vorbit si de handbal, baschet, gimnastica. Asa e la noi in Romania.

Cu ce te-a ajutat statul, autoritatile, dupa ce ai fost campioanã mondiala?

Fiind medaliata cu aur, statul ne ofera o renta viagera, dar care la situatia din ziua de astazi a Romaniei exista posibilitatea sa ne-o taie partial, sau chiar de tot. La nivel local, autoritatile n-au facut nimic. Am primit o diploma de excelenta, pe care o mai primesc inca o mie de oameni. Timp de un an mi-am redepus dosarul pentru a deveni cetatean de onoare, dar nu am reusit sa rezolv nimic. Sunt sportivi care nu sunt din Timisoara si au primit aceasta titulatura, sportivi cu performante mai slabe ca ale mele si eu, nu am reusit. Eu locuiesc cu parintii si cu fratele meu intr-un apartament. In alte tari, fostilor sportivi cu performantele mele li se asigura o casa, o masina si o renta viagera cu care sa se poata intretine. Ei au grija de valorile lor.

De ce nu ai plecat in alta tara?

Clar din cauza familiei si putin si din cauza patriotismului. Am avut ocazia sa plec in Cipru, ca antrenoare. Am primit o oferta de a antrena alaturi de un alt antrenor cipriot, dar la vremea respectiva i-am raspuns ca inca nu, poate cine stie, in viitor.

Cum e gimnastica astazi la 8 ani de la retragerea ta?

Generatiile de copiii s-au schimbat. Generatiile care sunt acum au mult mai multa libertate. Acum nu se mai face sport ca inainte cu bataie, cu regim strict. Acum au laptopuri si vorbesc toata ziua pe Facebook si pe messenger. Eu le vad toata ziua pe retelele de socializare, nu vorbesc din ce aud. Asta iti influenteaza negativ performantele. Oricum baza de selectie e foarte mica.

Multi parinti spun ca nu-si dau copilul la gimnastica pentru ca risca sa aiba probleme de sanatate dupa, tu ai?

Eu in timpul gimnasticii am avut 2 interventii chirurgicale. Una la nas si alta la genunchi. Cea de la genunchi inca o mai simt, dar din fericire, probleme grave cum are Maria Olariu, tija in coloana, sau ca multe alte gimnaste care au trebuit sa se opereze dupa ce s-au lasat, nu am avut. Nu e neaparat sa ai repercusiuni, daca ai parinti inalti, nu poti ramane mic de statura etc.

Exit mobile version