Opinia Timisoarei

Amenintare din Rusia. E vizata si Romania. Tarile care isi pun aerodromurile la dispozitia Ucrainei pot fi considerate parti in conflict

Rusia nu da semne ca ar vrea sa renunte la razboiul pe care il duce in Ucraina si lanseaza noi amenintari.

CITESTE SI: Proteste in zeci de orase din Rusia. Mii de oameni care manifestau impotriva razboiului, batuti si arestati. Video 

Un mesaj a fost transmis de ministrul Apararii din Federatia Rusa Igor Konasenkov si vizeaza si Romania sau Polonia.

Folosirea retelelor de aerodromuri ale acestor tari pentru a primi avioane militare ucrainene si utilizarea lor ulterioara impotriva fortelor armate ruse pot fi considerate o implicare a acestor stare in conflictul armat…Practic, toate avioanele cu capacitate de lupta ale regimului de la Kiev au fost distruse. Dar stim cu siguranta ca avioane ucrainene au zburat spre Romania si alte tari vecine″, a declarat Igor Konasenkov.

Amenintarea vine in contextul in care prin Polonia și Romania, tari direct vecine cu Ucraina, sunt așteptate sa fie transportate ajutoarele militare din partea Vestului, nefiind specificat pe ce cale se fac aceste transporturi – aeriana sau la sol, scrie hotnews.ro.

Recent, Romania a returnat Ucrainei avionul de vanatoare Suhoi Su-27, cel care aterizase pe aeroportul din Bacau in ziua in care armata rusa a declansat invazia.

Polonia este in discutii cu SUA pentru a gasi o varianta prin care sa ofere Ucrainei avioanele sale de vanatoare MiG-29, o varianta vehiculata ar fi ca pilotii ucraineni sa vina sa le preia de pe aeroporturile poloneze, daca va fi cazul unui asemenea scenariu.

UPDATE:  Premierul Nicolae Ciucă spune că ameninţările Rusiei cu privire la posibilitatea ca aeronave ucrainene să plece de pe aeroporturi din ţări vecine Ucrainei, inclusiv României, reprezint o „retorică” prin care „se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real, în teren în Ucraina, unde sunt ucişi civili”.

Premierul a explicat că un singur avion ucrainean a intrat în spaţiul aerian al României, în prima zi a războiului.

Este o retorică folosită în ultima perioadă, prin care se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real, în teren în Ucraina, unde vedem că sunt ucişi civili, unde vedem că nu se respectă absolut deloc legile conflictului armat, şi în felul acesta este mai uşor să spui atenţie la ceilalţi, pentru că vă puteţi transforma şi voi în parte a acţiunii beligerante pe care ei o desfăşoară”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă duminică seară, la Digi 24.

Întrebat dacă retorica folosită de Rusia are rolul de a crea temere României, Ciucă a răspuns că de regulă în conflictele armate de folosesc metode precum dezinformarea, inducerea în eroare, propaganda şi operaţiile informaţionale.

Eu cred că degeaba încearcă să ne facă să ne fie frică, pentru că nu avem de ce să ne fie frică. Existăm măsuri concrete care s-au luat în interiorul Alianţei Nord-Atlantice astfel încât statele de pe frontiera estică a alianţei să beneficieze de măsuri întărite şi consolidate de descurajare şi apărare”, a adăugat Ciucă.

 

 

 

Exit mobile version