Opinia Timisoarei

Amenda pentru Certificatul verde COVID e pana la 5000 de lei. Documentul, la control pe terase, in restaurante si cafenele, la Timisoara. Video

TIMISOARA. De marti, la Timisoara, ajunsa deja la o rata de infectare cu coronavirus de peste 4 la mie, cei care merg la terase, in cafenele, la baruri sau restaurante trebuie sa prezinte Certificatul verde COVID, altfel nu sunt serviti.

Verficarea se face prin scanarea codul de pe document, aratat fie in format electronic, de pe telefonul mobil, fie imprimat pe hartie. Patronii localurilor care accepta sa ii serveasca pe cei nevaccinati sau fara test risca amenzi usturatoare.

Clientii fara Certificat COVID nu sunt amendati decat daca refuza sa paraseasca incinta si fac scandal. Intr-o asemenea situatie, reprezentantii localurilor trebuie sa anunte Politia.

CITESTE SI: O firma cu un singur angajat proiecteaza viitorul pod peste Bega si strada care sa lege B-dul Dambovita de zona Garii, la Timisoara. La pasajul Solventul, primele sapaturi… poate la primavara

Conform noilor reglementari intrate in vigoare odata ce incidenta cazurilor la mia de locuitori a trecut de 3, accesul in localuri le permis doar celor vaccinati cu schema completa, celor care prezinta rezultatul unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau un test antigen COVID nu mai vechi de 48 de ore, precum si celor care sunt intre a 15 si a 180-a zi ulterioara trecerii prin boala.
De un test negativ au nevoie si copiii de la 6 ani in sus.

Mi se pare o masura buna, pentru ca astfel ne simtim si noi protejati, in siguranta pe unde mergem. Mi se par foarte bune masurile acestea„, spune un timisorean aflat la o terasa din Piata Unirii, marti.

Mi se pare ok. Atata timp cat toata lumea respecta regulile, eu zic ca ne adaptam situatiei si mergem catre viitor„, adauga un altul.

Reprezentantii sectorului HORECA sunt de acord cu noile reguli si spun ca astfel nu mai risca sa le fie iarasi inchise afacerile.

Inseamna, pe de o parte supravietuire, sa nu mai trecem prin iarna pe care am avut-o iarna trecuta, si cei care au trecut stiu ce inseamna, iar pe de alta parte inseamna intelegerea clientilor si oaseptilor ca avem nevoie de aceasta forma de protectie pentru a putea trece peste acest val„, spune Corina Macri, reprezentant HORETIM, industria ospitalitatii in Timis.

Verificarea Certificatului verde COVID e simpla. Angajatii barurilor, restaurantelor si cafenelelor utilizeaza codul cu ajutorul aplicatiei Check DCC ce se poate descarca pe telefon indiferent daca e unul cu sistem IOS sau unul Android.

Noi suntem pregatiti pentru ca nu este foarte greu. Impactul nu este foarte mare. Exista acele aplicatii. Problema este sa avem deschidere si din partea oaspetilor sa faca acest efort. Nu este obligatoriu, daca nu vor sa se vaccineze, pot sa faca testul, cei care au trecut prin boala. Sunt 3 optiuni. Cred ca e mai mult decat suficient„, precizeaza Corina Macri, reprezentant HORETIM.

Marti a fost o zi de informare la Timisoara si in judet si nu au fost aplicate sanctiuni. De miercuri, insa, pornesc amenzile. Primii care incep controalele vor fi inspectorii de Munca. Patronii de localuri care nu respecta legea vor fi drastic sanctionati, iar astfel se va descuraja orice incercare de incalcare a regulii de catre clienti.

Competente in a verifica daca reprezentantul agentului economic permite doar celor care au certificat verde accesul in cafenele, baruri, restaurante, cluburi si discoteci se face de catre reprezentantii ITM si ai politiei. Amenzile pentru patroni sunt intre 1000 si 5000 de lei„, precizeaza Ileana Mogosanu, inspector sef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Munca Timis.

VIDEO: George Stefanita

In Timis, in 24 de localitati rata de infectare la mia de locuitori a trecut de 3, iar la Timisoara, marti, era deja 4,09.

CITESTE SI: 89 de copii infectati cu COVID in ultimele ore, in Timisoara si in judet, din aproape 500 de noi cazuri. Mai multe localitati se apropie de 7 la mie rata de infectare 

CITESTE SI: Explozie de cazuri noi de COVID. Aproape 7000 in ultimele ore in Romania. S-au raportat aproape 130 de decese. Timisul, judetul cu cele mai multe infectari 

 

Exit mobile version