Opinia Timisoarei

Amenajarea intersectiei Drumul Boilor cu Centura Sud Timisoara intr-o noua etapa, cu hotarare de Guvern. Muncitorii lui Umbrarescu vin tare din urma. Foto

TIMISOARA. A trecut un an de cand viceprimarul Ruben Latcau anunta ca municipalitatea va pune la dispozitia CNAIR bucatica de teren pentru amenajarea viitoarei intersectii dintre Drumul Boilor si Centura Sud Timisoara. Dar asta nu s-a intamplat inca. Mai mult, tot Primaria Timisoara trebuia sa mute utilitatile din zona sensului giratoriu pe care CNAIR il va amenaja pe cheltuiala sa in acel loc. Nici asta nu s-a intamplat deocamdata.

Suprafetele de racord pentru amenajarea intersectiei insumeaza cel mult 200 de metri patrati pe care Primaria Timisoara trebuia sa-i exproprieze si sa-i puna la dispozitia Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, teren pe care sa fie facute lucrari pentru taluz si zone adiacente.

CITESTE SI: Se lucreaza zi si noapte, inclusiv sambata si duminica, la hub-ul de sanatate de 66 de milioane de euro de la Spitalul Judetean Timisoara care va gazdui Urgente, ATI si Centrul de Mari Arsi. Video

Cat priveste Hotararea de Guvern privind restul exproprierilor pentru inelul sensului giratoriu, fara legatura cu parcela Primariei Timisoara, respectiv devierea unui canal ANIF, aceasta a fost data si publicata in Monitorul Oficial.

Saptamana aceasta s-a publicat in Monitorul Oficial nr. 995 si Hotararea de Guvern pentru declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul suplimentar, mai precis exproprierile suplimentare necesare pentru amenajarea sensului giratoriu cu DC 149 (Drumul Boilor)„, transmit reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara.

Este vorba de exproprierea a 20 de privati pentru 2.666 de metri patrati, cu suma de 799.324 lei, in total, respectiv un transfer pentru 2 terenuri de la Apele Romane catre Ministerul Transporturilor, alti 824 de metri patrati.

In acest rastimp, lucrarile la Centura Sud Timisoara merg in ritm alert. Firmele omului de afaceri Dorinel Umbrarescu profita de fiecare zi buna de lucru pana la lasarea gerului.

Echipele antreprenorului care lucreaza la centura de ocolire Timisoara Sud se afla pe santier, pentru unele tipuri de lucrari, pana la lasarea intunericului. La partea de structura a drumului, in zona Utvin si in zona Mosnita Noua, se fac lucrari de asternere si compactare a straturilor de umplutura si stabilizarea terenului.

In zona localitaților Chisoda – Urseni – Mosnita Noua – Ghiroda se lucreaza la suprastructuri – poduri, pasaje si podețe, aflate in diverse etape.
Continua in zona Mosnița Noua si procedurile pentru relocarea primilor stalpi LEA 220 kV din cei sase ramasi, ai Transelectrica, precum si relocarea rețelei de apa si canalizare„, precizeaza reprezentantii DRDP Timisoara.

Va reamintim, firmele omului de afaceri Dorinel Umbrarescu au castigat licitatia organizata de CNAIR dupa rezilierea contractului cu italienii de la Tirrena Scavi. In 27 iunie a fost iscalit contractul pentru continuarea lucrarilor la Centura Sud.

Umbrarescu are la dispozitie 12 luni sa finalizeze Varianta de Ocolire Sud Timisoara. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu isi exprima speranta ca Centura va fi gata chiar inainte de iulie 2024.

Valoarea contractului este de 383.844.478,02 lei, fara TVA, iar sursa de finantare este Programul Operational Transport aferent perioadei de programare bugetara a UE 2021 – 2027. Perioada de garantie a lucrarilor va fi de 10 ani.

Exit mobile version