Opinia Timisoarei

Amaraciunea parintilor unui copil ‘altfel’ caruia i-a fost interzisa intrarea in biserica, la un concert, in Timisoara. ‘Voia doar sa vada si sa asculte o vioara’

TIMISOARA. Revolta si durere in sufletul unor parinti, al caror copil ‘altfel’ nu a fost lasat sa intre in biserica la un concert.  Se intampla la Timisoara, iar episodul trist petrecut tocmai in ‘casa Domnului’ face ca totul sa para desprins din alte vremuri, si nu din orasul care si-a facut un titlu de glorie din aceea ca toleranta e o trasatura nepretuita a locuitorilor sai. Ca acestea sunt adesea vorbe goale o demonstreaza din plin o intamplare ce te umple de amarciune, ce s-ar fi petrecut intr-una dintre cele mai frumoase si respectate biserici din Timisoara.

Povestea unui moment greu de descris in cuvinte este dezvaluita de un psiholog din Timisoara, terapeutul unui copilas caruia i-a fost rapita bucuria de a lua parte la o frantura dintr-un concert.

Se intampla chiar in ziua marilor schimbari, cand Romania statea la coada pentru a nu stiu cata oara, pentru democratie. In 26 mai ziua alegerilor parlamemtului european, si ziua referemdumului. 
In acea seara era programat un concert de orga si vioara in frumoasa biserica din Balcescu, concert organizat de Uvt. Biserica respectiva gazduia evenimentul. 
Spre 8 seara se strange lume si lume la biserica. Si lumea intra, face poze cu telefonul isi cauta loc, se saluta cu prietenii sau cunoscutii, si asteapta. 
Cu cateva ore inainte de acest eveniment un copil cu autism este anuntat de parinti ca vor merge spre seara sa asculte vioara si sa vada o orga, in biserica. El, copilul cu autism se bucura si se insenineaza. Lui ii plac mult sunetele si instrumentele. Si nu este un copil care sa nu inteleaga. Este un copil de aproape 4 ani, destept, verbal, cu achizitii foarte apropiate de varsta cronologica, care intelege tot ce poate intelege un copil de varsta lui, care simte si se bucura.
Dar aici e aici: el se bucura putin altfel. Cand simte ca vine valul emotional, isi flutura putin mainile. Abia atunci bagi de seama ca e ceva cu acel copil. 
Astfel ca in intrarea bisericii din Balcescu, printre oameni care intra zambind, isi facuse aparitia acest copil cu mama si cu tata, senini si ei la gandul ca fiul lor va auzi si va vedea o vioara. Nu si-au facut planul sa stea tot concertul. Atat cat se poate si cat e confortabil. Apoi, seara se poate continua cu o plimbare in parc. 
Insa la intrarea in biserica, era un domn al bisericii, imbracat in negru, cu sufletul negru, cu vocea neagra si grea care vazandu-l pe cel mic, a spus: dumneavoastra nu aveti voie cu acest copil!
Paralizia sufleteasca a parintilor era mult prea contrastanta cu bucuria copilului care nu intelegea exact ce se intampla, privind minunat interiorul bisericii din usa inalta. 
Degeaba au incercat sa ii explice parintii acelui domn de la intrare, ca vor sa vada putin, ca vor sa asculte putin, ca pt copil e ca o terapie, ca nu vor deranja nicicum. 
Porunca a 11-a, este porunca: „Sa nu lasi un copil la concertul din biserica!” 
„Noi aici nu facem meloterapie. Iesiti afara!”
Cu sufletul batut in cuie si rastignit pe peretele rece al inumanitatii, mamica isi lua copilul de mana si se indrepta spre masina cu destinatia acasa. 
In viata daca poti, demonstrezi. Daca nu poti demonstra, argumentezi. Iar daca nu poti nici demonstra, nici argumenta, pleci. 
La biserica poti bate, dar nu se stie daca ti se va deschide. Poti sa rogi frumos dar raspunsul poate fi nu. 
La 10 minute de la aceasta intamplare, copilul asculta in masina: „nu mi-e frica de bau-bau! 
Nu stiu daca Dumnezeu exista, dar Bau-bau exista cu siguranta. Si sta in usa de la biserica din Balcescu. 
Dar oare ce Baubau este in acea institutie bisericeasca, care sa sperie lumea in asa fel de un copil?„, a scris pe pagina sa de Facebook psihoterapeutul Viorel Enache, in speranta ca va trage un semnal de alarma intr-o societate tot mai bolnava.

UPDATE: La scurt timp dupa aparitia articolului in opiniatimisoarei.ro, reprezentantii bisericii din Balcescu au luat legatura cu psihoterapeutul Viorel Enache. Au spus ca regreta incidentul si au precizat ca cel aflat la intrare, care a luat masura interzicerii accesului copilului, nu face parte din randurile angajatilor lacasului de cult.

Mai mult decat atat, reprezentantii bisericii se gandesc sa organizeze un minirecital doar pentru micutul cu autism.

Regretăm incidentul fapt pentru care am contactat părinții și psihologul copilului iar situația a fost rezolvată amiabil. 
Festivalul este deschis și muzică de orgă din spațiul sacru al unei biserici este o alinare sufletească pentru oricine. 
Speram că așa cum a fost și până acuma festivalul sa fie cu un succes deplin și dincolo de inadvertențele unui articol care ne-a întristat și a umbrit un efort organizatoric considerabil și în care Parohia Romano Catolica din Elisabetin a fost implicată fără a avea vreo vină. Reprezentanții bisericii împreuna cu organizatorii festivalului vor organiza un mini recital pentru micuțul cu autism„, se arata intr-un comunicat postat de reprezentantii bisericii din Elisabetin pe pagina de Facebook..

Exit mobile version