Opinia Timisoarei

Alti copaci cazuti sub drujbe la Timisoara in numele modernizarii. Defrisat complet si asfaltat in intregime, un trotuar de pe Cetatii lasat fara niciun strop de verdeata. Localnicii sunt furiosi. Foto

TIMISOARA. Ecologisti, dar nu prea. Asa ii caracterizeaza locuitorii de pe bulevardul Cetatii pe conducatorii orasului, dupa ce si-au dat acordul ca un intreg tronson de pe strada pe care locuiesc sa fie complet defrisat de verdeata. S-a intamplat in zona cuprinsa intre strazile Martir Cernaianu si Iancu Flondor, pe partea cu case, unde au fost scosi din radacina toti copacii si in locul lor a fost turnat bitum.

CITESTE SI: Alti copaci taiati in numele modernizarii si padure de stalpi de iluminat pe Bulevardul Cetatii, la Timisoara. Ultimele imagini de pe santier. Video

Mai exact, daca in 2021, atunci cand porneau lucrarile de modernizare a bulevardului, reprezentantii administratiei Fritz anuntau ca vor extinde spatiul verde, acum, cand anumite portiuni din strada sunt aproape de finalizare, locuitorii din zona s-au trezit ca le-au fost taiati toti copacii din fata caselor, zonele inierbate au fost si ele distruse, iar trotuarul a fost complet asfaltat.

Am vorbit inclusiv cu constructorii, sunt aroganti, nu ne raspund la intrebari intotdeauna, dar ne-au spus ca vor lasa zone decopertate, unde sa se planteze copaci. Acum, de vreo luna, au taiat toti pomii si ne-am trezit ca avem trotuarele asfaltate complet„, a spus unul dintre locuitorii din zona.

Ne-am ingrijit intotdeauna singuri spatiile verzi din fata caselor, ca nu veneau de la primarie sa faca ceva. Am avut iarba, copaci sanatosi, si de 15 ani, am mai avut si magnolii… au mai ramas doi pini in capatul strazii. Initial ne-au spus ca vor pastra tot ce e sanatos, acum ne-am trezit cu bitum peste tot„, a spus un alt locuitor.

In majoritatea caselor din zona asta stau batrani. Va dati seama cum resimt ei caldura, ce poluare va fi, intotdeauna a fost trafic mult aici, tot praful va merge direct in case. Au largit trotuarul sa faca piste de biciclete, dar va fi tot valurit, ca sunt accesele coborate…Nu s-a mai facut nimic din ce ni s-a spus initial„, a adaugat un alt barbat nemultumit.

Reprezentantii Primariei Timisoara nu au putut fi contactati pentru un punct de vedere legat de evolutia lucrarilor pe Bulevardul Cetatii.

Amplasamentul pentru santierul de pe Cetatii a fost predat in toamna anului 2020, insa lucrarile in teren au pornit abia la inceputul verii urmatoare, in 2021. Asta intrucat reprezentantii primariei au cerut ca proiectul, realizat de fosta administratie, sa fie modificat.

Schimbarile s-au referit exact la zonele pietonale. Administratia Fritz a cerut redimensionarea trotuarelor si a pistelor de biciclete, care urmau sa fie mai mari decat prevedea planul initial, dar si realizarea unor treceri de pietoni in plus si o usoara mutare a liniei de tramvai. Insa, tot atunci, autoritatile precizau ca vor extinde spatiul verde existent si vor planta mai multi copaci, iar sinele de tramvai vor fi inierbate.

CITESTE SI: Se deschide santierul pentru modernizarea Bulevardului Cetatii din Timisoara, cu 17 milioane de euro. Primaria a facut deja primele modificari in proiect la trotuare si piste de biciclete

In prezent, se lucreaza la carosabil, trotuare si parcari, dar si la insamantarea cu iarba a liniilor de tramvai. Urmeaza, teoretic, sa fie plantati si copaci, in zona centrala a bulevardului, pe langa liniile de tramvai.

***

Va reamintim, lucrarile sunt executate de Porr Construct, care s-a asociat cu alte 7 firme, si au fost prevazute sa dureze 3 ani, dintre care primele 6 luni au fost dedicate proiectarii. Porr Construct e lider de asociere, iar tert este Porr Bau GmbH, in timp ce subcontractanti sunt Baicons Impex SRL, Imsat, Sanel, Swarco Traffic Romania, Manro SRL si SC Pesit Rom SRL.

In total, sunt refacuti 1,57 km de linie cale dubla de tramvai si reabilitati 25.800,94 mp de carosabil si 12.291,45 mp de trotuare. De asemenea, vor fi construite piste de biciclete, se va extinde spatiul verde, portiunea dintre sinele de tramvai urmand a fi inierbata. In proiect este cuprinsa si refacerea a 10 statii de tramvai.

Modernizarea Bulevardului Cetatii trebuia sa fie gata in septembrie 2023, insa termenul a fost extins pana la sfarsitul anului.

Constructorii primesc pentru lucrare peste 17 milioane de euro cu TVA.

Pe de alta parte, nu e prima data cand oamenii se plang ca cei care conduc orasul au defrisat zone intregi, desi copacii erau tineri si sanatosi, iar asta desi atat inainte de a castiga alegerile, cat si in prezent, cel putin la nivel verbal, promoveaza ecologia si spun ca au plantat si planteaza in continuare sute de copaci de mari dimensiuni.

CITESTE SI: Macel pe Calea Bogdanestilor, la Timisoara. Se taie 167 de copaci pentru dezvoltarea in forta

CITESTE SI: ‘Au venit si drujbarii lui Fritz’. Copaci frumosi taiati intr-o intersectie din Timisoara. Explicatiile Primariei. Foto

Exit mobile version