Opinia Timisoarei

Alin Nica: E inacceptabil ce se intampla in Primaria Timisoara. Centrul de Proiecte pune in pericol Capitala Europeana a Culturii

TIMISOARA. Centrul de Proiecte susținut de primarul Timișoarei, Dominic Fritz, poate pune în pericol cel mai important proiect cultural al ultimilor ani: Timișoara Capitală Europeană a Culturii, susține președintele CJT Alin Nica.

Acesta adauga ca cel mai recent scandal în care a fost implicată această structură s-a iscat după ce „experții” care au evaluat aplicațiile depuse în cadrul apelului „Cultura în prezent” au fost acuzați de faptul că și-au aprobat unul altuia proiectele depuse. În acest caz au fost sesizate și Curtea de Conturi, DNA și ANI. Primarul Fritz spune că nu are dubii în privința modului în care s-au aprobat finanțările.

Primăria Timișoara a alocat o sumă de trei milioane de lei pentru apelul de finanțare „Cultura în prezent”, iar banii au fost împărțiți la 34 de proiecte depuse la sfârșitul lunii trecute, prin Centrul de Proiecte. Imediat după ce alocarea acestor fonduri a fost făcută publică, au început primele scandaluri. Cel mai amplu scandal l-a stârnit decizia Centrului de Proiecte de a refuza finanțarea pentru Festivalul Internațional de Literatură, un eveniment de tradiție pentru Timișoara, reamintește Alin Nica.

Liderul CJT mai spune ca a apărut apoi informația că Ovidiu Andriș, numit de administrația Fritz director interimar la Filarmonica Banatul, are un proiect de 15.000 de euro aprobat într-o comisie, în timp ce el este evaluator în altă comisie. Dana Sarmeș, director al Asociației Culturale Contrasens, este evaluator într-o comisie, dar are trei proiecte aprobate, în valoare totală de 60.000 de euro, în alte comisii. De asemenea, Tudorița Șoldănescu, evaluator într-o comisie are proiect aprobat în altă comisie. În aceeași situație este și Elisabeta Varga-Piatek, cofondator Asociația Pelicula Culturală, cu proiect de 15.000 de euro aprobat într-o comisie, evaluator în alta.

”E inacceptabil ce se întâmplă în Primăria Timișoara. Oamenii de bună credință au crezut că USR chiar vrea să schimbe ceva în administrație, dar constat cu părere de rău că e mai rău decât înainte. Sper că anchetele în acest caz vor aduce la lumină adevărul cât mai repede pentru că un proiect așa cum este Timișoara Capitală Europeană a Culturii poate fi pus în pericol de amatorismul și lipsa de experiență a unor oameni care cred că le știu pe toate”, a declarat președintele CJT, Alin Nica.

”Noi avem la Consiliul Județean mai multe proiecte foarte bune pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii, dar administrația Fritz refuză să le cuprindă în programul de anul viitor, program care nu ar trebui să fie al USR, ci al întregului oraș, pentru toți timișorenii, nu doar pentru membrii USR. Nu credeam că voi spune vreodată că avem politicieni mai răi ca PSD-iștii, dar iată că se poate”, a mai spus Alin Nica.

Exit mobile version