Opinia Timisoarei

Alin Nica, atac la Dominic Fritz, dupa ce Timisoara a intrat in carantina: ‘Primarul nu a facut nimic pentru a reduce rata de infectare, ba mai mult, a trecut sub tacere focarul de Covid de la Biroul de Urbanism’

TIMISOARA. Presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, a lansat un atac la primarul Timisoarei, Dominic Fritz, despre care a spus ca nu a luat nicio masura pentru a reduce rata de infectare cu COVID-19, in Timisoara si ca, mai mult, a trecut sub tacare focarul din Primarie. Alin Nica mai spune ca Fritz a votat intrarea in carantina fara sa se gandeasca la un set de masuri pentru sectorul economic si fara sa anunte ca sunt locuri la vaccinare, in Timisoara.

CITESTE SI: Premierul Florin Citu, despre carantina din Timisoara: S-a ajuns aici pentru ca nu au fost respectate regulile. Primarul Timisoarei, si presedintele Consiliului Judetean ar trebui sa comunice mai mult 

Cred ca este important sa le explic punctual cetatenilor din Timisoara si din zona periurbana, pentru a arata faptul ca sunt anumite lucruri care nu au mers bine si in continuare vad ca aceste lucruri nu merg bine, cu impact major in viata de zi cu zi a cetatenilor si a economiei locale. Cum a fost luata aceata decizie? E adevarat, a existat o recomandare din partea INSP de carantinare a municipiului Timisoara, insa procedura poate fi declansata doar de la nivel local, din Timisoara. cei de la centru nu pot decide punerea in carantina a unei localitati fara ca propunerea sa vina de la CJSU, de aceea m-am batut in acest for sa nu avem aceasta masura extrema, pentru ca exitsu si alte variante si nu eram intr-o situatie limita”, a declarat Alin Nica.

Președintele Consiliului Judetean Timis a mai aratat ca inainte de luarea deciziei carantinarii, nu s-a facut o analiza personalizata, pe specificul local, ci ca s-a tinut cont exclusiv de factorul medical.

Din aceasta perspectiva eu consider ca nu s-a facut o analiza temeinica, personalizata, pe specificul local care sa tina cont de impactul economic, social si educational. Toata deciza s-a luat tinand cont exclusiv de factorul medical care intr-adevar este esential, fiindca de asta se impun decizii de genul acesta de punere în carantina. Eu cred ca avem experienta deja de un an a pandemiei în care să putem să ne rafinam instrumentele si sa nu apelam la cel mai dur medicament cu care ne confruntam astazi. Gradul de 7,5, indicele de raspandire a bolii in ultimele 14 zile a fost depasit in luna noiembrie cand era peste 8 la mie si cu atat mai mult cu cat in indicele din noiembrie nu erau incluse focarele, cu atat mai mult, decizia trebuia cumpatata mai bine”, a declarat Nica.

Alin Nica mai spune ca de la preluarea mandatului, primarul Dominic Fritz nu a convocat nici macar o data sedinta Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta al carui presedinte este.

Cred ca in plan local, responsabilitatea care revine CLSU nu a fost indeplinita corespunzator. De la preluarea mandatului si pana astazi nu a avut nici macar o singura intrunire in care sa se discute, sa se aprobe un plan adaptat de masuri anti-Covid. Si atunci daca CLSU nu reactioneaza, trebuie sa va spun ca primarul Dominic Fritz este presedintele Comitetului si el este responsabil de convocarea lui, atunci ce sa ne asteptam la masuri de protejare a economiei locale, de informare a cetatenilor si de constientizare a lor privind pericolul care ii paste. Primarul a avut cadrul contextual si instrumentele si nu a facut nimic pentru a reduce rata de infectare, ba mai mult, a trecut sub tacere focarul de Covid de la Biroul de Urbanism, nu testeaza angajatii, nu are proceduri interne si a expus astfel populatia la infectare in 3 cazuri prezentate in presa: coada de la impozite, coada de la ghiseele de transport public si coada pentru autorizatii de vanzare a martisoarelor la o rata de peste 5 la mie. Digitalizarea este inexistenta, a fost mentionata doar in campania electorala, insa nu s-a intamplat nimic ca sa evitam aceste cozi din partea oamenilor care vor sa isi rezolve o problema pe linie de primarie. Cu părere de rău trebuie sa o spun, in Primaria Timisoara nu exista un sistem prin care sa se asigure continuitatea activitatii acelui serviciu de urbanism care este blocat prin imbolnavirea angajatilor”, a mai declarat Nica.

Liderul CJ Timis a mai aratat ca municipiul Cluj-Napoca a avut o rata de 9 la mie si a avut recomandarea INSP de a intra in carantina, insa autoritatile locale nu s-au grabit sa instituie carantina. De asemenea, Nica a aratat ca la Timisoara nu s-a facut calculul incidentei la numarul real al populatiei, ci s-a tinut cont de numarul de la recensamantul din 2010.

Nica a adaugat ca nu s-a facut niciun fel de pregatire pentru intrarea in carantina si a solicitat autoritatilor locale un plan de masuri.

Carantina nu a fost pregatita, nu au fost pregatite masuri minime de protectie sociala, a firmelor, a economiei locale, a fost trecut sub tacere faptul ca exista locuri libere la vaccinare si am fi putut demara deja etapa trei. Ma intreb de ce nu s-a facut o informare corecta. Girocul nu a indeplinit punctajul de punere in carantina si totusi decizia s-a luat si in cazul acestei comune. Solicit autoritatilor locale din Timisoara, un plan de limitare a chinului pentru oameni, pentru firme si macar acum sa isi citeasca atributiile legale si sa isi intre in atributii fiindca aceasta povara a gestiunii pandemiei nu este usoara si e nevoie de oameni atenti la rigorile legii. Trebuie sa le aratam oamenilor ca exista speranta”, a declarat Alin Nica.

Timisoara a intrat in carantina in nopatea de duminica spre luni, alaturi de comunele periurbane Mosnita Noua, Giroc, Dumbravita si Ghiroda, in cauza numarului mare de cazuri de Covid-19.

 

Exit mobile version