Opinia Timisoarei

Alerta radioactiva la Cernobil. Centrala Nucleara, debransata de la reteaua electrica. Ucraina cere rusilor oprirea focului pentru reparatii

Alimentarea cu electricitate a Centralei Nucleare avariate de la Cernobil si a echipamentelor de securitate ale acesteia a fost intrerupta, din cauza actiunilor militare ruse. Generatoarele de rezerva, care au intrat in functiune, au combustibil pentru doar 48 de ore si exista riscul de sucrgeri radioactive daca nu vor mai fi racite deseurile nucleare.

CITESTE SI: Ce facem in caz de atac nuclear. De ce primele 15 minute de dupa explozie sunt vitale, unde cautam adapost si ce trebuie sa contina kitul de supravietuire

Centrala Nucleara de la Cernobil, in care a avut loc cea mai mare catastrofa nucleara civila din istorie, in 1986, ”a fost complet debransata de la reteaua electrica, din cauza actiunilor militare ale ocupantului rus”, anunta operatorul intr-o postare pe Facebook, scrie News.ro.

Ucraina a avertizat miercuri Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) ca devine din ce in ce mai urgenta si mai importanta gestionarea in siguranta a centralei.

Directorul AIEA Rafael Mariano Grossi a declarat ca “transmisia la distanta a datelor culese de sistemele de monitorizare instalate la Cernobil a fost pierduta“. Potrivit acestuia, agentia este inca in contact cu sistemele de monitorizare din alte locatii din Ucraina.

Directorul AIEA si-a exprimat ingrijorarile pentru starea celor 210 angajati care lucreaza in complexul centralei nucleare, inchisa dupa accidentul din 1986. Acestia lucreaza in continuu de cand rusii au preluat controlul in Cernobil: ‘Putem lua legatura cu ei doar prin e-mail. Sunt atatea zile de cand lucreaza fara pauza, iar pauza este fundamentala pentru siguranta in domeniul nuclear’.

Ucraina cere un armistitiu in vederea repararii liniei electrice a centralei

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba indeamna Rusia la un armistitiu temporar, pentru ca Ucraina sa poata repara o linie electrica ce alimenteaza Centrala Nucleara avariata de la Cernobil si avertizeaza ca este posibil sa aiba loc ”scurgeri” de radiatii in cazul in care pana de curent continua, relateaza AFP.

Generatoarele diesel de rezerva au o capacitate de 48 de ore in alimentarea Centralei Nucleare de la Cernobil.

Dupa aceea, sisteme de racire ale instalatiei de stocare a combustibilului nuclar uzat se vor opri, ceea ce face iminente scurgeri radioactive”, avertizeaza intr-un mesaj postat pe Twitter.

 

Exit mobile version