Opinia Timisoarei

Alerta pe Aeroportul Timisoara! Ce a declansat alarma si a pus pe jar fortele de interventie?

TIMISOARA. Mobilizare pe Aeroportul International Timisoara in cursul diminetii de luni cand un bagaj suspect abandonat in parcarea aerogarii a  declansat alarma in randul fortelor de securitate.


Cei care se aflau in aeroport au fost martorii unui exercitiu de amploare care sa arate cat de pregatite sunt echipele de interventie intr-un asemenea caz.

Scenariul a prevazut ca, in jurul orei 9.00, in timpul patrularii in parcarea auto, un agent de securitate a descoperit un obiect abandonat. Acesta a anuntat imediat specialistii din cadrul Directiei SRI a Judetului Timis care impreuna cu echipa de evaluare a amenintarii a constatat ca bagajul este suspect, deoarece nu avea nicio eticheta si nu putea fi identificat proprietarul, si in consecinta, exista posibilitatea sa contina explozibil.

Imediat s-a dat alarma. A fost anuntata rapid echipa pirotehnica de interventie a S.R.I. Timis. Pasagerii, angajatii companiilor aeriene si ai aeroportlui care se aflau in terminal sau in vecinatatea amplasamentului coletului suspect au fost evacuati si, in paralel, a fost izolata si delimitata zona de pericol. Personalul aeroportului a evacuat echipamentele si utilajele de deservire a aeronavelor din zona de parcare si a restrictionat parcarea aeronavelor, ca acestea sa nu fie amplasate la o distanta mai mica de 200 m fata de obiectul periculos. Autospecialele Salvare si Stingere Incendii ale aeroportului s-au plasat chiar la limita razei de siguranta, fiind pregatite sa intervina in caz de nevoie, dupa neutralizarea bagajului.

Indata ce au sosit specialistii de la SRI, pachetul a fost ridicat cu ajutorul robotului, dupa care a fost scanat cu un aparat cu raze X. Pentru siguranta, s-a luat decizia de neutralizare a bagajului suspect, astfel incât acesta a fost amplasat in siguranta intr-o zona mai izolata si neutralizat.

Este foarte important ca periodic sa testam viteza de reactie, dar si modul de organizare si interventie a tuturor structurilor care ar putea fi implicate intr-un astfel de incident. Astfel, putem identifica posibilele puncte slabe si sa reusim sa le corectam din timp. Cred ca exercitiul a demonstrat ca, in cazul unei amenintari reale, aeroportul este pregatit cu toate fortele sa intervina rapid”, a declarat directorul Aeroportului Timisoara, Daniel Idolu.

Exercitiul a fost realizat impreuna cu Directia SRI a judetului Timis si a avut sprijinul logistic din partea dispozitivelor Politiei de Frontiera si Politiei Transporturi Aeriene, cu atributii in cadrul aeroportului.

Exit mobile version