Opinia Timisoarei

Cum poti deveni cetatean maghiar? Inghesuiala la Timisoara la centrele de consiliere pentru obtinerea cetateniei ungare!

Nebunia obtinerii cetateniei maghiare a cuprins si Timisoara. La sediul UDMR si la cel din cadrul Bisericii Reformate de pe strada Timotei Cipariu, Demokrácia Központ, zeci de timisoreni vin zilnic, intre orele 9.00 si 16.00,  sa se intereseze daca pot sau nu sa devina cetateni maghiari.

Este vorba de centre de consiliere. Adica oamenii pot obtine de aici informatii si sunt ajutati la intocmirea dosarului complet care mai apoi este depus la Ambasada Ungariei in Romania ori la consulatele generale de pe teritoriul tarii noastre.

„Din 3 ianuarie se pot depune si pot sa va spun ca sunt surprins de numarul mare de oameni care vin aici. Sunt in jur de 15 timisoreni zilnic care-si depun actele”, spune Vetesi Zoltan, unul dintre functionarii care se ocupa de dosarele etnicilor maghiari.

Conditia de baza a obtinerii cetateniei: sa fiti descendent al unei persoane nascute pe teritoriul Ungariei (pe vremea cand acesta cuprindea si Transilvania)

Noua lege care le da dreptul romanilor sa aplice pentru cetatenia maghiara prevede ca solicitantul sa fie descendent al unui stramos nascut pe teritoriul fostului imperiu austro-ungar.

„Toti cei nascuti in Transilvania, si vorbesc aici de romani, pot depune actele pentru cetatenie. Daca dumneavoastra puteti demonstra ca aveti o strabunica nascuta in Transilvania pana in 26 iulie 1921, puteti linisit aplica. O alta conditie pe care trebuie sa o indepliniti este aceea ca trebuie sa cunoasteti, sa puteti conversa la nivel mediu in maghiara”, spune Vetesi Zoltan.

Odata dosarul complet, actele trebuie depuse la Ambasada Ungariei sau la Consulatele Generale ale Ungariei din Romania. Dupa 4-5 luni, prin posta, cei ce au depus vor fi chemati la interviu si ar putea obtine cetatenia.

Cei care isi depun actele pentru cetatenia maghiara sunt de toate varstele. De la tineri de 18 ani, pana ala batrani trecuti bine de 70 de ani. Multi au un singur gand: sa se mute apoi in tara vecina in speranta unui trai mai bun. Unii spun ca, in timp, ar putea obtine si pasaportul ungar, iar asta ii ajuta sa plece mai usor la munca in strainatate ca cetateni maghiari sau in tari, precum SUA sau Canada, care au desfiintat vizele cu Ungaria.

„Am nevoie de cetatenia asta ca sa pot pleca din Romania. Ungaria iti ofera mult mai multe posibilitati, de acolo poti pleca in America fara niciun fel de problema. Si familia mea isi pregateste actele pentru obtinerea cetateniei. Ei vor sa se mute acolo, eu vreau sa emigrez mai departe. Cel putin in invatamant nici nu se compara Ungaria cu Romania”, spune Raicz Judit, 21 de ani, din Mosnita Noua, de profeseie educatoare.

„Daca am posibilitatea, de ce sa nu o fac. Am casa in Ungaria, la Budapesta, si stiu cum e acolo… e alt trai. Nu am avut nicio problema din punct de vedere rasial in Romania. Am fost tratat la fel ca si ceilalti” spune si Popp Joszet de 38 ani din Timisoara.

Printre VIP-urile care si-au depus actele pentru obtinerea cetateniei maghiare se numara si Francis Halasz, presedintele UDMR Timis. Acesta spune ca desi va fi maghiar cu acte in regula, nu e convins ca vrea sa plece in Ungaria. „Dupa ce se va depune un juramant, se va obtine cetatenia maghiara. Acest lucru nu inseamna ca se primeste buletin si pasaport automat, dar cele doua acte se pot solicita. Abia dupa ce noul cetatean maghiar isi obtine act de identitate pentru Ungaria, abia atunci are dreptul sa si voteze in aceasta tara. Odata cu obtinerea cetateniei maghiare, oamenii au acces la orice loc de munca, iar daca platesc contributii sociale, beneficiaza si de facilitatile acordate de aceasta tara. Dubla cetatenie are aspect compensator. Ca acordarea acestei cetatenii ne va pastra aici, in Romania sau ne va indemna sa plecam de aici, putem avea argumente pro sau contra. Vom vedea peste 1-2 ani ce se va intampla”, spune Francisc Halasz.

Obtinerea cetateniei maghiare nu inseamna automat si primirea unui pasaport!

Consulul Ungariei la Bucuresti, Herbert Drávucz, a declarat pentru www.e-politic.ro ca dobandirea cetateniei maghiare de catre membrii comunitatii maghiare din Romania nu presupune si avantaje administrative, precum un pasaport. Afirmatia consulului vine in contextul in care Parlamentul de la Budapesta a adoptat, pe 26 mai, un amendament la Legea din 1993 privind obtinerea cetateniei ungare, bazat pe proceduri simplificate, pentru maghiarii care traiesc in afara granitelor Ungariei.
Modificarea legislativa se aplica incepand cu 1 ianuarie 2011. Potrivit lui Drávucz, solicitantii cetateniei nu mai trebuie sa se stabileasca in Ungaria, iar termenul de analizare a cererilor a fost redus la aproximativ trei luni.

”Faptul ca primesc cetatenie asta nu inseamna ca primesc si avantaje administrative, precum un pasaport. Pasaportul nu se primeste automat. Daca doresc si pasaport trebuie sa solicite lucrul acesta ulterior. Aceasta procedura este gratuita. Dar, pentru depunerea cererii trebuie facute traduceri legalizate. Toate documentele care se introduc trebuie sa fie in limba maghiara. Asta ar fi singura taxa pe care trebuie sa o plateasca fiecare persoana in parte. Dar taxa se plateste traducatorilor, nu noua”, spune consulul.

Potrivit amendamentului la Legea din 1993 privind obtinerea cetateniei maghiare, solicitantii nu mai trebuie sa dovedeasca faptul ca au domiciliul stabil in Ungaria. Acestia trebuie doar sa faca dovada faptului ca, fie au avut cetatenie maghiara, fie un inaintas a fost maghiar. ”Legea nu stabileste, pana la ce grad de rudenie se poate merge”, a precizat Herbert Drávucz, adaugand ca trebuie dovedita relatia de rudenie dintre persoane.
Pot solicita individual acordarea cetateniei ungare maghiarii care au avut rude in linie ascendenta cu cetatenie ungara, cunosc limba maghiara, nu au savarsit infractiuni si nu prezinta un risc pentru siguranta publica si nationala.

In ceea ce privește perioada de asteptare pentru solutionarea dosarului privind obtinerea cetateniei, consulul Herbert Drávucz a precizat ca ”ne asteptam la 4-5- luni pentru o cerere”.

Actele necesare pentru dobandirea cetateniei maghiare

– 3 cereri tip luate de pe siteul http://www.allampolgarsag.gov.hu
– copii legalizate dupa buletin, pasaport, certificat de nastere
– acte care sa dovedeasca ca sunteti descendent al unei personae nascute pe teritoriul Ungariei.

PRM Timis: “Sa se accelereze procesul”

Grigore Trif, presedintele PRM Timis, spune ca din punctul sau de vedere procesul de acordare a cetateniei maghiare trebuie accelerat ca Romania sa scape cat mai repede de „tradatori”. “E nevoie ca ei sa plece cat mai repede din tara noastra. Noi chiar militam pentru accelerarea procesului. Daca e sa ramana in Romania, avem un amendament. Sa nu aiba dreptul de vot, pentru ca nu e normal ca acestia sa poata vota si presedintele Ungariei, dar si al Romaniei. Oricum problema nu e doar aici. E si la Legea invatamantului, pentru ca intr-o tara ca Romania este imposibil sa inveti istoria acestei tari intr-o alta limba. Noi, PRM, le garantam etnicilor maghiari 125% din drepturile pe care le au romanii din Gyula”, spune Trif.


Exit mobile version