Opinia Timisoarei

Ai credit la banca in franci elvetieni? Iata o veste senzationala!

Persoanele care au credite la banci in franci elvetieni ar putea primi inapoi sumele de bani pe care au fost nevoite sa le achite ca urmare a cresterii acestei valute comparativ cu leul, a spus avocatul Gheorghe Piperea.

Afirmatia vine in contextul in care, la finalul saptamanii trecute, Nils Wahl, avocatul General la Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), a sustinut, cu ocazia judecarii unor dosare intentate de doi maghiari contra OTP Ungaria, ca, in contractele de credit de retail in care platile sunt denominate in franci elvetieni (CHF), clauzele care stabilesc un curs la data acordarii imprumutului si un curs mai mare la momentul platii ratelor pot fi considerate abuzive de catre instantele nationale.

Gheorghe Piperea a precizat: „Daca Judecatorul CJUE va decide acest lucru (n.r. ca este abuziva clauza conform careia ratele pentru creditele in franci elvetieni se platesc la cursul curent), va fi lege pentru toate tarile membre. Inclusiv instantele din Romania vor fi obligate sa aplice aceasta lege, care va trebui transpusa in legislatia autohtona„.

Potrivit acestuia, prima sanctiune care s-ar lua in cazul acesta ar fi inghetarea cursului la valoarea din momentul incheierii contractului. De asemenea, consumatorii de astfel de credite isi vor putea cere inapoi banii pe care i-au platit ca diferenta intre cursul curent si cel din momentul contractarii imprumutului, ne-a mai spus avocatul Piperea.

Piperea este optimist cu privire la decizia care urmeaza sa fie luata de CJUE si subliniaza: „Eu sunt convins ca Judecatorul de la Curtea Europeana de Justitie va declara aceasa clauza abuziva, pentru ca exista precedente similare la nivelul unor tari importante din Uniunea Europeana, cum sunt Franta si Marea Britanie, care au introdus restrictii fata de aceste produse financiare”.

Croatia si Ungaria sunt alte doua tari unde unii clienti au castigat astfel de procese, inaintate contra institutiilor bancare de la care s-au imprumutat.

Potrivit specialistilor, opiniile Avocatului General al Curtii Europene de Justitie nu sunt obligatorii, dar sunt respectate in noua din zece decizii finale ale judecatorilor.

Gheorghe Piperea califica imprumuturile in CHF drept „produse toxice”, similare cu mancarea alterata sau cu medicamentele expirate care provoaca reactii adverse. Aceste „produse toxice” ar trebui sa atraga raspunderea celor care le-au pus in vanzare, „raspundere care este mult mai agravata decat cea pentru clauze abuzive„, opineaza avocatul.

Acesta considera ca sub incidenta unei astfel de decizii ar putea intra si creditele in alte valute, cum ar fi cele in euro, desi, in acest caz, situatia este diferita, moneda europeana fiind una de schimb sau de depozit, in functie de tara, ceea ce nu este cazul francilor elvetieni.

Analistul economic Aurelian Dochia considera ca, in cazul in care CJUE va adopta o astfel de decizie, sistemul bancar autohton, in integralitatea lui, nu ar fi puternic afectat, insa revenirea unor banci ar fi mult ingreunata si, in consecinta, creditarea ar fi infranata.

Aurelian Dochia a precizat: „Evident ca bancile vor fi cele care vor avea de suferit intr-un astfel de caz. Vom vedea un efect care, desi nu ar conduce la o prabusire a intregului sistem bancar, ar ingreuna revenirea bancilor si, deci, procesul de creditare. Din fericire, in Romania nu au fost acordate atat de multe credite in CHF ca in alte tari precum Ungaria„.

In prezent, in Parlamentul nostru, se afla un proiect legislativ initiat de un grup de 19 parlamentari din toate partidele, care urmareste introducerea optiunii pentru consumatorul care are de achitat un credit in moneda straina de a solicita creditorului recalcularea sumei de rambursat in moneda nationala, la cursul de schimb valabil la momentul incheierii contractului.

Exit mobile version