Opinia Timisoarei

Administratia Fritz pierde peste 100 de milioane de lei bani europeni. Zeci de proiecte sunt abandonate sau nu sunt finalizate la timp la Timisoara

TIMISOARA. Ultima zi din acest an ar putea intra in istoria orasului drept una rusinoasa, in care Timisoara ar putea pierde mai bine de 100 de milioane de lei, bani europeni. Aceasta din cauza faptului ca zeci de proiecte mostenite de administratia Fritz de la administratia Robu au fost fie abandonate, fie nu sunt finalizate si nici nu se vor putea termina pana la sfarsitul acestui an cand se incheie exercitiul bugetar.

CITESTE SI: Consilierul local USR Razvan Negrisanu si-ar fi dorit sa umfle potul la concursul pentru reamenajarea Pietei Victoriei din Timisoara si sa plece acasa cu 1 milion si jumatate de euro bani publici

Concret, in 31 decembrie 2023 se incheie finantarea UE pentru perioada 2014 – 2020, careia i s-a adaugat prelungirea acordata din cauza pandemiei, iar toate proiectele care au primit bani europeni trebuie finalizate pana la aceasta data. In caz contrar, beneficiarul fondurilor, in acest caz Primaria Timisoara, pierde banii europeni si va fi obligata sa dea inapoi la Bruxelles sumele cheltuite deja.

Administratia Robu a lasat drept „grea mostenire” actualei conduceri a Primariei Timisoara 40-50 de proiecte pe bani europeni deja semnate, adica avand finantarile asigurate. Administratia Fritz trebuia doar sa le implementeze.

Ce a urmat?

Potrivit datelor oficiale prezentate de ADR Vest miercuri la Timisoara, in sedinta Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Vest, cele mai multe proiecte ce trebuiau duse la bun sfarsit de catre administratia Fritz, dar care au fost fie abandonate, fie au ramas nefinalizate, sunt din zona de reabilitare energetica a blocurilor de locuinte, din sfera medicala sau din cea a educatiei. Mai sunt si alte proiecte mari, neterminate, cum sunt lucrarile de pe Calea Bogdanestilor. Si in acest caz, Primaria Timisoara va trebui sa returneze banii atrasi de vechea administratie.

Potrivit specialistilor ADR Vest, pentru cateva proiecte din zona de infrastructura scolara si medicala, banii ce vor trebui dati inapoi Uniunii Europene de catre Primaria Timisoara ar putea fi ceruti si primiti din nou, pe urmatorul exercitiu bugetar. Dar asta ar insemna sa solicitam finantare ca sa acoperim gaura facuta de ce-am pierdut, in loc sa accesam fonduri pentru noi proiecte care sa contribuie la dezvoltarea orasului.
Reabilitarea Colegiului E. Ungureanu, Modernizarea Scolii nr. 30, Constructie si dotare Liceu Waldorf si Reabilitarea si extinderea Ambulatoriului la Clinica ORL, vor fi propuse pentru etapizare in noua perioada de finantare a UE 2021 – 2027, in urma unei derogari a Comisiei Europene, reglementata la nivel national de OUG 36, care prevede ca proiectele din perioada de programare 2014-2020 cu o valoare de peste 1 milion de euro si minimum 5% progres financiar nefinalizate pana in 31 decembrie 2023 sa poata fi etapizate si preluate la finantare pe alte programe. Insa nu este sigur ca nu vor fi respinse.

Deja, Primaria Timisoara a pierdut 10,1 milioane lei prin rezilierea a doua proiecte – Centru Multifunctional din cartierul Ronat si Centru Multifunctional din Freidorf. La acestea se adauga alte 73 de milioane de lei (estimarea privind suma ramasa dupa 31.12.2023 pentru proiectele care nu sunt propuse pentru etapizare), iar in cazul in care nu se va aproba etapizarea (adica obtinerea de noi fonduri pe exercitiul bugetar urmator), atunci se mai pierd alte aproximativ 31 de milioane de lei.

Sunt proiecte care au 5-6 ani de la momentul contractarii si evolutia lor nu are un ritm care corespunde cu al unei lucrari de investitii la nivelul pe care si l-au asumat. Autoritatea trebuia sa faca toate diligentele ca sa nu existe timpi morti, cel putin din punctul ei de vedere, intre momentul in care s-a terminat proiectarea pana s-a lansat licitatia de lucrari, apoi pana s-a dat drumul la lucrari si apoi pana cand real au inceput lucrarile acolo. Cred ca asta tine foarte mult de bucataria proprie a fiecarei autoritati, sa urmareasca astfel de lucrari ca sa se si intample in timpii pe care i-a asumat contractul. Adica, un proiect nu merge de la sine, singur”, a declarat Sorin Maxim, directorul Agentiei Regionale de Dezvoltare Vest, referindu-se la banii care se vor pierde din actualul exercitiu bugetar, la finalul acestui an.

Conform directorului Agentiei Regionale de Dezvoltare Vest, Sorin Maxim, aceste liste urmeaza sa fie completate si cu alte proiecte aflate in aceeasi situatie.

Exit mobile version