Opinia Timisoarei

Administratia Fritz nu mai ridica sacii cu iarba si frunze pe care oamenii ii pun la margine de strada in Timisoara, dupa ce curata gradinile. Vor fi obligati in continuare sa-i duca singuri la centrele de colectare

TIMISOARA. Dupa ce in 2021, Timisoara ramanea cateva saptamani fara serviciu de strangere a deseurilor vegetale, pentru ca primarul Dominic Fritz nu a semnat contractul cu TransClean, istoria s-ar putea repeta anul acesta.

CITESTE SI: Podul de la Mihai Viteazul, un pericol urias, la 6 ani de cand expertii au aratat ca nu mai e sigur pentru circulatie, la Timisoara. Nu au voie sa treaca peste el doua autobuze sau camioane deodata pentru ca risca sa se prabuseasca

Practic, contractul existent, in baza căruia compania ridica iarba, frunzele si crengile pe care oamenii le aduna din gospodarii ori din fata caselor si blocurilor si le depoziteaza ordonat la marginea drumului, urmeaza sa expire in luna aprilie. Iar reprezentantii primariei nu vor sa mai prelungeasca intelegerea, dar si nici nu au lansat vreo licitatie pentru un nou contract care sa acopere acest serviciu.

Noi mai avem contract cu primaria inclusiv in luna aprilie, dupa care nu se mai prelungeste si nici nu s-a facut licitatie. Nu stiu cui se va da serviciul. Va ramane iarasi in aer si se va da la cine se va da si nu cred ca e chiar in regula.

In aprilie noi incheiem contractul, e al patrulea contract subsecvent. Din ceea ce am discutat si am intrebat, ni s-a spus ca nu se mai poate legal prelungi, nici cu atribuire directa, fiind contracte subsecvente, doar daca se face licitatie. Nu se va mai face licitatie pentru tipul asta de deseuri. Au primit si ei intrebari despre ce se va intampla”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Cristian Maghet, director Trans Clean.

Reprezentantul companiei spune ca primaria le-a transmis intotdeauna sa nu incurajeze oamenii sa scoata deseurile vegetale la strada, pentru a fi ridicate, ca sa-i determine sa le duca singuri sa le depuna la centrele de colectare ale Retim.

Cu toate acestea, Trans Clean continua sa colecteze deseurile, conform graficelor stabilite odata cu semnarea contractului cu primaria.

Pana acum ni se spunea ca oricine ne suna… sa nu incurajam oamenii sa scoata la strada ceea ce curata din gradini. Noi avem stabilite niste trasee de la inceputul contractului, pe zone, in nordul si sudul orasului, in fiecare zi. Noi trimitem masinile pe traseu si ce gasesc ridica. Avem obligatia sa ridicam. Tot ce ridicam facem compost”, a mai explicat pentru opiniatimisoarei.ro Cristian Maghet.

Reprezentantii Primariei Timisoara vor, in fapt, sa cheltuie cat mai putin spre deloc cu serviciul de ridicare a deseurilor vegetale. Iar aceasta chiar daca cetatenii responsabili ai orasului obisnuiesc, an de an, sa ingrijeasca spatiile verzi publice dintre blocuri si din fata caselor, ca sa nu-i napadeasca ambrozia. Si care acum vor fi nevoiti sa-si duca, pe benzina lor,  deseurile la punctele de colectare.  Administratia Fritz a gasit si un tap ispasitor pentru felul in care gestioneaza acest serviciu.

Gestionarea deseurilor în municipiul Timisoara respecta trasabilitatea impusa de Sistemul Integrat de Gestionare a Deseurilor. Acesta prevedea amenajarea centrelor de colectare prin aport voluntar, care vor prelua deseuri verzi de la populatie, astfel ca segmentul va fi acoperit.
Contractul semnat de Primaria Timisoara cu Transclean vizeaza deseurile vegetale abandonate pe domeniul public. In situatiile în care, în urma controalelor efectuate de consilieri de specialitate ai Primariei si de politisti locali, nu sunt identificate persoanele care au abandonat deseurile vegetale pe domeniul public, Transclean intervine pentru ridicarea acestora. Primaria Timisoara are obligatia, conform legislatiei, sa ridice deseurile abandonate pe domeniul public.
In ceea ce priveste deseurile vegetale de pe domeniul public, acestea sunt gestionate de operatorii în relatie contractuala cu Serviciul Spatii Verzi.
Totodata, deseurile vegetale adunate de pe terenurile proprii pot fi duse de catre cetateni la cele patru centre de colectare operate de Retim.
Pentru cetateni nu se va schimba nimic in ceea ce priveste deseurile verzi. Primaria va depune eforturi mari prin ridicarea deseurile abandonate prin Retim si prin preluarea la centrele de colectare. Toate masurile compenseaza faptul ca ADID de ani de zile nu asigura un flux separat pentru deseuri vegetale, respectiv o pubela pentru deseurile vegetale„, transmit pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Primariei Timisoara.

Timisorenii gospodari nu inteleg de ce sunt pusi pe drumuri si la cheltuiala.

Este o bataie de joc. Vara, daca ploua, ajungem sa tundem iarba in curte si o data pe saptamana. In fiecare primavara si toamna curatam pomii, saptamanal curatam si spatiul verde din fata casei, vecinii fac la fel la blocurile din apropiere, ca asa e normal, si apoi ma pune primaria sa le urc toate in masina sa le duc la centrele de colectare. Pai, pentru ce mai platesc taxe si impozite? Pentru ce fac treaba in locul alora de la Spatii Verzi, sa nu ne manance serpii, sa nu creasca ambrozia pe care nu sunt in stare sa o starpeasca? Pai nu e nesimtire? Calitatea vietii imi scade de la an la an, iar taxele catre primarie imi cresc. Domnul Fritz care se da mare ecologist. Nu stie oare ca 500 de masini care duc sacii cu iarba si cu frunze la centrele de colectare din oras polueaza mai mult decat doua autospeciale ale unei firme care sa mearga sa adune de la oameni resturile vegetale?„, spune pentru opiniatimisoarei.ro o timisoreanca din cartierul Elisabetin.

Si eu, si vecinii mei, si cred ca toti timisorenii apreciau acest serviciu de strans iarba, si frunzele, si crengile. Eu nu mai conduc masina, copiii imi sunt in strainatate, n-are cine sa ma ajute sa duc resturile. Daca le dau foc, vin politistii locali si ma amendeaza. Dar e bine daca ingrijesc strada, curat pompii, ii stropesc primavara, tund iarba, totul pe banii mei. Cand s-a adunat mormanul de saci, au mai venit si l-au ridicat. Chiar nu am solutii, decat sa las totul in paragina, sa se faca rampa clandestina, mai vine unul arunca o saltea peste, niste covoare, si pana la urma o curata careva de la primarie. Doar ca vom sta niste saptamani cu mizeria in strada cand este amestecata. Sa mai puna naibii un abonament pentru vegetale si il platesc, numa sa le ia„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro un timisorean din cartierul Fratelia.

 

Exit mobile version