Opinia Timisoarei

Administratia Fritz are Strategie pentru spatiile verzi, dar nu si un Registru la zi al acestora. Cauta acum o firma care sa-l intocmeasca. Licitatie de peste 1 milion si jumatate de euro

TIMISOARA. Recent, peisagistii din ASoP cereau anularea Strategiei pentru spatii verzi a administratiei Fritz, dupa ce au descoperit o multime de probleme.

E un document invechit, incoerent, fara viziune, cu directii strategice nesanatoase si a mai si ‘furat’ munca altora fara sa citeze. Asta spuneau specialistii din Asociatia Peisagistilor din Romania, Filiala Vest, despre documentul intocmit de administratia Fritz prin care a fost actualizata si prelungita pana in 2025 ‘Strategia Dezvoltarii Spatiilor Verzi a Municipiului Timisoara 2010-2020‘, document care a fost supus deja aprobarii consilierilor locali, la finele lunii iunie.

ASoP, care a anulat in instanta si Registrul Verde din vremea administratiei Robu, a cerut anularea HCL 289 prin care a fost aprobata strategia verde a administratiei Fritz.

Peisagistii spun ca documentul trebuie refacut intrucat nu tine seama de strategiile europene in materie, iar cei care l-au realizat au si copiat mai multe materiale grafice n-au citat sursa si nici n-au cerut acordul autorilor, iar documentele UE in materie lipsesc cu desavarsire din bibliografie.

CITESTE SI: Jale in Strategia pentru spatii verzi a administratiei Fritz. Peisagistii din ASoP cer sa fie anulata. Ce probleme grave au gasit

Mai mult, administratia Fritz are… strategie pentru spatiile verzi, dar nu si un Registru al acestora, actualizat, asa cum cere legea, dupa ce documentul intocmit si votat de consiliul local in vremea lui Nicolae Robu a fost anulat in instanta.

Acum, municipalitatea a lansat o licitatie ca sa gaseasca o firma dornica sa realizeze Registrul Verde, la zi, cu evidenta spatiilor verzi din Timisoara.

Registrul Verde sau Cadastrul Verde al orasului, constituit ca un sistem informational de tip GIS (Primaria Timisoara are din 2004 sistemul GIS), cuprinde inventarierea terenurilor ocipate de spatii verzi, evidentierea tipului de proprietate si a modului de administrare a acestor terenuri si descrierea caracteristicilor cantitative si calitative ale vegetatiei de pe aceste terenuri, speciile de copaci, arbusti si garduri, cu toate datele de localizare.

Practic, va fi creata o harta digitala care sa contina distributia spatiilor verzi compacte, distributia arborilor si distributia terenurilor degradate care ar putea fi transformate in spatii verzi, date si informatii specifice.

Aplicatia GIS si baza de date aferenta vor trebui sa permita gestionarea si urmarirea tuturor documentelor emise de autoritati privind protectia mediului, urbanism, autorizatii de construire, avize de taiere/toaletare arbori, etc‘, se arata in documentatia ce insoteste anuntul de licitatie postat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Valoarea contractului pentru intocmirea acestui registru se ridica la 6.655.500 lei fara TVA, adica aproximativ 1,6 milioane euro cu TVA.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 24 octombrie. Cea care va fi declarata castigatoare a licitatiei va avea la dispozitie 2 ani sa intocmeasca Registrul Verde.

Va reamintim, Registrul Spatiilor Verzi este in majoritatea marilor orase europene un instrument util care contribuie la o gestionare eficienta a spatiilor verzi. In baza lui se pot face planuri de actiune pentru a ameliora calitatea si, dupa caz, cresterea suprafetelor spatiilor verzi.

Conform legii, actualizarea documentului se fave la 2 ani sau ori de cate ori este nevoie, dupa caz.

Exit mobile version