Opinia Timisoarei

Adevaratul motiv pentru care Nicolae Robu a transformat Piata Unirii din Timisoara in parcare si ‘sosea’

TIMISOARA. Dupa ce a anuntat ca inchide traficul pe mai multe strazi din zona Cetate si amenajeaza doua locuri unde timisorenii sa-si poata lasa masinile, primarul Nicolae Robu o da la intors. Asa s-a gandit sa deschida circulatia auto in Piata Unirii si ‘sa marcheze’ si 150 de locuri de parcare. Cum de? Specialistii din Primaria Timisoara sunt incapabili sa gaseasca parteneri pentru amenajarea unor parcari in zona centrala a orasului.

Epopeea parcarilor subterane sau supraterane a inceput in urma cu multi ani la Timisoara. La un moment dat, Consiliul Local a stabilit ca este nevoie de o comisie formata din alesi locali care sa negocieze cu eventualii investitori. Investitori care au intarziat sa apara. In cele din urma au venit, s-au facut negocierile, s-au facut contracte. Si atat. Primarul Nicolae Robu a fost cel care a spus NU, dupa ani intregi de tatonari. A refuzat pur si simplu sa le semneze. Motivul? Ii este teama sa-si asume raspunderea si nu vrea sa fie acuzat de „interese oculte„.

CITESTE SI: Lui Nicolae Robu ii este frica sa faca parcari subterane in Timisoara. Promite insa parcari supraterane in timp record: una langa palmieri!

Dar cum a ajuns sa deschida Piata Unirii, chiar si temporar, masinilor? In 28 octombrie, cand Primaria preda amplasamentul Zonei Cetate firmei care se ocupa de reabilitare, Nicolae Robu anunta mandru ca amenajeaza cateva locuri de parcare in spatele Parcului Bratianu si pe strada Popa Sapca, pe un teren al Universitatii de Vest.

CITESTE SI: Centrul istoric al Timisoarei intra in santier: strazile se vor inchide rand pe rand, pana in 2015. FOTO!

A trecut mai bine de o luna de atunci si acele spatii arata la fel. In spatele parcului inca sunt garaje ale timisorenilor, pentru care Robu n-a iscalit inca dispozitia de demolare. Motivul? Proprietarii acestora ameninta cu instanta. Pe strada Popa Sapca nu se poate amenaja inca o parcare, pentru ca reprezentantii Primariei Timisoara sunt incapabili sa gaseasca parteneri privati. O spune insusi primarul Nicolae Robu!

„Parcarea UVT urmeaza sa fie pietruita. Este o situatie putin mai complicata in privinta proprietatii, asa s-a stabilit candva ca acel teren va fi al UVT si ca acolo va fi o parcare. Primaria nu poate sa faca parcare pe terenul altuia. O vom putea folosi in momentul in care UVT, in mod oficial, printr-un document, ar anunta acest spatiu ca spatiu deschis pentru uzul public. In principiu dansii sunt de acord, numai ca trebuie sa gasim o forma legala, pentru ca simplul fapt ca sunt de acord nu ne da noua posibilitatea sa facem amenajari acolo. Dansii sunt de acord, daca noi gasim un partener intr-un parteneriat public-privat care sa faca investitia, pentru ca Primaria nu poate sa faca investitie decat daca face concesiune pe termen lung, ca altfel nu avem cum sa cheltuim bani de la bugetul local pentru a amenaja ceva ce apartine altcuiva. O sa fie amenajata probabil sumar prin simpla pietruire si atata tot. Noi scoatem la licitatie, vom lansa o procedura de selectie a unui partener. Eu nu doresc sa inchei parteneriate asa, la mici intelegeri, cu X sau Y, cu primul venit sau cu unul selectat. Doresc sa anuntam public pe sistemul de achizitii publice ca suntem in cautarea unui partener pentru a realiza parcari. Prezentam conditiile de selectie, se depun oferte, facem clasamentul si alegem oferta cea mai interesanta. Asa doresc eu sa aplicam Legea parteneriatului public-privat, si nu prin negocieri directe. Din punctul meu de vedere, negocierile de pana acum au fost inutile, pentru ca eu nu doresc sa avem astfel de parteneriate care oricand pot fi suspectate de interese oculte. Or, in ceea ce ma priveste, nu am si nu voi avea niciodata, cum nici nu am avut, interese oculte. De aceea, imi iau toate masurile ca prin tot ce fac sa nu poata nimeni sa nu aiba macar o umbra de suspiciune. Pentru acel spatiu, langa Casa Poli, nu s-a dat dispozitie de demolare, este in curs de rezolvare problema. Cativa au proprietati garaje si acolo. Peste tot lucrurile sunt complicate, pentru ca asa a fost lasat orasul acesta. Nu i-a pasat nimanui de el, unde te duci sa faci ceva, gasesti cate un element care complica situatia si care cere timp. Nu vorbesc de greaua mostenire, ne incurca situatia din teren, unii cetateni nu sunt receptivi, trebuie sa recurgi la exproprieri in raporturile cu ei. Cand le-am cerut sa renunte la acele baterii de garaje, pentru ca este un interes public, cativa au fost foarte vehementi impotriva. Drept urmare, cu ei nu poti proceda astfel decat in instanta. Daca se opun inseamna ca vor face uz de toate mijloacele. Dar nu ne lasam, ca noi nu putem sa frustram orasul Timisoara si sa privam timisorenii de posibilitatea de a avea o parcare importanta intr-o zona centrala numai pentru ca unii cetateni au primit in timpul comunismului loc de garaj acolo. Ne putem intreba oare cum de au primit tocmai acolo si tocmai ei?”, a explicat intaiul gospodar al Timisoarei.

Cert este ca miercuri seara va fi gata amenajarea Pietei Unirii. S-au delimitat deja locurile de parcare, dar si „carosabilul” pavat pe care vor trece masinile. Daca ieri primarul spunea ca se va circula in doua sensuri, iata ca s-a decis pana la urma ca soferii sa poata merge doar de la Gheorghe Lazar colt cu Vasile Alecsandri spre Tribunal, singurele vehicule care vor avea voie sa vina spre Vasile Alecsandri fiind utilajele muncitorilor care se ocupa de reabilitarea Zonei Cetate.

FOTO: Virgil Simonescu

„Eu sper ca in partea a doua a verii 2014 sa putem avea din nou in Piata Unirii terase. Nu eu fac lucrarile, nu depinde de mine cum pot sa avanseze ele sau nu. Sunt zone delimitate pentru parcare. Noi vrem sa nu fie debandada acolo. Deocamdata numai intr-un sens se va circula, dar pe prima portiune, cand vom da drumul la lucrari in zona, va fi nevoie ca utilajele sa circule de pe Palanca (n.r. langa Tribunal) in Piata Unirii. Va fi cu doua sensuri, dar nu acum”, a explicat Robu.

Timisorenii s-au revoltat si spun ca nu este permis ca Robu sa lase masinile intr-o zona pietonala atat de importanta cum este Piata Unirii, iar Robu le raspunde simplu: „sunt penibili”.

CITESTE SI:

Nicolae Robu le raspunde protestatarilor din Piata Unirii: Sunteti penibili! Imagini cu trasarea parcarilor si a drumului pentru masini

Poze cu portretul lui Nicolae Robu infipte in cruci de lemn, capcane pentru masini in Piata Unirii. Protest fata de deschiderea circulatiei

‘Uniti pentru Unirii’: Pietonii timisoreni se ‘parcheaza’ in Piata Unirii, in semn de protest fata de deschiderea circulatiei

Exit mobile version