Opinia Timisoarei

Achizitiile pentru primarie si toate institutiile din subordine vor fi facute prin Unitatea Centrala de Achizitii. Proiectul, adoptat cu scandal in plenul Consiliului Local Timisoara

TIMISOARA. Aproape 3 ore s-au certat si s-au jignit consilierii locali din Timisoara, inainte de a vota infiintarea unui SRL care se va ocupa de o parte dinttre achizitiile pentru Primaria Timisoara si institutiile din subordine. Unitatea Centrala de Achizitii (UCA), asa cum este denumita noua structura, va gestiona achizitiile privind tehnologia informatiei (hardware, software, cartuse de imprimante si fotocopiere, , servicii mentenanta IT, diferite sisteme informatice), managementul cladirilor de birou/facilitatilor (produse de ingrijire si curatare, servicii de curatenie, articole igienico-sanitare din hartie, inclusiv hartie igienica, etc), servicii profesionale (medicina muncii, training si altele asemenea), dar si privind energia (electricitate, incalzire gaz, combustibil pentru incalzire si alte achizitii care pot fi incluse in aceasta catogorie) si management birou (produse de papetarie si furnituri de birou si alte asemenea).

UCA va avea 7 angajati, dintre care doi directori, iar cheltuielile totale estimate pentru anul 2022 se ridica la peste 1,3 milioane de lei. Tocmai de aici au plecat si nemultumirile consilierilor locali din PNL, PSD si PRO Romania, dupa ce calculul fostului viceprimar Dan Diaconu ar indica un venit de aproximativ 19 mii de lei pe luna pentru fiecare angajat. Iar asta mai ales in conditiile in care cei care vor lucra in UCA urmeaza sa se specializeze la locul de munca, nefiind deja experti in domeniul achizitiilor.

Inainte de a vota proiectul, alesii din partea PNL au formulat un amendament prin care au cerut ca UCA sa prezinte consiliului Local un raport de activitate semestrial, insa acesta a fost picat la vot. Pe de alta parte, au fost adoptate doua amendamente al USR, prin care s-a votat delegarea ca administrator provizoriu al structurii a unui expert in achizitii care pana acum si-a desfasurat activitatea la Aquatim, dar si indemnizatia pe care acesta o va primi, in valoare de 5.000 de lei brut.

Nu au votat prezentarea unui raport de activitate al societatii, insa au votat salariul pe care il va incasa administratorul provizoriu al societatii, un specialist in achizitii publice de la Aquatim, pe care cei din USR au precizat ca nu il cunosc, desi l-au propus pentru ocuparea functiei„, a concluzionat liderul de grup PNL din consiliul local, Adrian Lulciuc.

Dupa ore intregi de dezbateri, proiectul de hotarare a trecut, cu votul celor 13 consilieri USR si al liberalului exclus din partid Raul Ambrus.

Pe de alta parte, consilierul local Radu Toanca, din partea PSD, a anuntat ca va ataca in contencios administrativ hotararea, intrucat considera ilegala infiintarea unui SRL care sa gestioneze achizitiile publice.

In Romania, ordonatorii principali de credit nu pot infiinta SRL-uri. Voi contesta in contencios administrativ acest proiect si cred ca mi se va da dreptate cu acest SRL, pentru ca nu este intamplator ca la Sibiu si Harghita au optat pentru o structura proprie iar noi pentru un SRL. La Harghita si Sibiu, aceasta structura UCA facea parte din aparatul propriu, din departamentul economic, si se suplimentau practic niste posturi de functionari publici, care se supun tuturor rigorilor administratiei si legislatiei romanesti. Un SRL care ‘toaca’ in primul an peste 1 milion de lei de la bugetul local, vorbim de mii de euro salarii. Este din start controversat, pentru ca despre ce specialisti vorbim, care sa ia salarii de nu stiu cate ori mai mari decat specialistii din primarie„, a spus Radu Toanca.

Va reamintim, Guvernul Romaniei, printr-un proiect pilot derulat de Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, intentioneaza sa infiinteze trei UCA pilot in tara, care vor deservi autoritati locale, prima fiind la Timisoara, iar celalalte doua la Consiliul Judetean Sibiu si Consiliul Judetean Harghita. Diferenta este ca in cadrul celor doua consilii judetene, entitatile au fost infiintate ca structuri proprii, nu ca Societati cu raspundere limitata, asa cum s-a intamplat la Timisoara.

Exit mobile version