Opinia Timisoarei

Abonatii Colterm, linistiti de administratia Fritz cu filmari facute cu drona. Imagini din aer cu primul tren cu carbune ajuns la Timisoara de la Motru. Video

TIMISOARA. La inceputul lunii septembrie, reprezentantii Primariei Timisoara anuntau ca au inchiriat o rampa in gara din Motru unde sa depoziteze si sa incarce carbune pentru Colterm in aceasta iarna, sustinand ca aceasta ar fi o metoda ‘inovativa’ sa evite speculantii de pe piata combustibililor.

Pentru platforma, municipalitatea plateste 1.080 de lei pe luna chirie.

Vineri, primarul Dominic Fritz le transmite timisorenilor pe Facebook ca a sosit la Timisoara si primul tren cu carbune de la Motru. Mai mult, a postat un clip video infatisand garnitura filmata din toate unghiurile, de la inaltime, care sa-i intareasca cele scrise, dar si pentru a-i linisti pe abonatii Colterm, incredintandu-i ca vine carbune la societatea de termoficare.

„Primul tren cu cărbune încărcat în gara pe care am închiriat-o în Motru a ajuns în această dimineață la Timișoara.
Aceste trenuri vor veni toată iarna, cu cărbune cumpărat direct de la producători. Colterm a făcut și stocuri de urgență peste vară, de 45.000 de tone cărbune și 22.800 MWh de gaz. Am închiriat gara pentru a avea un flux continuu de transporturi de cărbune în tot sezonul rece”, le transmite Dominic Fritz pe Facebook timisorenilor abonati la sistemul centralizat de incalzire.

Edilul adauga ca s-au facut reparatii la cazanele CET Sud si au continuat lucrarile programate de ani buni pentru retehnologizarea retelei si reaminteste ca a fost depus un document de intentie privind posibila pentru producerea in cogenerare la Colterm, energie electrica si termica, pentru care spera in fonduri prin PNRR, 230 de milioane de lei.

Administratia ar putea creste pretul la gigacalorie in plina iarna la Timisoara

Deocamdata, stocurile de carbune pentru aceasta iarna sunt la sub 20 la suta din necesarul de 250.000 de tone anuntat de reprezentantii societatii de termoficare.

CITESTE SI: Dintr-un necesar de 250.000 de tone de carbune pentru a incalzi Timisoara toata iarna, Colterm anunta ca are acum in stocuri 45.000 de tone. Ar putea creste pretul gigacaloriei

Reprezentantii Colterm au transmis in urma cu cateva zile ca, asa cum anuntase administratia Fritz inca de acum o luna, e posibil sa creasca pretul gigacaloriei la Timisoara in plina iarna, daca Guvernul nu introduce furnizorii de agent termic in sistem centralizat in schema de plafonare a pretului la curent electric.

Totodata, nu este exclus nici ca la Timisoara sa ramana iarasi in frig locuinte, scoli ori spitale.

Dorim sa facem si pe aceasta cale un apel catre factorii decidenti, in speta parlamentarii din Camera Deputatilor, pentru indreptarea erorii aparute la inceputul lunii septembrie, prin care furnizorii de agent termic in sistem centralizat au fost eliminati din schema de plafonare a pretului pentru energia electrica. Lasarea termiilor in afara acestei scheme va conduce la cresterea preturilor pentru energia electrica cu pana la 500%, punand astfel presiuni semnificative pe actualizarea pretului Gigacaloriei sau, mai grav, periclitand insasi functionarea in regim de continuitate a activitatii„, a transmis administratorul special al Colterm Cristian Amza.

Exit mobile version