Opinia Timisoarei

A revenit la stralucirea de odinioara. Inca o cladire din centru isi dezvaluie frumusetea dupa reabilitare, la Timisoara Foto

TIMISOARA. Construita in urma cu mai bine de un secol, cladirea Colegiului Ion C. Bratianu din Timisoara a revenit la frumusetea de altadata.

CITESTE SI: Unda verde pentru santierul de la liceul Ungureanu, in plin centru la Timisoara. Schimbarea la fata dupa mai bine de un secol de la infiintare 

Dupa aproape un an si jumatate de munca, au fost date jos schelele, iar fatada renovata se infatiseaza timisorenilor in straiele noi ce o inscriu in zestrea de bijuterii arhitecturale reabilitate in plin centrul orasului.

Muncitorii au decopertat vechea tencuiala exterioara, au curatat rosturile, dupa care au fost puse straturile noi, iar culoarea din prezent a imobilului de adaposteste colegiul se apropie de cea originala.

De asemenea acoperisul a fost reabilitat integral, fiind schimbate grinzile si repusa tigla, s-a lucrat si la cosuri, insa au fost instalate si noi burlane de scurgere.

A fost schimbata si tamplaria la ferestre, iar spre deosebire de vechea fatada, deasupra intrarii a fost amplasat un cap de leu alb, pierdut in perioada in care ornamentele si tencuiala s-au degradat.

Lucrarile la liceul din centrul Timisoarei nu sunt inca finalizate complet. Mai sunt o serie de interventii de facut la corpul mai mic al cladirii, aflat la intersectia bulevardului Ion C. Bratianu cu strada Carol Telbisz.

Va reamintim, lucrarile de reabilitare la Liceul Ion C. Bratianu au inceput la finele anului 2019 si costa peste 2 milioane de euro, bani de la bugetul local. Lucrarea este executata de firma Constructim.

Prima cladire, cea mai scunda de pe colt, a fost ridicata in anul 1746 pentru a oferi locuinte pentru functionarii Oficiului Sarii, apoi a fost sediul Oficiul Cameral al Sarii.

 

Corpul din Piata Huniade a fost ridicat incepand cu 1746 si a functionat ca Depozit de sare si Oficiul Cameral al Sarii.

A fost demolat in anul 1876 si reconstruit in 1900 si a fost utilizat ca Scoala Oraseneasca de Fete, iar din 1905 ca Scoala de Fete a ordinului Notre Dame, si ulterior ca liceul de Industrie Usoara, Liceul MIU.

Exit mobile version