Opinia Timisoarei

A murit ultimul partizan luptator din Muntii Banatului impotriva regimului bolsevic. A fost detinut in 11 puscarii comuniste

Era ultimul banatean care a luptat in Muntii Banatului impotriva regimului bolsevic si s-a stins la varsta de 90 de ani.

Petru Gherga s-a nascut la data de 1 noiembrie 1928, in localitatea Rusca Teregova, iar la varsta de 21 de ani a intrat in organizatia partizanilor, pentru a lupta impotriva regimului comunist.

In anul 1950, a fost ridicat de securitate si condamnat, mai apoi, la 25 de ani de inchisoare.
In cele din urma, a fost eliberat in 1964, dupa ce a executat 14 ani de detentie, in nici mai mult, nici mai putin, de 11 temnite comuniste.

Intre 1996 si 2000 a fost consilier judetean din partea PNTCD in CJ Caras-Severin, iar in luna iunie a acestui an, Petru Gherga a fost decorat de catre presedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Serviciul Credincios in Grad de Cavaler.

Petru Gherga si-a iubit tara, familia si biserica, fiind ctitorul bisericii din localitatea Rusca. S-a stins chiar in ziua in care lacasul de cult a fost sfintit si ii marturisise preotului ca si-ar dori sa apuce ziua in care sa vada finalizata biserica.

Inmormantarea va avea loc in 27 septembrie, in localitatea Rusca Teregova.

Exit mobile version