Opinia Timisoarei

A murit Neagu Djuvara, la varsta de 101 ani

Neagu Djuvara a incetat din viata la 101 ani. A fost una dintre cele mai indragite personalitati culturale ale Romaniei, apreciat pentru spiritul sau viu, pentru eleganta si pentru eruditia sa.

Neagu Djuvara a fost unul dintre cei mai respectati si cunoscuti istorici ai Romaniei. A fost istoric, romancier, filozof si diplomat. Neagu Djuvara a fost prezent in ultimii ani in spatiul public criticand deopotriva intreaga clasa politica romaneasca si tinand stindardul nevoii de schimbare a mentalitatii societatii romanesti pentru a se putea dezvolta normal si frumos.

El era internat de o luna la spitalul Victor Babes, avand probleme de sanatate, unde s-a stins din viata in jurul orei 13. Neagu Djuvara a fost prezent in ultimii ani in spatiul public criticand deopotriva intreaga clasa politica romaneasca si tinand stindardul nevoii de schimbare a mentalitatii societatii romanesti pentru a se putea dezvolta normal si frumos.

Neagu Djuvara s-a nascut la 18 august 1916 (S.N. 31 august 1916) la Bucuresti intr-o familie aristocrata. Tatal, Marcel Djuvara, era dintr-o familie de aromani din zona Pindului stabiliti in tarile Romane la sfarsit de secol XVIII. A fost sef de promotie la Politehnica din Berlin-Charlottenburg in 1906, apoi capitan de geniu in armata romana si a murit in cursul marii epidemii de gripa spaniola din 1918. Mama, Tinca Gradisteanu, apartinea ultimei generatii dintr-un neam de mari boieri munteni descendenti ai voievodului Basarab, aristocrati inruditi cu familiile Cimpineanu, Sturza, Ghica si Mavrocordat si care care au dat Romaniei politicieni, diplomati si universitari.

Exit mobile version