Opinia Timisoarei

A murit Lorin Fortuna, unul dintre liderii Revolutiei din 1989 de la Timisoara

TIMISOARA. Lorin Fortuna, una dintre figurile marcante ale Revolutiei din 1989 de la Timisoara, a incetat din viata vineri, 25 noiembrie, la Spitalul Judetean din Timisoara, dupa mai multe zile de suferinta, la varsta de 68 de ani.

Acesta suferise o interventie chirurgicala si fusese internat la sectia ATI. S-a stins in jurul orei 13.00.

Fortuna a fost una dintre figurile care s-au remarcat la Revolutia din decembrie 1989, la Timisoara. In data de 21 decembrie 1989, Lorin Fortuna, alaturi de alti revolutionari care se aflau in acele zile in balconul Operei din Timisoara, a infiintat Frontul Democratic Roman. Atunci, Lorin Fortuna, alaturi de alti revolutionari, a pornit catre Bucuresti pentru a-i preda lui Ion Iliescu Frontul Democratic Roman, constituit la Timisoara. S-au urcat in primul avion care pleca spre Capitala, insa au constatat ca avionul era plin cu securisti si ca urma sa faca o escala la Arad pentru a mai imbarca pasageri. Fortuna si camarazii sai au coborat din avion, s-au intors in oras si apoi au plecat cu trenul spre Bucuresti. Abia in ziua urmatoare, revolutionarii de la Timisoara aveau sa se intalneasca cu Ion Iliescu.

Robotul 958, care dadea ora exacta – inventia lui Lorin Fortuna

Revolutionarul Lorin Fortuna, fost conferentiar universitar la Universitatea Politehnica Timisoara, a fost inventatorul robotului telefonic care putea fi apelat la numarul 958 si care, cu o voce metalica, iti dadea ora exacta cu precizie de o secunda. Aceasta inventie a fost realizata in cadrul unui contract de cercetare incheiat, inainte de 1989, intre institutia de invatamant superior din Timisoara si Ministerul Telecomunicatiilor. Beneficiarii acestui sistem cu vorbire artificiala pentru telecomunicatii au fost atat de incantati de utilitatea sa practica, incat l-au introdus in retea la putin timp de la ultimele demonstratii experimentale.

Robotul de transmitere prin telefon a orei exacte made in Timisoara a fost montat in cadrul Directiei de Telecomunicatii a Municipiului Bucuresti, in Palatul Telefoanelor, iar intre 1989 si 2008 a dat ora exacta in toata tara… De altfel, colectivul Catedrei Electronica, Automatica si Masuri din cadrul Institutului Politehnic Timisoara, unde Lorin Fortuna a devenit cadrul didactic in anul 1976, a realizat, in premiera nationala, mai multe inventii din domeniul prelucrarii vorbirii.

Este vorba despre primul aparat ce permitea recunoasterea automata a vorbirii, pentru un vocabular limitat si mai multi vorbitori (1983), primul sistem de dialog in timp real om-calculator (1984), primul sistem de comanda pentru roboti prin intermediul vorbirii (1985), precum si primul sintetizator automat de vorbire destinat realizarii unui serviciu special, in cadrul retelei telefonice nationale. Importanta acestei inventii a fost recunoscuta, in 1996, si de mediul academic, prin selectarea Robotului 958 pentru acordarea Premiului Academiei Romane.

Premiul Academiei Romane reprezinta suprema consacrare profesionala pentru un inginer. Ma pregateam sa sarbatoresc, cand, intr-una din zile, am fost anuntat de secretarul stiintific al Academiei Romane din acea vreme, Stefan Iancu, ca premiul meu s-a anulat. Am ramas perplex! Imediat m-am urcat in tren si am plecat la Bucuresti pentru a cere explicatii. In cadrul unei audiente la academicianul Mihai Draganescu, seful Sectiei Tehnologia Informatiei din Academia Romana, am fost anuntat ca unul dintre cele doua premii de la Sectiunea Informatica a fost anulat, iar din evaluarea celor doua lucari care ar fi trebuit premiate, cea a candidatului din Bucuresti s-a dovedit a fi, evident, mai valoroasa. Mi s-a explicat ca din ratiuni ce tineau de valoarea in bani a premiilor, din doua s-a facut numai unul”, povestea in urma cu ceva timp, pentru opiniatimisoarei.ro, Lorin Fortuna.

In ultima vreme, Lorin Fortuna s-a dedicat ezoterismului.

Exit mobile version