Opinia Timisoarei

A inceput sa se usuce stejarul plantat in Piata Libertatii pentru care Primaria Timisoara a cheltuit 3000 de euro. Au fost chemati specialisti sa il salveze

TIMISOARA. Masuri urgente luate de reprezentantii Horticultura dupa ce stejarul plantat in urma cu aproape doua saptamani in Piata Libertatii de catre Custodele Coroanei Majestatea Sa Margareta a inceput sa se usuce.

Au fost chemati in ajutor doi profesori din cadrul Facultatii de Horticultura si Silvicultura pentru a gasi o solutie prin care copacul cumparat din Olanda de catre Primaria Timisoara sa nu piara.

Stejarul plantat de colegii nostri este intretinut sub supravegherea specialistilor Horticultura si a conducerii societatii noastre. Pentru ca ne dorim sa luam toate masurile posibile ca stejarului sa ii mearga bine, ne consultam si cu domnul profesor Dorin Camen, Decan al Facultatii de Horticultura si Silvicultura din Timisoara, si cu domnul profesor Petru Dragomir, sef de lucrari si Directorul Departamentului de Silvicultura al aceleiasi Facultati„, au transmis reprezentantii Horticultura, societatea din subordinea Primariei Timisoara.

A fost montat un sac special pentru irigare, s-a presarat coaja de copac la baza pentru mentinerea umiditatii si aplica cu strictete toate sfaturile primite de la pepiniera mama, mai spun cei de la Horticultura care au subliniat ca problemele ar putea fi cauzate de faptul ca stejarii nu se planteaza in luna mai.

Nu a fost neaparat momentul ideal pentru aceasta plantare, din punctul de vedere al vremii, dar fiind un moment istoric important, a trebuit marcat corespunzator. Acum facem toti pasii necesari pentru ca stejarul sa se adapteze in noua casa„, mai precizeaza reprezentantii societatii.

Va reamintim, in 19 mai, a fost sadit stejarul in Piata Libertatii din Timisoara, la vizita Custodelui Coroanei. Arborele a fost adus din Olanda si a costat peste 3000 de euro cu tot cu transport (putin peste 1000 de euro fara TVA a fost stejarul, iar 2000 de euro transportul) si l-a inlocuit pe cel batran de 100 de ani plantat in numele Regelui Ferdinand I care se uscase.

Primarul Dominic Fritz a spus ca arborele a fost cumparat si transportat din Olanda pentru ca in Romania municipalitatea nu a gasit unul potrivit.

Din cate stiu eu, pomul a fost comandat din Olanda, tocmai pentru ca in Romania momentan nu s-a gasit un stejar de aceasta marime. Nu am vrut sa plantam bete, altii se lauda cu 2000 de bete plantate, noi am vrut sa punem copaci. Si ma bucur ca am reusit cu stejarul din Piata Libertatii. Cred ca pretul a fost de 1.050 euro fara TVA„, a dezvaluit Dominic Fritz in ultima sedinta de Consiliu Local.

Consilierul Adrian Lulciuc a declarat ca a gasit in oferta Horticultura stejari cu 486 de lei, aratandu-si nedumerirea cu privire la achizitia olandeza.

Primarul i-a retezat-o scurt aratand ca preturile de la Horticultura sunt sub nivelul pietei, un motiv in plus sa ajunga pe minus, din cauza administratiei precedente.

Tocmai ca a fost facut caietul de sarcini de catre fosta administratie… Un eveniment de o asemenea amploare merita sponsorizat„, a spus Dominic Fritz, referindu-se la evenimentul din Piata Libertatii, iar la insistentele consilierului legate de costuri i-a transmis sa se adreseze celor de la Horticultura.

 

Exit mobile version