Opinia Timisoarei

A inceput mutarea stavilarului gasit in Piata 700 din Timisoara! Cine se opune? Mai multi timisoreni au organizat un protest la ecluza. FOTO!

TIMISOARA. Mutarea stavilarului din Piata 700 a inceput, experti arheologi atat din tara, cat si straini lucreaza in aceste zile la demontarea lui, urmand sa il conserve si sa il amplaseze pe noua locatie. Varianta aceasta nu e pe placul unor timisoreni care au protestat la usa santierului.

Protestul a fost unul spontan, insa printre participanti s-au numarat mai multi membri ai PDL Timis, in frunte cu consilierul local Simion Mosiu.

Protestatarii s-au asezat in fata santierului de la City Business Centre, din Piata 700, purtand pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Respectati istoria si cultura Timisoarei„, „Nu vindeti istoria Timisoarei pe arginti„, „Opriti demolarea ecluzei” si „Salvati ecluza Timisoarei

O valoare inestimabila are aceasta ecluza iar noi il mutam de parca ar fi  o statuie sau am gasit un schelet de dinozaur sa il punem intr-un muzeu. Nu este vorba de stavilar aici, aici e un sit, aici exista un zid de aparare. Sa nu uitam ca cei care au construit acest stavilar si-au dat sangele pentru a ne elibera de turci. Paradoxal, vestigiile turcesti din Piata Sf Gheorghe si din Libertatii se pot pastra. Sa nu uitam in 1552 cand turcii au cucerit Cetatea Timisoarei au promis ca vor lasa in viata atat luptatorii cat si timisorenii. Din pacate i-au macelarit pana la unu. Noi le respectam amintirea si le conservam vestigiile turcesti, dar vestigiile  celor care au reusit sa faca Cetatea Timisoarei de necucerit pana la 1900 cand s-a demolat, vad ca le aruncam, le macinam sau probabil vom face un gratar cu lemnele ramase. E nepermis. Adica un grup de firme din Africa de Sud care nu stiu cat cunoaste sau a auzit de Timisoara cu anumite persoane, ma rog, ma abtin, isi permite sa ne trateze ca o colonie bananiera. Imi pare rau, aici sunt niste oameni care iau atitudine. Nu este un miting, este un protest fata de batjocorirea si violarea istoriei acestui oras datorita unor arginti„, a declarat consilierul Simion Mosiu.

Intrebat care e alternativa, Mosiu a declarat ca cea mai potrivita varianta ar fi fost pastrarea ecluzei asa cum este acum si construirea, deasupra ei, a unui nou corp de cladire.

Au fost 3 alternative, dar cea aleasa de ministrul Barbu a ales aceasta varianta de a se distruge edificiul si de a se muta partial. Celelalte doua variante, perfect valabile, una dintre ele era conservarea in sit, adica pe loc si reprezenta un punct de atractie maxima al orasului fiind o realizare hidrotehnica unica in Romania, unii spun ca si in Europa, sau  constructia blocului deasupra acestui sit era o realizare si mai spectaculoasa. Toate cele 3 au fost inaintate catre ministrul culturii, dar la presiunile factorilor de decizie locali li s-a parut mult mai practic sa demolam tot„, a mai spus Mosiu.

Protestatarii au fost tinuti la bariera, nu le-a fost permis accesul pe santier. La un moment, dat o masina a incercat a intre pe santier, iar protestatarii i-au blocat accesul, impiedicand pentru cateva momente si circulatia tramvaielor in zona.

Intrebat ce parare are despre protest, omul de afaceri Ovidiu Sandor a declarat ca fiecare e liber sa aiba o parere si ca varianta aleasa a fost acceptata de trei comisii ale Ministerului Culturii.

Persoanele care protesteaza nu cunosc datele tehnice ale acestei probleme, cred ca dupa ce acest proiect si propunerile au trecut prin 3 comisii ale Ministerului Culturii care toate trei au ales aceasta varianta , cred ca e foarte greu pentru diverse persoane care nu au nici cea mai mica pregatire sau experienta in domeniu sa aibe o parere pertinenta, contrara. Sigur, e o tara libera, oricine poate avea o parere, dar pana la urma expertii au inclinat in favoarea acestei variante. Aici lucram si cu experti internationali pe partea de reparare de lemn si asa mai departe care au confirmat ca si din punctul lor de vedere varianta aceasta este cea mai fericita„, a spus Sandor.

Intrebat, de asemenea, cum va arata, in final zona, Sandor a explicat ca va fi un muzeu in aer liber.

Ecluza va fi in zona pietonala, oricine o poate accesa oricand, vor exista materiale pregatite de istoricii orasului, va fi, de fapt, un punct muzeal in aer liber vizitabil de oricine. In conformitate cu legea va fi supravegheat video”, a mai spus Sandor.

Va reamintim ca in urma sapaturilor facute in vara anului trecut la fundatia celei de-a cincea cladiri din cadrul City Business Centre, a fost descoperit acest stavilar construit in secolul al XVIII-lea de catre administratia habsburgica. Acesta este foarte bine conservat si in vremea in care a fost functional avea rolul de aparare in jurul Bastionului. Stavilarul construit din caramida, dale de piatra si pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din santul de aparare al cetatii.

CITESTE SI:

Stavilarul scos la lumina in centrul Timisoarei merge la restaurare! Cum va arata si cand vom putea admira ecluza din Piata 700? FOTO si VIDEO!

Ce se va intampla cu stavilarul gasit in apropierea Pietei 700 din Timisoara?

Exit mobile version