Opinia Timisoarei

A inceput ‘Marea taiere’ a copacilor pe strada Podeanu. Cati arbori vor fi pusi la pamant de drujbe?

TIMISOARA. S-a deschis in sfarsit santierul pe strada Dr. Aurel Paunescu – Podeanu. Asa cum era de asteptat, muncitorii au inceput cu… taierea copacilor. Zeci de arbori au cazut deja sub drujbele acestora, insa autoritatile locale promit ca vor planta aproape 200 in locul lor.

Salcii, nuci, care au un statut special, dar si alti pomi fructiferi, toti arborii care stateau in calea muncitorilor au fost retezati pe strada Podeanu, miercuri dimineata. Primarul Nicolae Robu spunea, inca de la predarea amplasamentului, ca vor fi taiati mai multi copaci de pe strada care din toamna va avea 4 benzi.

„Largim strada la 4 benzi, cream piste de biciclete si trotuare pe ambele sensuri, amenajam circa 230 de locuri de parcare si, in zona Bazei 2, o parcare pentru 82 de biciclete, dar si spatii verzi. Vom planta copaci pe aliniamente, desigur ca vor fi cativa care vor trebui taiati, dar dupa cum putem remarca numarul celor care sunt amplasati astfel incat sa trebuiasca sa fie taiati este destul de redus. Vom crea un sens giratoriu in zona dintre NovaTim si intersectia acestei strazi. La ora actuala aceasta intersectie este extrem de periculoasa, extrem de grea si produce o gatuire a traficului”, spunea Robu.

Potrivit avizului de Mediu obtinut de primarie, pe Podeanu vor fi taiati 73 de copaci, majoritatea pomi fructiferi, sustin reprezentantii primariei. Oficialii municipalitatii spun, de asemenea, ca in locul acestora vor fi plantati aproape 200 de puieti.

Si gradinile din fata blocurilor de pe strada Podeanu vor fi desfiintate. Primarul Timisoarei le promite insa celor care locuiesc acolo spatii verzi deschise, cu gazon englezesc, flori si foisoare.

„Vor disparea gradinile, vrem spatii verzi, deschise, frumoase, unde iarba sa fie iarba, gazon englezesc, vom avea flori, vom avea foisoare, vom avea banci”, mai spunea Robu.

Soferii nu mai pot intra cu masinile pe strada Podeanu. Reprezentantii firmei au decis sa o inchida complet circulatiei, pentru a putea termina la timp, in 3 luni de la deschiderea santierului.

Cei de la firma Sylc Cons Trans SRL trebuie insa sa-si mobilizeze serios muncitorii pentru a inchide santierul in toamna.

„Traficul trebuie inchis de tot. Termenul este mult prea scurt pentru a se lucra pe bucati. Trebuie delimitat amplasamentul si interzis accesul. (…) Pe santier tot timpul vor mai aparea probleme, sunt multe utilitati, trebuie sa ne coordonam cu cei de la Enel si de la gaz. Este o mica orchestra aici… pana nu vom sapa si vom descoperi utilitatile si retelele, avem niste planse si stim utilitatile de care ar trebui sa ne ferim”, a explicat reprezentantul firmei constructoare. Pentru modernizarea strazii Podeanu au fost alocati 5,5, milioane de lei din bugetul orasului, fara TVA.

Exit mobile version