Opinia Timisoarei

A fost sau nu tornada peste Timisoara? Explicatiile meteorologilor

TIMISOARA. Furtuna care a lovit cu furie Timisoara, cu o putere nemaintalnita in ultimii ani, si imaginile teribile postate cu sutele pe retelele de socializare de oameni ingroziti i-a dus pe multi cu gandul la posibilitatea ca peste oras sa se fi abatut o tornada.

CITESTE SI: Morti si raniti. Imaginile dezastrului lasat in urma de furtuna care a lovit cu furie Timisoara si judetul. Foto si video

Meteorologii se feresc sa foloseasca acest termen pentru fenomenul extrem petrecut duminica dupa-amiaza

A reprezentat o continuare a fenomenelor extreme care s-au petrecut deasupra Croatiei, Serbiei, Ungariei, a fost un contact intre doua mase de aer, una calda si una foarte rece, ca urmare am avut aceasta furtuna , norii s-au dezvoltat pana la 10000 de metri. Evolutia a fost insotita de fenomene severe, au fost intensificari de vant, a suflat cu peste 100 km la ora. Nu vorbim despre o tornada, ci despre curenti ascendenti si descendenti care insotesc o astfel de furtuna si care au fost foarte puternici. Norul s-a dezvoltat deasupra unui oras mare cum e Timisoara si a avut consecintele pe care le-a avut. Poate pentru cateva zeci de secunde vantul sa fi avut si acel aspect rotational asociat unei tornade. Norii au urcat pana la 10 km altitudine si sub nori curentii, aerul a urcat cu viteza extrema, iar in fata norului in astfel de situatii are loc o cadere a masei reci, care la nivelul solului matura totul in cale„, a declarat la Antena3 meteorologul ANM Florinela Georgescu.

Cert este ca furtuna violenta de duminica a smuls in Timis 5 vieti, iar peste 30 de oameni au fost raniti, intre care 6 copii. Vantul a ridicat acoperisuri de pe blocuri si case, a prabusit copaci si a lasat fara curent electric mai multe localitati si zeci de strazi din Timisoara.

CITESTE SI: Dosare penale pentru mortii din furtuna care a maturat Timisoara si judetul. Cine raspunde 

Exit mobile version