Opinia Timisoarei

A doua dezinsectie de toamna la Timisoara. Primaria anunta o actiune de starpire a tantarilor la jumatatea lui octombrie, dar numai de la sol

TIMISOARA. Dupa ce toata vara timisorenii au fost lasati prada roiurilor de tantari, administratia Fritz face doua dezinsectii de… toamna. La finele lunii septembrie a fost o actiune de imprastiere de substante din avion, singura din vara lui 2023, iar la jumatatea lunii octombrie va fi una doar de la sol.

O noua dezinsectie pentru combaterea tantarilor si larvicidarelor de pe raza municipiului Timisoara, va avea loc, in perioada 10-20 octombrie 2023, in functie de conditiile meteo. Tratamentele de dezinsectie vor fi terestre si se vor desfasura intre orele 21:00 -06:00.
Va rugam sa ocoliti, pe cat posibil, zonele de actiune pe perioada pulverizarii, pentru a evita eventualele incidente neplacute„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Totodata, municipalitatea le atrage atentia timisorenilor ca trebuie sa-si faca si singuri dezinsectie si deratizare, altfel risca amenzi.

Mentionam ca, in conformitate cu dispozitiile legale, asociatiile de proprietari/locatari, proprietarii de gospodarii individuale si cetatenii care locuiesc in imobile cu doua sau mai multe apartamente, au obligatia, la randul lor, prin operatorii specializati, sa desfasoare actiuni de deratizare si dezinsectie, in termen de 5 zile de la constatarea aparitiei rozatoarelor sau insectelor. Concret, acestora le revin urmatoarele responsabilitati:
a) sa efectueze lucrari de salubrizare si igienizare a spatiilor proprii de depozitare a deseurilor menajere, a spatiilor interioare si exterioare din jurul cladirilor, inainte de inceperea lucrarilor de deratizare, dezinsectie, dezinfectie;
b) sa efectueze lucrari de deratizare si dezinsectie imediat ce se constata aparitia de rozatoare (soareci, sobolani) si/ sau insecte (tantari, muste, gandaci);
c) sa execute lucrari de deratizare, dezinfectie sau dezinsectie, odata cu actiunile organizate si coordonate de Primaria Municipiului Timisoara, prin operatori in domeniu;
d) sa ia masuri de combatere a daunatorilor din spatiile verzi;
e) sa NU execute lucrari  de dezinsectie, aplicare de pesticide sau substante care afecteaza insectele polenizatoare fara autorizare;
Nerespectarea obligatiilor de mai sus se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre  500 si 1.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv intre 1.000 si 2.500 de lei pentru persoanele juridice„, mai transmit reprezentantii administratiei Fritz.

Administratia Fritz a anuntat recent ca este dispusa sa plateasca mai bine de 16 milioane si jumatate de euro unei firme care sa se ocupe de starpirea tantarilor, capuselor si viespilor, dar si a soarecilor si sobolanilor in urmatorii 5 ani.

Contractul cu Coral Impex, firma care s-a ocupat de aceasta activitate in ultimii 4 ani, pana in luna mai 2023, a costat municipalitatea aproape 3 milioane si jumatate de euro. Acestor sume li s-au adaugat cele 3 stropiri de vara, in iunie, iulie si august, fara niciun efect, comandate de primaria Timisoara ramasa fara contract.

Conform documentatiei cu care va incercat sa duca la bun sfarsit, candva, o licitatie pentru serviciul de dezinsectie si deratizare la Timisoara, administratia Fritz nu vrea oricum sa faca mai mult de 2 stropiri aeriene pe an in oras.

Exit mobile version