Opinia Timisoarei

A crescut interesul pentru case la Timisoara, odata cu pandemia de coronavirus. Suntem in topul oraselor cu cele mai scumpe locuinte din Romania

TIMISOARA. Schimbari importante s-au petrecut pe piata imobiliara la Timisoara in ultimele saptamani.

CITESTE SI: Asistenta medicala care a spus ca nu crede in COVID si si-a infectat colegii si pacientii, cercetata penal. Mai multe dosare deschise de procurori la Timisoara pentru zadarnicirea combaterii bolilor 

Cel de-al doilea trimestru din 2020 a fost marcat de masurile luate de autoritati pentru gestionarea situatiei create de raspandirea COVID-19, luna aprilie si jumatate din luna mai fiind petrecute sub imperiul starii de urgenta si restrictiilor de circulatie asociate acesteia. Cu toate acestea, cel mai recent raport realizat de Imobiliare.ro si Analize Imobiliare releva doar o scadere moderata a preturilor locuintelor, ce nu a fost resimtita in toate marile centre regionale ale tarii. In plus, datele statistice arata ca atat cererea si oferta, cat si achizitiile de imobile si-au revenit, in buna masura, dupa impactul epidemiei de coronavirus.

In marile centre regionale, tendinta generala de scadere a preturilor nu s-a facut foarte simtita, trimestrul trecut, in ceea ce priveste apartamentele disponibile spre vanzare. Astfel, cu exceptia Capitalei, toate orasele cu peste 200.000 de locuitori din Romania au consemnat, pe acest segment de piata, evolutii pozitive comparativ cu primele trei luni din an – marjele de crestere situandu-se, insa, in majoritatea cazurilor, sub pragul de 2%.

Timisoara, in Top 3 al celor mai scumpe locuinte din Romania

Pe primul loc in clasamentul national al oraselor cu cele mai mari preturi se situeaza in continuare Cluj-Napoca (cu o medie de 1.800 de euro pe metru patrat util, dupa un avans de 2,2% la trei luni), capitala Transilvaniei fiind urmata de Bucuresti (cu -0,5%, pana la 1.450 de euro pe metru patrat), Timisoara (+0,1%, pana la 1.270 de euro pe metru patrat), Constanta (+0,8%, pana la 1.240 de euro pe metru patrat), Brasov (+0,3%, pana la 1.200 de euro pe metru patrat), Craiova (+2,1%, pana la 1.150 de euro pe metru patrat), Iasi (+1,9%, pana la 1.060 de euro pe metru patrat) si, respectiv, Oradea (+1%, pana la 1.050 de euro pe metru patrat).

Raportat la perioada similara a anului anterior, in toate marile orase analizate pot fi observate diferente pozitive in ceea ce priveste preturile solicitate de catre vanzatori. Cresteri anuale de doua cifre au avut loc in Cluj-Napoca (+14,3%), dar si in Bucuresti (+10,8). Cu marje de crestere destul de semnificative, pe urmatoarele locuri in clasamentul celor mai mari cresteri anuale se situeaza Braila (+9,1%), Constanta (+8,9%) si Oradea (+8,1).

O analiza pe saptamani a evolutiei cererii de locuinte, de la inceputul lui februarie pana in prima jumatate a lunii iulie, releva ca acest indicator si-a revenit, in destul de buna masura, dupa impactul noului coronavirus asupra pietei imobiliare. Astfel, numarul vizitatorilor interesati de apartamente si case de vanzare in marile centre regionale ale tarii a atins punctul minim in saptamana 23-29 martie, adica imediat dupa declararea starii de urgenta. La acel moment, cererea se afla, in medie, la 29% din nivelul atins in saptamana 3-9 februarie. Dupa atingerea acestui prag de jos, interesul pentru achizitia de locuinte a crescut, treptat, in toate marile orase analizate: in saptamana 6-12 iulie, acest indicator a ajuns sa se situeze la aproximativ 70% din nivelul consemnat in luna februarie, inainte ca efectele epidemiei sa inceapa sa fie resimtite, propriu-zis, in piata.

Cerere crescuta de case si vile 

O tendinta interesanta, corelabila cu starea de urgenta si contextul de ansamblu al pandemiei, este reprezentata de cresterea numarului de potentiali cumparatori interesati de achizitia de case nou construite.

Perspectiva unei potentiale noi stari de urgenta a trezit timisorenilor interesul pentru case care sa aiba macar putina curte.

La nivelul celor mai active sase judete ale tarii poate fi observat, in medie, un avans de 14% fata de cele trei luni anterioare. Exceptand Clujul (unde a avut loc o scadere), in celelalte mari judete au fost consemnate cresteri ale acestui indicator, in frunte cu Bucuresti-Ilfov (+22%) si Constanta (+15%).

Exit mobile version