In semn de prietenie, ‘Stand with Ukraine’. Pictura murala de mari dimensiuni inaugurata de Ziua Independentei, in Complexul Studentesc din Timisoara. Video

TIMISOARA. Sunt departe de casa, dar nu uita niciun moment de rudele si prietenii ramasi in calea bombelor rusesti care seamana moarte pe pamantul tarii lor. Si, daca in Ucraina, de 24 august, au fost interzise manifestarile de Ziua Independentei, la Timisoara comunitatea ucraineana din oras a avut parte de inca o surpriza din partea romanilor.

Adulti si copii, acoperiti in steagurile galben-albastre ale tarii vecine, au asistat la inaugurarea oficiala a unei picturi murale care a fost realizata pe zidul caminului 15 din Complexul Studentesc. Opera de arta „Stand With Ukraine”, are ca tema prietenia romano-ucraineana in contextul situatiei de urgenta provocata de razboi.

VIDEO: George Stefanita

 

Pentru mine ziua de astazi inseamna foarte mult. In primul rand ca este Ziua Independentei Ucrainei, in special in conditiile de astazi cand ea este in pericol. Si cum Ucraina trece prin vremurile mai grele, astazi se implineste si o jumatate de an de la inceputul razboiului si sentimentele sunt amestecate, dar oricum ma bucur ca sunt cu o parte din comunitatea de ucraineni. Multumesc Romaniei pentru sustinerea atat de mare pentru poporul nostru. Acum predomina bucuria„, a declarat una dintre ucrainencele prezente la eveniment.

Pictura a fost realizata de artistul Andrei Dragan, cel cunoscut sub numele de Lux.

Am mers pe o abordare gen banda desenata moderna. Practic am vrut sa expun intr-un mod foarte simbolic un parecurs din asta de la partea urata a razboiului si a conflictului, partea impersonala a armatei si a fortei invadatoare si sa trasez un fel de parcurs spore o zona in care daca ne ajutam unii pe ceilalti putem sa gasim un oarecare conformt si o oarecare pace. Norul de praf simbolizeaza cumva distrugerea lasata in urma de acest conflict si ruperea lantului este practic eliberare de opresiune. Eu incerc sa folosesc lantul rupt in mai multe lucrari ale mele. mi se pare un laitmotiv foarte fain pentru ca e un simbol al spargerii anumitor bariere si al libertatii„, a spus artistul Andrei Dragan.

Inaugurarea picturii nu a fost singurul eveniment organizat la Timisoara de Ziua Ucrainei. La Casa Tineretului a fost organizat un picnic intercultural cu mancare, muzica, jocuri si competitii.

In Piata Victoriei a fost organizat si un concert de jazz, urmat de un spectacol de videomapping pe fatada Operei Nationale Romane.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Noi suntem solidari cu ei dar ce fac cu semeni noștri nu cred cai corect..

  2. neam de ghiocei spalati pe creier. bine ca fratii nostrii nu au drepturi in ucraina si voi mai ca nu-i pupati in c.. mergeti bai pe front cu ei

  3. Pe banii cui s-au făcut aceste manifestări? Se vor face și de ziua Irakului, a Libiei, a Siriei, unde NATO a ucis sute de mii de copii și de unde fură americanii țiței pe rupte? La uciderea jurnalistei Dariei Dughina de către terorista ucraineanca jurnaliștii români de ce nu și-au manifestat decât satisfacția de slugi. Halal presă!

  4. Mie teama sa nu dau ce vre-o stire cu ucraina deschizand frigiderul….mai dati dracul de gunoaie

  5. De ce nu ma mira ca e in acelasi stil cu picturile comuniste din anii 50?

  6. Pana mai ieri faceau peepee pe noi. Si in continuare fac la fel…