Cum s-ar imprastia materialul radioactiv in Europa si unde ar ajunge in Romania, in cazul unui incident nuclear la centrala de la Zaporojie. Video

Specialistii ucraineni au facut o simulare pentru a vedea ce tari ar avea de suferit daca materialul radioactiv de la centrala nucleara de la Zaporojie ar fi aruncat in aer.

CITESTE SI: Doi turci atacati cu cutitul intr-o parcare de tiruri, langa Timisoara

Aceasta analiza a fost realizata in perioada 15 – 18 august si arata cum s-ar dispersa norul radioactiv peste continent.

Concentratiile radioactive cele mai mari s-ar fi deplasat spre vest, deasupra teritoriului Ucrainei si s-ar fi dispersat incet spre Belarus, Polonia, Slovacia si tarile Baltice, scrie hotnews.ro.

O parte din materialul radioactiv ar fi acoperit si tara noastra, initial nordul tarii apoi nord-vestul si sud-vestul tarii.

In ultimele ore ale simularii material radioactiv ar fi urmat sa se indrepte spre Rusia si spre zona Marii Azov.

Ucraina trebuie „sa se pregateasca pentru toate scenariile” la centrala nucleara Zaporojie, a avertizat ministrul sau de interne.

Zeci de lucratori ai serviciilor de urgenta ucrainene, purtand masti de gaze si costume de protectie, au participat la un exercitiu de interventie in caz de dezastru, pe fondul temerilor legate de un alt dezastru asemanator celui de la Cernobil.

Nimeni nu ar fi putut prezice ca trupele rusesti vor trage cu tancurile asupra reactoarelor nucleare. Este incredibil„, a declarat Denys Monastyrsky. Atat timp cat centrala este controlata de Rusia, exista „riscuri majore”, a adaugat el.

Centrala nucleara Zaporoje a fost cucerita de fortele rusesti in luna martie. Ea ramane aproape de liniile de front si a fost bombardata in mod repetat in ultimele saptamani.

Rusia si Ucraina se acuza reciproc pentru loviturile asupra centralei, in special incepand din 5 august.

Ministerul rus al apararii a declarat joi ca centrala nucleara Zaporojie din sudul Ucrainei ar putea fi inchisa daca fortele ucrainene continua sa bombardeze instalatia, lucru pe care Kievul neaga ca l-ar face, transmite Reuters.

Intr-un briefing, Igor Kirillov, seful fortelor de aparare radioactiva, chimica si biologica ale Rusiei, a declarat ca sistemele de sprijin de rezerva ale centralei au fost avariate in urma bombardamentelor.

Kirillov a mai spus că, în cazul unui accident la centrală, materialul radioactiv ar acoperi Germania, Polonia și Slovacia.

Foto: mediafax.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Rusii controleaza centrala nucleara de vreo 3 saptamani .
    Mai mult , au si conectat linii electrice pt a furniza energie spre zonele controlate de ei , zone debransate de ucrainieni , odata ce au pierdut controlul acolo .

    Si atunci cine dracu o bombardeaza ?

    • Rusii controleaza centrala de cinci luni. Acum s-au trezit sa se bombardeze singuri.

      • Cand rusii au cucerit centrala de la Cernobal , televiziunile spuneau de zeci de soldati rusi morti si sute spitalizati datorita radiatiilor.
        Ce nu spuneau , e ca de cativa ani se fac excursii in zona in padurea din proximitate si nici dracu nu a murit , pt ca radiatiile sunt in limite normale .
        Nu sustin invazia rusilor , dar sa minti in continuu , cu stiri de kkt nu e in regula

  2. oare mai crede cineva ca rusii se bombardeaza singuri? o fi ei mai prosti dar nici chiar asa! deja e cusuta cu ata rosie! criminalul de zelenski se pare ca a primit noi ordine!

  3. am mancat ochi de oua cu fasole, va rog sa faceti o simulare

  4. Ce bine ar fi daca nu s-ar mai face supozitii, presupuneri, simulari…telul mass-media este sa prosteasca/tampeasca omul !!!!!

  5. Din pacate , Rusia a castigat asa zisul razboi , inainte de a incepe .
    Sanctiunile impuse Rusiei , s-au intors impotriva Europei .
    Inflatie uriasa , scumpiri , saracie , frig la iarna , dezbinare a statelor Europene .
    Rusia e o putere cu resurse uriase si o mega putere militara
    Liderii Europeni vor negocia cu Putin in secret ,sacrificandu-l pe Zelinski …
    Ce va face Putin , ramane de vazut , probabil ii va umili .

  6. Mare minune!. Am gasit un forum care imi da sperante. Mai exista oameni nespalati pe creier. Am recitit cele 7 comentarii de cateva ori deoarece nu-mi vedea sa cred ceea ce citesc. In majoritatea cazurilor, comentatorii/parerologii de pe site-uri, forumuri etc. sunt hateri, indivizi orbiti de propaganda de razboi, papagali ce repeta ceea ce au auzit ( din pacate insa nu au inteles nimic) de la asa zisi deontologi. Felicitari.

  7. Si cine garanteaza ca norul radioactiv nu se va deplaseaza spre est asa ca o binecuvantare ptr rusi si putin

  8. Nu se stie daca sau cand o sa explodeze centrala, dar se stie exact cum o sa bata vatul…. un mare rahat mediatic. Nu sunt de acord cu ce fac rusii, dar parca incepe sa fie o parodie. Vad ca doar rusii mor, lor le sunt distruse avioanele, moralul e la pamant, Putin moare etc…. la ucrainieni chiar nimic? Asa perfecti sunt?