Incepe proiectarea pentru conectarea Colterm la reteaua nationala de gaz. Marti se semneaza contractul

TIMISOARA. La mai bine de un an de la momentul in care primarul Dominic Fritz, impreuna cu presedintele CJT Alin Nica, faceau primele demersuri pentru ca societatea de termoficare a Timisoarei sa se poata lega direct la conducta transgaz, pentru a plati mai putin pentru combustibil, se face primul pas concret.

CITESTE SI: A inceput sa se usuce stejarul plantat in Piata Libertatii pentru care Primaria Timisoara a cheltuit 3000 de euro. Au fost chemati specialisti sa il salveze

Secretarul general al Guvernului, Bogdan Ghelbere, a anuntat ca marti va fi semnat contractul pentru proiectare, urmand ca, intr-un an, intregul proiect sa fie finalizat. Iar acest lucru ar insemna, practic, o reducere a costurilor pentru Colterm cu aproximativ 10%, bani pe care in prezent ii plateste distribuitorului.

Cred ca este 1 an de cand am avut o vizita impreuna cu Alin Nica si dominic la Transgaz. In discutiile de acolo, Transgaz ne-a oferit posibilitatea sa inchida inelul de sud, prin curtea Coltermului si Colterm sa se lege la reteaua operatorului national de transport de gaz. A fost imbratisata ideea de catre domnul primar, dar iata a trecut un an si nu s-a intanplat nimic. Maine (marti – n.r.) se semneaza contractul de proiectare. Este vorba despre 100 – 200 de metri de teava, de conducta, care va lega Colterm direct la reteaua operatorului, ceea ce inseamna economie. In clipa de fata, pe langa costul gazului, se mai plateste si un cost distribuitorului, in cazul de fata Del Gaz Grid. Pretul se plateste inainte, pe o luna, doua – deci sunt cheltuieli suplimentare.

Odata realizata conducta, in iunie se elibereaza autorizatia de constructie pentru acest inel, si pentru conducta de Deta, se vor reduce cam cu 10% costurile pe care Colterm le va plati pentru gaz„, a spus Bogdan Ghelbere, secretarul general al Guvernului.

In plus, un alt proiect care ar asigura necesarul de gaz in partea de nord a judetului este pe cale sa inceapa. Intr-un parteneriat cu Serbia, se doreste realizarea unei legaturi intre Romania si Serbia, in zona localitatii Comlosu Mare.

Aducerea conductei operatorului national Transgaz in zona este obligatorie. Exista un proiect de ani de zile care are toate avizele pentru legarea de la Petrovaselo, unde au ei punctul, la Comlos, apoi continuand spre Mokrin, in Serbia.

Saptamana trecuta a avut loc o intalnire la Bucuresti intre doamna ministru pe energie a Serbiei cu ministrul Virgil Popescu, in care s-a convenit inceperea demersurilor de catre partea sarba de construire a legaturii cu Romania, pe ruta Comlos – Mokrin, iar apoi conectarea in sistemul romanesc. Asta creeaza premisele ca investitia Transgaz spre Comlos in viitor, prin aceasta conducta, sa avem siguranta alimentarii cu gaz in zona Sannicolau si Deta„, a adaugat Ghelbere.

In acelasi timp, consilierul local PNL, Dan Diaconu, cere adiministratiei locale din Timisoara sa realizeze proiectele necesare pentru atragerea de fonduri din PNRR pentru dezvoltarea de sisteme de productie de energie electrica si termica prin cogenerare, intrucat in curand vor fi deschise liniile de finantare.

Una dintre solutiile care au fost prezentate aici ca solutie liberala, pentru ca acest sistem sa functioneze eficient, era dezvoltarea de capacitati de productie de energie electrica si termica de inalta cogenerare, utilizand gaze regenerabile. Ghidul de finantare de pe PNRR pentru dezvoltarea de capacitati flexibile si inalta eficienta in cogenerarea de energie electrica si termica in urban este finalizat si in aceste zile se lanseaza apelul. Desi suma alocata acestui progrogram este de 300 de milioane de euro, e un apel primul venit -primul servit, in masura in care se obtine punctajul minim.

Ceea ce cerem noi este ca aceasta posibilitate de finantare sa fie luata foarte in serios de colegii nostri, pentru ca proiectarea unei astfel de solutii nu e deloc usoara, ci este consumatoare de timp, fie ca vorbim de modernizarea unitatilor de cogenerare, care cred ca ar putea fi solutia cea mai buna, fie ca vorbim de o noua unitate de cogenerare, e nevoie ca ieri sa se porneasca proiectarea pentru aceste unitati, si nu e prima data cand o spunem. Apelul este de a accelera, daca exista in momentul de fata vreo intentie, daca nu, de a porni procesul de proiectare, astfel incat solutia pe termen mediu sa fie cea corecta si eficienta pentru productia de energie„, a spus Dan Diaconu.

Intre timp, reprezentantii Colterm anunta ca sute de familii s-au debransat deja de la sistemul centralizat de termoficare, dupa ce in iarna trecuta au stat fara apa calda si caldura timp de mai multe zile.

CITESTE SI: Au fost depuse sute de cereri de debransare de la Colterm, la Timisoara. Reprezentantii societatii de termoficare linistesc populatia: Facem stocuri de carbune si gaze de acum pentru iarna

Pe de alta parte, in urma cu aproximativ doua saptamani, societatea de termoficare Colterm a fost instiintata de catre AFM ca a primit o noua amenda, de 14.5 milioane de euro, pentru neachizitionarea la timp a certificatelor de poluare pentru anul 2021 Aceasta se adauga celei de 21 de milioane de euro, primitae in urma cu un an, atunci cand nu au fost cumparate la timp certificatele pentru anul 2020.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Oau, avem „solutie liberala” la problema colterm. 8 ani cat au fost la putere nu am auzit asa ceva, doar au schimbat ceva cazane pe un proiect lansat de Ciuhandu. Noroc cu administratia care nu este liberala, altfel politica asta distruge tot. Se chinuie de 1 an pentru o reducere de 10% la pretul gazului care oricum s-a triplat. Bine ca macar mai inlocuiesc tevi – da, e plin orasul de santiere, dar poate se mai reduce apa calda scursa in pamant.