Noi sanctiuni impotriva Rusiei. Uniunea Europeana isi inchide spatiul aerian pentru avioanele rusesti si va furniza arme Ucrainei

Dupa ce mai multe state au hotarat inca de sambata inchiderea spatiului aerian propriu pentru avioanele care vin din Federatia Rusa, o decizie similara a fost luata la nivelul intregii Uniuni Europene.

CITESTE SI: Punerea in alerta a fortelor nucleare, ordonata de Putin. Zelensky anunta ca e dispus sa negocieze pacea si in Belarus 

Anuntul a fost facut duminica de presedintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, care a precizat ca interdictia este valabila si pentru aparatele de zbor private ale oligarhilor rusi.

In primul rand, inchidem spatiul aerian al UE pentru aeronavele deținute de Rusia, inmatriculate in Rusia sau controlate de Rusia. Acestea nu vor putea ateriza, decola sau survola teritoriul UE, inclusiv avioanele private ale oligarhilor„, a declarat presedintele Comisiei Europene.

O alta masura anuntata de Ursula Von Der Leyen este cea conform careia UE va finanta achizitia de arme pentru Ucraina, scrie stirileprotv.ro.

Facem un pas inainte in sprijinul acordat Ucrainei. Pentru prima data, UE va finanta achizitia si va livra arme si echipamente unei tari aflate sub atac. Vom inaspri, de asemenea, sanctiunile noastre împotriva Kremlinului”, a transmis presedintele Comisiei Europene pe o retea de socializare.

Nu doar Rusia va fi vizata de sanctiuni, ci si statul aliat, Belarus.

Vom lovi regimul lui Lukasenko cu un nou pachet de sanctiuni”, a completat Ursula Van Der Leyen.

Va reamintim, sambata noapte Comisia Europeana a anuntat excluderea a numeroase banci rusesti din pmnatforma interbancarea Swift.

Sunt vizate „toate bancile ruse deja sanctionate de comunitatea internationala, precum si alte institutii, daca va fi necesar”, a precizat purtatorul de cuvant al guvernului german, a carui tara prezideaza în prezent grupul G7.

Aceste masuri au fost luate de Statele Unite, Franta, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia si Comisia Europeana.

De asemenea, vor fi inghetate activele Bancii Centrale a Rusiei. Cu alte cuvinte, institutia nu va mai putea folosi rezervele internationale pentru a sustine moneda rusa.
Afectati de sanctiuni vor fi, implicit, si oligarhii, care nu vor mai putea sa isi foloseasca activele pe pietele europene.

In plus, sefa Comisiei Europene a anuntat ca pentru rusi se ia in calcul si renuntarea la asa-numitele “golden passport” – modalitate de acordare a cetateniei in schimbul unor investitii.

Foto: themoscowtimes.com

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.