Uleiul si cartofii, in topul scumpirilor in Romania. Au crescut preturile si cu peste 50% la anumite produse si servicii

Cresterile de preturi nu se opresc: romanii platesc si mai mult pentru ulei si cartofi. Scumpirea este, in ambele cazuri, cu aproape 26 de procente fața de ianuarie anul trecut. Cresteri foarte mari au fost la gaze, cu aproape 61%.

CITESTE SI:  48 de oameni s-au sinucis in Timisoara si in judet, in al doilea an de pandemie. Cel mai tanar avea 20 de ani. Psihologii: Toti puteau fi salvati

Datele oficiale pentru luna ianuarie arata ca inflatia a ajuns la 8.4% comparativ cu ianuarie 2021.

In medie, in ianuarie anul acesta, comparativ cu decembrie, marfurile alimentare s-au scumpit cu 7% iar cele ne-alimentare cu putin peste 10 procente, in timp ce serviciile au urcat cu 5,66%.

La produsele alimentare, clasamentul scumpirilor este condus de ulei si cartofi. Cel mai mult s-a scumpit uleiul, cu aproape 26% in ianuarie anul acesta fata de ianuarie anul trecut, si cu 1,5% fata de decembrie.

In intervalul ianuarie 2021 – ianuarie 2022, cartofii s-au scumpit tot cu aproape 26 de procente si cu 2% comparativ cu luna decembrie 2021.

Cu asemenea scumpiri, multi romanii spun ca reusesc doar sa-si asigure hrana si, pe cat posibil, plata utilitatilor.

Dintre marfurile nealimentare, cel mai mult s-au scumpit gazele, cu 60,99%, in ianuarie 2022 fata de ianuarie 2021, si cu 6,22% fata de decembrie 2021. Energia electrica s-a scumpit cu aproape 20 de procente in ianuarie anul acesta fata de ianuarie 2021, si cu 3,44% fata de decembrie 2021.

Scumpiri si la capitolul servicii: serviciile de cazare sunt mai scumpe cu aproape 2,7% in inauarie fata de decembrie, iar unele vacante au inceput sa se scumpeasca.

La capitolul servicii, cel mai mult au crescut tarifele pentru serviciile postale, cu 22,51% comparativ cu ianuarie anul trecut.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. asta e teoria conspiratiei. inflatia e 8%. guvernu nu minte

  2. Citu, Orban, Virgil Popescu, Ghinea cand vor fi judecati ptr subminarea economiei nationale ?

  3. Dominic Fritz e de vina ….asa cand ai la putere USL .Stam ca prostii si inghitim inloc sa protestam .

  4. Guvernul Romaniei a fost validat de Presedinte si de Parlament – care au fost alesi de POPOR.Acuma ei ce fac ?…isi infometeaza cu buna stiinta Poporul – sunt copii mici care vor fi forta de munca din viitor.Pai niste copii nemancati,cu lumina stinsa si calorifere reci vor avea grija de aceasta tara?….chiar asa de Handicapati am ajuns – sa ne prosteasca si sa ne chinuie acesti politicieni care isi urmaresc doar interesul personal.Cat mai poate rabda acest popor?