Cand se termina pandemia de COVID-19. In unele tari, chiar luna asta. Anuntul expertilor in sanatate

Pe masura ce valurile de infectare cu varianta Delta a SARS-CoV-2 incetinesc in multe regiuni de pe glob, oamenii de stiinta analizeaza cand si unde va face Covid-19 tranzitia la categoria de boala epidemica in 2022 si dupa anul viitor.

Expertii in sanatate se asteapta ca primele tari care vor iesi din pandemie sa aiba o combinatie intre rate mari de vaccinare si imunitate naturala printre cei infectati cu coronavirus, precum SUA, Marea Britanie, Portugalia si India. Insa acestia avertizeaza ca SARS-CoV-2 ramane un virus imprevizibil cu mutatii ce apar in urma infectarii populatiilor nevaccinate.

Niciunul dintre experti nu exclude in totalitate ceea ce unii au numit „un scenariu apocaliptic” in care virusul are mutatii pana la punctul in care evita imunitatea cu greu capatata. Insa ei sunt mai increzatori ca multe tari vor lasa in urma ce e mai rau din pandemie in urmatorul an, noteaza Digi24.

Credem ca intre acest moment si sfarsitul lui 2022 este punctul in care vom controla acest virus…cand vom putea reduce semnificativ boala severa si moartea”, spune Maria Van Kerkhove, epidemiolog in fruntea actiunii de combatere a Covid-19 de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Viziunea agentiei se bazeaza pe munca cu expertii in boli care mapeaza cursul probabil al pandemiei in urmatoarele 18 luni. Pana la sfarsitul lui 2022, OMS are in vizor ca 70% din populatia lumii sa fie vaccinata.

Daca ajungem la acea tinta, vom fi intr-o situatie epidemiologica foarte foarte diferita”, a spus Van Kerkhove.

Intre timp, aceasta se ingrijoreaza de tarile care au ridicat prematur restrictiile COVID. „Este uimitor pentru mine sa vad, stiti, oameni pe strada, ca si cum totul s-ar fi incheiat”.

Cazurile de Covid-19 si decesele au scazut din luna august in aproape toate regiunile de pe glob, potrivit raportului OMS de pe 26 octombrie.

Europa a fost o exceptie, Delta facand noi ravagii printre tarile cu acoperire vaccinala scazuta, precum Rusia si Romania, dar si in locurile unde a fost ridicata obligativitatea purtarii mastii. Varianta a contribuit si la numarul tot mai mare de infectari in tari precum Singapore si China, care au rate mari de vaccinare insa putina imunitate naturala, din cauza restrictiilor mult mai dure.

Tranzitia va fi diferita in fiecare loc din cauza ca va fi condusa de cantitatea de imunitate din populatie, obtinuta in urma infectarii naturale si, desigur, distributia vaccinului, care este variabila…de la regiune la regiune, de la tara la tara”, spune Marc Lipsitch, un epidemiolog de la scoala T.H. Chan pentru Sanatate Publica de la Harvard.

Cativa experti spun ca se asteapta ca valul cu varianta Delta din SUA sa se incheie luna aceasta, fiind si ultimul val important de Covid-19.

Chris Murray, un expert in prognoze privind bolile, de la Universitatea din Washington, vede de asemenea finalul valului Delta in noiembrie pentru SUA.

Acesta mai spune ca „daca nu sunt noi variante majore, atunci COVID va incepe cu adevarat sa incetineasca in aprilie”.

Chiar si acolo unde numarul cazurilor cresc pe masura ce tarile renunta la restrictiile pandemice, precum in Regatul Unit, vaccinurile par sa tina oamenii in afara spitalelor.

Epidemiologul Neil Ferguson de la Imperial College din Londra spune ca pentru Marea Britanie „grosul pandemiei ca urgenta este in urma noastra”.

Mai multe AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.