Administratia Fritz schimba pana si Ruga Timisoarei. Evenimentul e redenumit si anuntat fara program. Legatura neasteptata cu Festivalul Inimilor si LGBT

TIMISOARA. Comunicarea in administratia Fritz atinge noi niveluri, iar acum atinge un eveniment de suflet al Timisoarei, traditionalul hram al Catedralei Mitropolitane. Dupa ce in ultima saptamana multi timisoreni s-au revoltat afland ca Primaria Timisoara sprijina un festival LGBT, dar a refuzat sa organizeze evenimentele de traditie ale orasului anuntand ca pentru ele nu sunt bani, acum reprezentantii municipalitatii incearca sa dreaga busuiocul si sa-i… imbuneze pe cei nemultumiti de felul in care intelege sa gestioneze banii orasului pentru… cultura.

Mai exact, echipa Casei de Cultura a Municipiului Timisoara anunta, printr-un comunicat, ca peste o luna va avea loc Ruga Timisoarei. Anul acesta, insa, pentru prima data, evenimentul nu mai poarta numele care l-a consacrat, ci a fost brusc redenumit in „BANATICA – diferiti, dar impreuna!„.

In comunicatul Casei de Cultura se arata ca anul acesta vor fi organizate expozitii si ateliere, iar despre Sfantul Iosif cel Nou de la Partos, ocrotitorul Banatului, celebrat la ruga din 15 septembrie, cand este sarbatorit hramul Catedralei Mitropolitane, organizatorii tin sa precizeze ca ‘provine dintr-o familie de aromani‘.

BANATICA – diferiti, dar impreuna!

In acest an, Banatica aduce trei zile dedicate multiculturalitatii banatene de sorginte folclorica, cu tot ce are ea mai bun. Astfel, Ruga Timisoarei, organizata vineri, 10 septembrie, este urmata, pe 11 septembrie, de activitati propuse de minoritatile cu care traim, de atata vreme, in Cetatea ce ne este casa. Ziua de duminica, 12 septembrie, este dedicata Sfantului Iosif, el insusi dintr-o familie de aromani„, se arata in comunicatul trimis de reprezentantii Casei de Cultura a Municipiului Timisoara, aflata in subordinea primariei.

Cu greseli de scriere, documentul transmis spre informarea timisorenilor nu cuprinde programul celor trei zile de sarbatoare, semn ca organizatorii, ca si in alte dati, n-au fost in stare sa-l si intocmeasca pana acum, dar e mare graba in asigurarea cetatenilor ca li se pregateste… ceva.

Vor fi trei zile de activități diverse, care sperăm să fie pe gustul tuturor timișorenilor, astfel încât fiecare să se regăsească, într-un fel sau altul, în acest creuzet al prieteniei, pe care Timișoara îl cultivă dintotdeauna: expoziții, teatru,muzică, degustări de produse tradiționale, ateliere de dansuri și instrumente populare, parade ale costumelor, spectacole folclorice cu soliști îndrăgiți„.

Ultimul paragraf al anuntului de ruga al administratiei Fritz avea insa sa dezvaluie adevaratul scop al comunicatului. Brusc, fara nicio legatura cu Ruga Timisoarei, oamenii sunt asigurati ca anul viitor va fi organizat Festivalul Inimilor. Asa au gasit de cuviinta reprezentantii primariei sa-i mai linisteasca pe timisorenii care au formulat vii critici in spatiul public legat de faptul ca pentru evenimente de traditie precum Timfloralis ori Festivalul Inimilor administratia Fritz n-a gasit bani, insa s-a grabit sa finanteze tocmai in postul de Sfanta Maria un festival LGBT, sustinand ca nu face altceva decat sa respecte angajamentele de Capitala Culturala Europeana.

Toate sunt menite sa readuca in prim plan multiculturalitatea Timisoarei, valorile ei culturale incontestabile, reconfirmand-o, odata in plus, pe cea a Ansamblului Timisul, care, de 53 de ani, pune cu cinste numele orasului pe harta lumii si in jurul caruia a fost creat Festivalul Inimilor. Membru al CIOFF (Comité International des Festivals Folkloriques), desfasurat, de 30 ani, sub patronajul UNESCO, Festivalul Inimilor urmeaza a fi reluat, la Timisoara, in 2022, cu sprijinul Primariei Timisoara, dupa doi ani de incertitudine pandemica”, au adaugat comunicatorii Casei de Cultura.

Va reamintim, in fiecare an, Ruga Timisoarei s-a desfasurat in perioada 14-15 septembrie, atunci cand este sarbatorit si Hramul Catedralei Mitropolitane.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Fritz, du-te ba acasa. La ma-ta acasa daca nu intelegi ce e Ruga. E sarbatoarea hramului bisericii din Timisoara. Esti un esec de primar

    • Tocmai de aceea biserica poate face ruga în ziua hramului fără să se suprapună cu evenimentele primăriei.

  2. Canta Stana si cu Puiu !!!!

  3. sFritz mai dute-n pl… ca deja ma enervezi cu idiotenile tale

  4. Dar chiar nu isi da nimeni seama ca asta isi bate joc de Timisoara?

  5. Sa va intre bine in cap: cel mai important lucru in oras este pederastria! Doar pederastii vor primi bani pt proiecte.

  6. Articolul ne spune ca nu mai sunt organizate „evenimentele de traditie ale orasului”. M-am nascut in Timisoara, la fel si parintii si bunicii, nu stiu sa fie „traditie” evenimentele inventate de „Geniul din Bocsig”. Ba imi amintesc ca unele evenimente au fost suspendate caci scena din Parcul Rozelor e subreda si nu s-a putut repara din 2017 incoace. Cand au vrut muschii lui s-a putut monta o scena mobila in cateva ore, pe bani multi. Sa ne amintim doar de paranghelia de anul trecut din pandemie cu doar cateva sute de participanti din Piata Libertatii la care s-au montat garduri, s-au pus scaune distantate si au pazit zeci de politisti la weekend. Pentru asta au fost bani, pentru reparat Parcul Rozelor, nu. Ca era inainte de alegeri.

    • Se putea să pierzi o ocazie atât de bună să nu te bagi cu capul putin in kurul lui Fritz !!
      Tu nulitate spui că te-ai născut în Timișoara și nu știi că toate cartierele aveau rugile și chirvaiurile lor !!!?

      • Cand m-am nascut eu erau vremuri comuniste si erau doua „rugi” prin toate cartierele: 1 Mai si 23 August. Doar in sate se sarbatoreau rugile.

        • Numai taranii obisnuiau cu rugile astea. In Mehala se mai tinea ceva … se impaiau in tot felu de costumatii … nu mi-a placut niciodata.

          • Pentru TMsorenii născuți si crescuți aici, ruga nu a fost niciodata o tradiție. Evenimentele astea de obicei erau frecventate numai de bunicii “nostrii” de la sat (daca aveai bunici la sat lol) sau de părinții pierduți in nostalgia copilăriei. Noi care am crescut in TM nu eram interesați de astfel de evenimente culturale. Noi vroiam concerte ca in alte tari ca si Metallica sau “te miri ce” ca si Roxette… noi nici nu ne gandeam sa mergem la ruga de la Mehala pt ca practic era “lame” sau patetic si toti prietenii “cool” râdeau daca făceai o altfel de “blasfemie”. TM a fost referință culturală pentru toate orașele din RO. Si asta nu era din cauza ca “banatu-i fruncea”… Nu m-am identificat niciodata cu expresia asta lol… Noi doar am îmbrățișat tradiția, dar asta nu înseamnă ca asa am dorit TM sa evolueze… <3 TM

        • Da băi timișorean de la Pârlipăț, la rugile alea te ducea pe tine taică-tu să nu-și piardă postul de suflator probabil !
          Doar ca exemplu îți dau chirvaiul din Fratelia care se ținea la căminul cultural de pe Drobeta care acum este o ruină !
          Marșdreqdebulanspart !!

          • Zicala care spune că atunci când ești prost de mic când ești mare numai te joci, cu siguranță este făcută pentru tine !
            Tu ai adăugat numai ; și te arzi în bulan !!

        • F bine spus.. Și eu sunt timișorean și confirm. A nu se înțelege că am ceva cu ruga sau cu evenimentele acestea de tip folcloric. Să se țină pt că au publicul lor și asta este tot cultură. Însă într-un oraș trebuie să primeze evenimentele specifice unei urbe mari. Pt. Timișoara aceste festivaluri rustice nu sunt o tradiție, mă refer ca evenimente centrale, pt că prin cartiere au mai fost diverse. Timișoara are ca simbol Opera, era orașul cu multe teatre, cu cinematografe, este orașul care a dat trupe fanion, ca Phoenix sau Cargo, și care ar trebui să atragă nume grele, concerte tari, însă la capitolul acesta orașul e deficitar.

          • @george, @mihaifromtm, @maria: terminati, ma, cu prostiile voastre de raspunsuri decente si viziuni echilibrate asupra orasului, comunitatii si vietii! Aici e vestul salbatic, inainte sa intru pe OT imi bag o punga de popcorn la microunde, entertainment mai bun decat prajitii astia de talibani folcloro-sexuali de pe-aici nu prea se mai poate 😀

          • Ce poți să confirmi tu cap de fontă ?
            Ce festivaluri sunt de tradiție pentru Timișoara ??
            A p*p*narilor probabil ??
            Ce știi tu despre cultură și despre ce este tradiție !!?
            Aici este vorba despre organizarea unor activități culturale strâns legate de religie, biserică și credința majorității, care nu trebuia sluțită de către niște cretini care cred în culorile curcubeului !! Ruga, rea sau bună a fost dinainte ca mulți dintre voi să se fi ars în bulan !
            Dacă vreți dezmăț nu are nimeni nimic împotriva vostra dar lăsați-ne pe noi în pace !! Ce ai spune tu dacă mâine toți g*ozarii ăștia dispar și următorii vor spune că Festivalul George Enescu din 2023 nu este o tradiție pentru Timișoara, și nu reprezintă interesul majorității ??? Papagalule, așa se produc precedente și când vor veni la putere ceilalți, veți spune că sunteți neindreptațiți pentru că nu vă lasă să mai organizați dezmățuri ale p*p*narilor cu traditie de un an !!
            Când citești asemenea tâmpenii îți dai seama pe ce mâini a încăput destinele acestui oraș !!
            Ce înțelegi tu prin multiculturalism ? Sa anulezi ce alții au făcut cu placere ani de zile și să-i obligi să se uite la cururile voastre goale cum defilati prin fața Catedralei ??

          • Tu ce vrei să ne spui de fapt, că zicala cu calul verde este adevărată ? Unde ai citit tu în pe rețelele de socializare din Timișoara că cineva ar fi împotriva plăcerii voastre a inteligenților progresişti de a vă arde în bulan ?
            Nu băi tomberon ajuns la rang de hazna, voi puteți face orice dar nu vrem să vă avem printre noi, ăștia mai primitivi care ne facem griji cine o să vă plătească vouă pensia dacă vă credeți așa de speciali și nu lăsați spermatozoidul să se dezvolte !

  7. USR este la fel ca ceilalti!
    „toate-s la feelll! toate-s la feell! ” Pararzitii. acum este clar pt toata lumea ca prin vot nu se schimba nimic! votul nu are nici-o valoare! este doar o iluzie pt fraieri! nu se schimba nimic: pensiile speciale sunt tot acolo si tot de la 42-50 de ani; salariile si sporurile animalelor politice sunt tot acolo; depolitizari nimic; cumulul pensie salariu la stat, tot acolo bine merci; depolitizarea institutiilor tot asa; incontinuare suntem si vom fi poporul care plateste cel mai bine bugetarii comparativ cu privatii! reforma anaf zero; reforme in justitie zero! romanii sunt cel mai jefuit popor! doar in strada se mai poate schimba ceva!
    in toamna va veni randul useristilor si pnl-istlor sa ne spuna ca ne da Soros 50 de lei de caine sa protestam pt reforme!

  8. VA TREZITI???

  9. Mai du-te naibii cu multiculturalitatea ta! Ce-i asa de gresit cu romanismul? Iti sta cultura romana in gat?
    Da, sunt si minoritati in Timisoara si fac orasul mai interesant. Au si ei feliuta lor si cam atat! Cultura romaneasca e principala si defineste orasul. Vrem evenimente dedicate romanilor, orasului. Nu mai incerca sa stergi identitatea romana, sa muti atentia catre minoritati, lgbt si europenism. Suntem romani inainte de orice altceva!
    Vai de voi, cei care l-ati votat pe asta!

  10. Timisoara arata degradant! Acest individ este pus aici sa faca totul praf pentru ca noi sa ne putem simți ca intr-o adevarata colonie.
    Acest individ plantat aici , ne face sa ne simtim josnici si ne umileste cu fiecare decizie pe care o ia impreuna cu cosilierii spalati pe creier.
    N-avem decat sa asteptam si vom repune totul la normal , insa trebuie sa asteptam cativa ani pana termina mandatul si Timisoara!

    • Nu ar fi necesar sa asteptam 3 ani ptr. ca acest neavenit Fritz si acolitii lui gen Ana Munteanu sa distruga orasul. Sa organizeze cineva un referendum ptr. demiterea acestuia si eu semnez cu placere, inlaturarea acestui incapabil. Daca nu ne asumam si tot ne plangem, ne meritam soarta.

  11. Strângeți HORA nu fiți HOȚI sa va ÎNTRE-N GAT LA TOȚI

  12. Văd din comentarii un oraș fost multi cultural în care toată lumea convietuia în înțelegere, devenit dominat de oltenii homofobi și xenofobi cu „familia tradițională” născuți în mașini care nu știu în analfabetismul lor decât sa înjure. V-a poluat robu de ati ajuns la coada Europei.

    • Bravo ! După ce v-ați folosit de ei, acum tot ei sunt de vină :)))). Priviți dragi chiriași cum, după ce l-ați votat pe Șpriț tot voi sunteți de vină (și Robu cu „greaua moștenire”). Vă aștept să semnați pentru demiterea acestui mincinos. Poate va aduceți aminte vorba aia „Eu te-am făcut, eu te omor” :))))

    • Da ba, nu ne plac bulangii, vrem sa ne crestem copiii intr-o societate normala la cap, nu intre degenarati.

      • Pai pana una-alta copii ii cresc bunicii, care au ramas cu ei cand voi ati plecat in Banat, la munca.

    • Cu tor respectul insa multiculturalism nu inseamna deviationism. Fritz este un mare esec al nostru al tuturor si USR este „cea mai mare mizerie”.

    • Așa este bulan spart, Robu a dus Timișoara în coada Europei ! A trebuit să vină Fritza să vă pună capră să ajungeți Fruncea !

    • Oarecum, cumva, odată, am reusit sa ne înțelegem. Toleranta fata de LGBTQ nu a împiedicat niciodata pe nimeni la chefuri sau alte locuri orășenești. Noi am poate stiut sau presupus, dar am avut un fel de respect fata de oamenii buni si muncitori. Atat!!! <3 TM

  13. Fritz nu e catolic, doar si-a facut o imagine! O mare parte din atei provin din familii crestine. Nici Dan Barna nu e crestin, „nepot de cantor”..

  14. Ar fi erou!

  15. Penibili! Pacat ca apucatura de „penibil” nu doare, altfel in centru, vizavi cu catedrala ar fi urlete!

  16. Cautati poza lui Bahomed. In poza aia sunt simbolurile care explica tot. lgbt, dictatura medicala, new world order…

    Ruga organizata de satanisti va fi in scopul asta facuta

  17. Da, Doamne, ca PLUSERISTII sa fie izgoniti cu pietre de romini pe strada!

  18. Useristii tot vor sa ne „educe”, ne explica mai mult sau mai putin subtil ca am fi niste prosti, inapoiati, habotnici. Nu vor sa administreze orasul nostru, vor sa faca din Timisoara orasul lor. NU conteaza dorintele si nevoile noastre, conteaza preferintele lor. Ruga nu mai e ruga. Acum ne atentioneaza ca suntem diferiti, dar impreuna. Aveti dreptate, suntem diferiti. Mai diferiti decat va puteti imagina.
    Sa vedeti cum va fi cand vom incepe sa va educam noi pe voi!

  19. Parcul Rozelor va fi redenumit, va deveni Parcul Rozetelor

  20. Titlu alternativ: Legatura directa intre subventia de partid de 5% primita de redactia OT de la PNL si PSD din banii timisorenilor. PS Stiu ca am scris o minciuna, dar asta imi cer USR-istii mei sa postez. Asta fac toata ziua ca n-am alt job si nici scoala nu mi-a placut, asa ca sefilor mei. Si pentru bani de o paine si o bere scriu scurg zoaie zilnic pe paginile publicatiilor in care trebuie musai sa va fac troaca de porci si sa scriu ce misto si ce destepti si ce cool sunt useristii. Asa ca ma iertati, mai scriu doua si imi fac norma. sa traiti!

  21. De zeci de ani sunt avertizari despre planul satanistilor. dar oile nu si nu. teoria constipatiei!! au fost avertizari si despre social credit score, pasapoarte de vaccinare, lagare de concentrare.. dar oile nu si nu. orice numa sa nu gandeasca..
    no acum primiti ce meritati pentru prostia si lasitatea voastra! Ceausescu o sa para ingeras fata de ce vine

  22. Nu mai citi ziare rusesti. Daca totusi le citesti nu raspandi rahat aici, in Timisoara nu tine. Poate in judetele PSD-iste.

  23. Din partea mea USRul tot poate sa crape

  24. Piticii-de-gradina-la-fund-cu-vaselina (USR-istii) vor sa educe Timisoara? Ei cei fara scoala? Penibil.

  25. Alo! In primul rând, articolul e părtinitor din titlu. Nici nu mai tre sa citești altceva.
    In al doilea rând ia hai sa lăsam omul asta un an doi sa învețe și el meseria de primar. Ca pe vopsit l-am pasuit un mandat intreg, cat a facut doar proiecte mostenite de la ciuhandu, si singura lui idee mareata a fost sa asfalteze o strada in unirii.

    In al treilea rand, voi astia de la opinia, bag sama ca va placea mai mult incompetenta grosolana a robului, si nu apreciati ca oamenii astia care au venit dupa el macar se straduiesc sa faca bine. Tineti minte cum intarziau lucrarile si el ne spunea senin ca a plouat? 8 ani a plouat de numa numa.

    • esti extrem de prost…cum adica sa il lasam doi ani sa invete…pai el a spus ca stie exact si de aia a fost ales. Fritz e un hot si un sarlatan. Cum isi permite sa se joace cu o comunitate de jumatate de milion de oameni?

    • Si pe Moderna sa-i lasam sa invete sa faca un vaccin. Asta e primul lor produs abia, e scuzabil daca mor cateva sute de mii si milioane cu probleme. in 20-30 de ani o sa invete si ei

      • Esti cam prost ghita! Nu doare?

    • Nu poate fi lasat, trebuie facut referendum, demis (indiferent de rezultatul referendumului) si inlocuit (cu alegeri sau fara) cu un conservator de la AUR (ca PSD n-are de unde candidati valabili, doar vor sustine noul primar, cat timp joaca cum ii canta). Democratia e buna cand ies ai nostri, altfel se „investeste” in injuraturi si iesiri in strada.

  26. Articolul asta e perfect pentru a aduna în comentarii oltenii frustrați de propria lor sexualitate, care o ard cu familia tradițională și că bataia e rupta din rai.
    Țara din lumea a 3-a, ce să-i mai ceri.

    • Să înțelegem că voi care mâncați copii cruzi sunteți deja pe lume cealaltă !! Nu-ți face griji tot din așa specimene ai ieșit și tu, numai că pe tine în loc să te educe te-au crescut numai c-o țâță !!

  27. Frumos! Festivalul ciocanelor in loc de ruga… primar neamt cu scoala, educat etc. Pai daca in germania la primar toti is gay a zis sa importe un festival pe gustul lui. Cu Robu nu a fost bine:))) lasa ca de acuma o sa vedem toti poponautii cum se pupa pe strada. Sa nu zici ca esti anti gay ca esti cenzurat… cacat de primar

  28. De comentat poate oricine, unii mai pe langa, altii mai cu greseli, dar totusi ce fac timisorenii ? Stati asa, sa-si bata joc neamtul si ai lui de voi? Stati in continuare cu capetele plecate si va resemnati?

  29. BANATUL A FOST DINTOTDEAUNA O REGIUNE MULTICULTURALA , NU E NEVOIE SA CONVINGI PE NIMENI DE ASTA PRIN SLOGANE DE TIPUL ” DIFERITI DAR IMPREUNA „. ACTIUNEA ACEASTA MA DUCE CU GANDUL EXCLUSIV LA COMUNITATETEA DE DIFERITI , CEA CARE PREIA PLANIFICAT CONTROLUL ASUPRA UNOR EVENIMENTE RELIGIOASE SI CULTURALE IMPORTANTE ( Sf. MARIA , SF IOSIF CEL NOU) PENTRU A CASTIGA TEREN.
    E INTRADEVAR SINISTRU CE SE INTAMPLA ..

    • A fost. Pana au venit romanii. Atunci s-a terminat cu „dintotdeauna” cand unele culturi au fost declarate pe baza etniei cetateni de mana a doua si deportate, fara vreo sentinta, la reparatii de razboi pentru fratii sovietici. Cei care totusi s-au intors si-au gasit casele ocupate si facute praf de tot felul de vinituri; si nu vorbim doar de ciumeti veniti cu „sarma”, daca pana si ministrul venit sa vada Timisoara dupa anexare si-a anexat, pe persona fizica, masina primariei, ce altceva sa priceapa noua majoritate decat ca e liber la furat? Timisoara mai e multiculturala in mintile minoritatilor culturale si etnice. In mintea majoritatii sunt „ei” CONTRA „alora”. Care ar trebui scosi din case, slujbe, primarii si trimisi in Mongolia, de unde afirma ca vin istoria populara.

  30. traiasca partidul comunist usr-plus! votez AUR!

  31. Are dreptate Anton, stati cu capetele plecate! Asta inseamna Romania si Timisoara!

  32. Nici beat daca eram nu luam decizia atat de proasta sa votez USR la CL. Imi voi repara greseala in 2024.