Mai mult impotriva decat pentru. Discutii aprinse, inainte de votul pentru libera circulatie a biciclistilor prin zona centrala, la Timisoara

TIMISOARA. Se apropie de momentul votului in Consiliul Local proiectul care ii lasa pe biciclisti sa circule din nou prin toata zona pietonala din Timisoara, iar initiatorii lui, USR-istii Ana Munteanu, Ovidiu Merean si Dan Resitnec, organizeaza o consultare pentru a afla parerea oamenilor. Cei trei au sustinut ca interdictia circulatiei pe doua roti prin centrul Timisoarei e abuziva si trebuie ridicata.

CITESTE SI: Lucrarile la intersectia Centurii Sud Timisoara cu Drumul Boilor nu vor incepe mai repede de primavara lui 2022. Guvernul aproba ultimele exproprieri de 14 milioane lei de pe traseul variantei de ocolire, insa va fi nevoie de inca o hotarare. Video

In primavara depuneam alaturi de colegul meu consilierul local Ovidiu Merean si de Dan Resitnec o Propunere de Hotarare a Consiliului Local (PHCL) prin care anulam doua HCL-uri (438/2013 și 266/2017) ce interziceau mersul pe bicicleta prin centrul Timisoarei.
Proiectul nostru va intra in curand in Consiliul Local la vot si vrem sa va intrebam si pe voi cum vedeti de aici inainte reglementarile pentru biciclistii (buni sau rai) ce vor sa pedaleze prin extinsa noastra zona de loisir„, a scris consilierul local Ana Munteanu pe Facebook.

Multi dintre timisoreni, printre ei chiar utilizatori de bicicleta, s-au aratat foarte nemultumiti de o posibila inlaturare a restrictiei de circulatie prin centru si s-au dezlantuit pe Facebook, chiar inainte de ‘dezbatere’.

Doamne, Ana, ce prostie mare faceti! Sa te vedem peste un an jumatate cum vei sta de relaxata cu copilul in centru cand va trece vreun idiot cu 40 la ora pe langa el (sau prin el). Sunt si eu trotinetist si imi lipsesc maxim pistele, dar sunt si parinte de copii mici si am locuit in cladirea cu mc Donalds la un moment dat. Sa vezi ce fain e sa-ti iese copilul pe usa scarii si sa treaca un cretin cu bicicleta cu 30-40 la ora pe langa el.
Nu schimbati doar de dragul de a schimba ceva!„, a scris un timisorean la postarea Anei Munteanu.

Iubesc bicicleta clar, dar intreb si eu: de ce aceasta incrancenare de a pedala chiar in centru? Oare ca pieton ai experimentat? Terase, magazine, bunici, parinti si Copii care….Macar o farama de locsor unde sa nu-i tii strans de manuta ori, tu ca adult sa te relaxezi sperand ca nu-i nici un pericol sa-i mai lasi un pic ,,liberi,,.Sunt n variante. Strazi paralele. Nu ocolesti o ,,lume,, ca sa ajungi la destinatie. Si atunci? ,,Tu te ntreaba si socoate,,E chiar ,,musai musai,,(daca tot suntem in Banat) sa monopolizam acel centru si asa aglomerat? Zic si eu asaaa, ca un pieton de rand, ca un parinte, ca un bunic. Nu ca si sofer, si chiar iubitor de ,,velociped,,„, este un alt comentariu.

Eu sunt de acord cu circulatia bicicletelor pe spatiul de promenada central, insa ar trebui sa existe o delimitare cromatica. Nu de putine ori era sa fiu izbit de un biciclist in timp ce ma plimbam linistit in spatiul central„, spune un alt comentator.

Sper ca centrul si zonele pietonale ale Timisoarei sa ramana fara biciclete„, se arata intr-un alt comentariu.

Pe de alta parte, sunt si timisoreni care sustin proiectul si vor ca biciclistii sa poata circula liberi prin zona pietonala, fara sa primeasca amenda.

Liber la circulat, dar politia sa ii amendeze pe teribilisti. Oricum, cand e aglomerat, un om cu capul pe umeri nu se arunca cu bicicleta in multime, pt ca e incomod si pt el si pt restul„, spune un al timisorean pe pagina de Facebook Comunitatea Biciclistilor Timisoara.

Propun un indicator cu viteza maxima 10km/h pt biciclete. E greu de urmarit in practica, dar ii responsabilizeaza pe biciclisti sa fie prudenti!„, spune un alt timisorean.

Eu as dori sa vad piste de biciclete in intreg centrul, care sa le uneasca pe cele existente. In lipsa lor, daca se va da liber biciclistilor peste tot in zona pietonala, vor protesta parintii care isi lasa acolo copiii mici sa zburde nesupravegheati. Cu piste insa treaba e clara – nu lasi copilul sa intre pe ele„, spune o alta timisoreanca.

Discutiile pe marginea proiectului privind permiterea circulatiei biciclistilor prin zona pietonala vor avea loc joi, 12 august, de la ora 18.30, in amfiteatrul din Parcul Copiilor.

Aici vor fi prezenti cei doi consilieri locali care au initiat proiectul, Ana Munteanu si Ovidiu Merean, dar si consilierul primarului, Rudolf Gräf, care este si membru in Comisia de Circulatie.

Va reamintim, potrivit Codului Rutier, in prezent, biciclistii pot primi amenzi intre 870 si 1.160 de lei, daca sunt prinsi circuland in locuri interzise, in timp ce aceia care merg cu trotinete, role sau altfel de mijloace alternative in zonele cu restrictii, pot primi sanctiuni de la 200 la 800 de lei.

Conform unei decizii luata in anul 2015 la Timisoara de vechea administratie, accesul biciclistilor in zona pietonala a orasului a fost interzisa. Acestia au voie sa traverseze acest perimetru doar pe langa biciclete, altfel risca sa fie sanctionati.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pai eu zic sa intrati si in magazine cu tzoagla …ce kkt …nicaieri in lume nu poti intra in centru cu bicicleta..skate board sau trotineta …dar voi credeti ca aveti doua perechii de oo

    • Și tu ești unul din cotețarii parcați pe trotuar până la intrarea în bloc nu-i asa? Copiii unde ți-ai plimbi? Ocolind pe carosabil? Asfixiati de motorină ce sunteți, lumea a 3-a.

      • Si tu probabil unul din aia care te darama pe trotuar cu bicicleta…
        Daca ar exista bun simt si civilizatie nu ar avea nimeni nimic impotriva biciclistilor dar cand vezi atata nesimtire la unii…

    • ai fost vreodata pe Mariahilferstrasse in centrul Vienei?

  2. Scapati mai bine de terasele care ocupa aproape tot spatiul.

  3. Daaaaa….. la anu sa intre si masinile !!!!

  4. In nici un oras din Europa , comparabil ca marime cu Timisoara , nu exista un centru mai anost ! Nu exista magazine de firma , nu vitrine luxoase….doar un second hand mai lipseste ! Papucu Galben si ABC -uri….Terase pline cu ciumeti , vezi bataia de luna trecuta …Salutari din Graz ! Cius , wuei !

  5. Peste tot in orasele civilizate e permisa bicicleta dar romanetii nu suporta si imping plozii in fata cand de fapt pur si simplu nivelul de educatie e praf. Dar e ok. Aparati-va copiii, doar aveti nevoie de mici victime la care sa urlati si pe care sa ii transformati in obezi cretini care inteleg doar terase, non stop, second hand si mall.

    • I-a mergi tu în München și plimbăte cu bicicleta in Marienplatz să vezi ce ți se întâmplă, avortatule sau avortato in caz că ești chiar bolnava psihică Ana Munteanu !
      Vangurade cretini !!

      • Învață să scrii, cancerule. Iti inteleg capitala Bavariei, ok. What about Barcelona, Paris, Copenhaga, Amsterdam, Berlin, Budapesta? Pe unde nu e voie FIX pe mijloc, s-au facut piste civilizate, delimitate, respectate, nu ocoliri imbecile. Plozii se tin de mana in oras sau se educa. Promenada nu inseamna camp de oligofreni. Nu am zis sa nu existe reguli sau amenzi pentru extremisti (aia 3 din tot orașul) dar pt analfabeti ca tine orice apropiere de normalitate inseamna SALBATICIE. Cu ce va deranjează biciclistii care doar traversează calm?

        • Salbaticie zici? How about baietii aia livratori care merg pe bicicleta cu viteza? Sau de aia care merg cu trotinetele electrice cu 30-50 lla ora, dau claxoane si calca oamenii?
          Ai citit stirile ? Bucuresti, fata lovita in parcul Tineretului de trotineta electrica, care mergea pe trotuar. Viteza la momentul impactului: 40 la ora. Fata: isi pierde cunostinta pentru 20 de minute. Trotinetistul: fuge de la locul respectiv. Poti chema politia rutiera? Nuuu.
          Biciclist, Timisoara, acum doua weekenduri. Vine baiatu’ din spate, mai sa intre in mine si tot el pe injuraturi.
          Zona pietonala este zona pietonala. Bicicleta si trotineta sunt vehicule, conform legislatiei. Vehiculele nu au ce cauta in zona pietonala. Si nu mai eticheta tu oamenii, ca nu esti tu mai breaz.
          Vino tu in Bucuresti in Centrul Vechi sa vezi efectul bicicletelor si trotinetelor electrice. Si dupa aia, fa un pustiu de bine fiind sincer si scrie ce impresie ti a lasat tie aceasta „normalitate”.

          • … si uite asa descoperim inca un exemplar al speciei umane, nedemn de incadrarea „homo sapiens sapiens” ia zi, iti aduc niste banane la zoo, mister „Nu” ?

        • După vocabular cu siguranță ești sugătoarea blondă care a inițiat abrogarea acestui regulament, numai pentru că atunci când stai sub birou și șeful se joacă cu părul tău slinos sa ai conștiința împăcată că cel care te mângâie pe creștet poate ranji la fraieri de pe bicicletă prin piața Operei, lucru pentru care in Jermanica i s-ar face IDIOTEN TESTS !!
          marșinkaktdenutte !

    • Civilizatie e cuvantul cheie! Dar cum aici lipseste cu desavarsire, romanul trebuie educat prin restrictii si amenzi!

  6. O idee foarte proasta. La fel ca si ‘L’, prezent aici in sectiunea de comantarii.

  7. Asta e o initiativa tipic USR-ista, adica lipsita de pragmatism, functionalitate. Centrul Timisoarei, de facto, e aglomerat, intre Opera si Catedrala nu au ce cauta biciclete, nu te poti baza doar pe bunul simt ca se respecta o viteza decenta. Sunt piste destule pe strazile de langa. Si exista probleme stringente de rezolvat, nu fataitul bicletelor pe promenada. Curatenia, ceva solutii implementate in ultimul an ? Parca ati castigat alegerile anul trecut, prin septembrie. Numai tranznai faceti. Incepe sa imi para rau ca v-am votat.

  8. Cea mai buna varianta este ca doar biciclistii pederasti sa aiba voie in centru! Acestia fac cu adevarat cinste orasului!

  9. Sustin circulatia in centru cu biciclete, trotinete, role, ATV-uri, masini, tractoare, carute si drujbe cu roti!
    M-am sucit. Pana la miezul noptii nu-i mai sustin pe cei cu baraitoarele.
    Il sustin pe D-l Stefan Popa-Popas, infierat pentru vorbele rostite in 2019.
    Reiterez: au venit CIURUCURILE!

  10. n-a fost calcat niciun copil de biciclisti in centru, vorbeste frica nejustificata din ei. sa puna panouri cu viteza maxima 10 km/h iar cine merge tare sa fie tras pe dreapta, simplu. eu daca alerg in centru tot pot sa lovesc pe cineva, ce facem? interzicem si mersul pe jos atunci si lasam centrul ciorilor?

    • Spui 10 km/h cap de fontă, cu creierii pensați !!?
      Tu știi ce înseamnă să mergi cu bicicleta printre oameni cu 10 km/h ??
      Sigur nu știi pentru că dacă ai ști, nu te-ar duce sfecla să alergi prin centru, când in oraș sunt atâtea parcuri plus aleile de pe malurile Begai !!
      Toți rujaţii sunteți atât de inteligenți !!?

      • care esti tu dobitoc, poti sa mergi si cu 7km la ora daca chiar esti biciclist, fututi trotineta aia de rabla cu care nu poti tu merge. ia-ti bicicleta aia cu care nu poti merge tu cu 10km printre oameni si baga-ti-o in cur, cu latul, biciclist prost care te-a facut ma-ta! de ce nu e ok sa ramana cum e acum? de aia ai tu capatzana aia asa mare, de la frustrarea ca nu poti pedala prin centru?

  11. Spui Ana Munteanu si tragi apa. Astea da preocupari majore din partea USR. Hai mai faceti o inscenare, ca la nimicuri va pricepeti. Nu poate sa ajunga Fritz cu bicicleta prin centru la Primarie ? Cap aveti, minte va mai trebuie. Interzis centru ptr. circulatia biciclistilor ( auzi 10 km/h, dar ce sta cineva cu radarul sa-i verifice ? ).

  12. Daca e zona pietonala, nu se discuta cu ce se poate circula. Noi pietonii le respectam, cu unele axceptii, pistele. Legea e lege.

  13. am vazut o pereche de batrini pe la vreo 60 in sus in fata la rectorat s=au dat jos de pe toagle si au luat=o la pas spre catedrala……in jur trotinetisti si gloveri buluc ….pina la urma tine si de cit de civilizat e omul…..!!

  14. Niciunde in tarile civilizate europene nu se circula cu bicicleta sau alte vehicule in zonele pietonale. Cei trei consilieri de la usr care au initiat aceasta propunere denota faptul ca sunt niste incuiati care nu au prea iesit din tara. Ma mira acest fapt fiindca usr pozeaza intrun partid modern insa este plin cu ciurucuri si frustrati.

  15. tuva-n gura de useristi… in loc sa faceti pistele actuale si alte legaturi prin oras voi va preocupati de zona dintre terase ca sa mearga nu hipsterii trotinetistii 3 metri pe jos.

    Il huleam pe Robu si sleahta lui de ciorditori meritocrati, dar la voi prostia si limitarea intelectuala e problema…