Temperaturi mai mici cu aproape 20 de grade, la Timisoara si in tot Banatul. Ger puternic, ninsori si viscol. Autoritatile, in alerta

TIMISOARA. Meteorologii au emis un Cod Galben de ger pentru zilele urmatoare, valabil la Timisoara si in tot Banatul.

CITESTE SI: Vremea schimba prioritatile pe santierul Centurii Sud Timisoara. Se lucreaza la podurile si podetele de pe traseu. Foto

Incepand de joi sunt asteptate temperaturi scazute, dar si vant puternic, ninsori viscolite si polei. Temperaturile vor scadea de la 10-11 cu plus, cat au fost zilele acestea,  pana la -9 si chiar -10 grade Celsius.

„Treptat vor predomina ninsorile la inceput in Banat, Crisana, Maramures, Transilvania, Moldova si zonele montane, apoi si in Dobrogea si cea mai mare parte a Munteniei si se va depune strat de zapada, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghetus.Vantul va avea intensificari in toata tara, amplificand senzatia de frig, cu viteze de 55 – 65 km/h si temporar peste 70 – 80 km/h, mai ales in sud-vest, centru, est si sud-est. La munte vantul va sufla tare, cu rafale de peste 70…90 km/h, iar indeosebi in zona inalta vor depasi 100 – 120 km/h”, transmis reprezentantii Agentiei Nationale de Meteorologie.

Autoritatile se pregatesc deja pentru ce urmeaza.

In cadrul Comandamentului de iarna, subprefectul de Timis Mircea Bacala a cerut companiilor de termonficare, si celor de furnizare gaze si energie electrica sa se asigure ca nu vor exista probleme de alimentare pe timpul gerului.

De asemenea, oamenii strazii urmeaza sa fie adunati si dusi in adaposturile amenajate in oras.  S-a intocmit o situatie a gravidelor si a persoanelor care au nevoie de dializa, astfel incat in caz de urgenta sa fie pregatite ambulante si echipaje care sa le preia si sa le acorde asistenta medicala.

Subprefectul judetului Timis a solicitat monitorizarea permanenta a situatiei privind caile de comunicatii si sa se intervina cu promptiudine pe drumuri la caderea precipitatiilor anuntate in cursul zilei de maine. In plus, a cerut o atentie deosebita la curatarea – de gheata sau zapada – a statiilor mijloacelor de transport in comun„, au transmis reprezentantii Prefecturii Timis.

Politistii urmeaza sa faca verificari pentru a se asigura ca administratorii drumurilor au suficiente cantitati de materiale antiderapante pentru a putea interveni.

De asemenea, oamenii legii ii sfatuiesc pe soferi sa se adapteze la conditiile de drum pentru a evita accidentele.

Serviciul Rutier Timis le recomanda conducatorilor auto:
sa circule cu prudenta
sa adapteze in permanenta viteza la conditiile meteo-rutiere
sa nu depaşeasca autovehicule oprite în coloana la semafor
sa nu opreasca ori sa stationeze in locuri unde ar putea impiedica desfasurarea normala a traficului rutier
sa asigure o buna vizibilitate curatand parbrizul, luneta şi geamurile laterale si sa verifice ca functioneaza sistemul de climatizare şi dezaburire functioneaza corespunzator
sa nu bruscheze comenzile autovehiculului (frana si acceleratia)
sa pastreze in mers o distanta suficienta pentru a putea frana in conditii de siguranta
sa isi pastreze calmul in trafic
sa respecte semnalele politistilor rutieri.

Pietonii sunt rugati sa circule numai pe trotuare, traversarea strazii sa o faca pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric si numai dupa ce sunt siguri ca intentia lor de a traversa a fost observata de catre soferi”, transmit reprezentantii IPJ Timis.

Politistii le reamintesc soferilor ca echiparea masinilor cu anvelope de iarna este obligatorie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.