Premiera mondiala in medicina. Dublu transplant de brate facut unui barbat

Numele Felix Gretarsson va ramane in istoria medicinei mondiale, dupa ce a devenit primul om care a beneficiat de un transplant dublu de brate. Interventia fabuloasa a fost facuta in Franta.

CITESTE SI: Romania, in topul vaccinarilor in Europa. Numarul celor care se programeaza pentru imunizare este in crestere 

Islandezul de 48 de ani si-a pierdut ambele membre superioare in urma cu mai bine de doua decenii. In timp ce lucra la o linie de inalta tensiune, o descarcare de 11.000 de volti i-a ars bratele si l-a aruncat la pamant.

Barbatul a suferit atunci mai multe fracturi si leziuni interne si a fost timp de trei luni in coma, iar medicii chirurgi i-au amputat ambele maini. Ulterior, acesta a mai suferit cateva operatii, inclusiv un transplant de ficat.

Cand expertul in transplant de mana Jean-Michel Dubernard, stabilit la Lyon, a vizitat Reykjavik pentru o conferinta, Gretarsson l-a intrebat daca este posibil sa ii inlocuiasca cele doua membre pierdute, scrie theguardian.com.

A durat mai mult pana a fost gasit un donator potrivit pentru Gretarsson, insa in tot acest timp, 50 de medici si asistenti s-au pregatit pentru aceasta interventie.

In total, patru echipe de chirurgi au luat parte la operatie, pentru a minimaliza timpul de tranzitie dintre donator si beneficiar.

Medicii sustin ca perspectiva pentru ca bratul drept sa devina functional este mai buna decat pentru bratul stang, unde a fost nevoie de o reconstructie totala a umarului. La noua zile dupa operatie nu a fost detectata nicio complicatie serioasa, au adaugat acestia.

Pacientul mai are de asteptat pana in momentul in care isi va putea misca bratele, insa e incantat de rezultat.

Avand in vedere nivelul amputarii, nu putem promite nimic”, a spus chirurgul care a lansat in 2010 protocolul medical pentru aceasta operatie. El a adaugat ca echipa de medici il va sustine toata viata pe Gretarsson, pe care il asteapta multi ani de recuperare.

Foto: today24.news

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.