Demonstratii de amploare, si la -50 de grade, pentru sustinerea lui Alexei Navalnii, rivalul lui Vladimir Putin. Zeci de oameni au fost deja arestati in Rusia. Foto si video

Rusii au iesit in strada in mai multe orase pentru a-l sustine pe Alexei Navalnii, principalul opozant al lui Vladimir Putin, care a fost retinut in urma cu o saptamana, imediat ce a ajuns in tara.

CITESTE SI: Teribilism si inconstienta. Un oltean si un sirian, la un pas sa moara inghetati pe munte, in Banat. A intervenit elicopterul SMURD. Foto si video 

La Moscova s-au adunat mii de oameni, cu toate ca mitingul trebuia sa inceapa in jurul orei 14. Oamenii au iesit in strada si la Vladivostok sau Habarovsk, in timp ce un mic protest a fost organizat si la Iakutk, acolo unde in aceasta dimineata erau -50 de grade, scrie digi24.ro.

Circa 50 de protestatari au fost arestati in 10 orase ruseşti, potrivit organizatiei neguvernamentale OVD-info, specializata in contabilizarea arestarilor la manifestatii.

Nu doar rusii cer eliberarea lui Alexei Navalnii. Vineri, presedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat ca l-a sunat pe presedintele Vladimir Putin pentru a-i cere eliberarea rivalului sau politic.

Mai mult, Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care invită statele UE să ceară și să impună sancțiuni Rusiei, în urma arestării dizidentului Alexei Navalnîi. Sancțiunile propuse merg de la limitarea accesului în UE pentru oligarhii apropiați de Vladimir Putin, până la stoparea definitivă a gazoductului Nord Stream 2, scrie digi24.ro.

Va reamintim, Alexei Navalnii a fost otravit in august 2020 cu Noviciok, fiind internat si tratat apoi intr-un spital din Germania.El a revenit in Rusia la finalul saptamanii trecute, cand a fost retinut chiar de la aeroport. Navalnii se afla in arest preventiv in aşteptarea mai multor proceduri judiciare care il vizeaza.

Printre altele, autoritatile ruse au comunicat ca el ar putea fi considerat vinovat de incalcarea conditiilor de eliberare conditionata in urma unei condamnari cu suspendare din 2014.

UPDATE: Aproximativ 2000 de oameni au fost arestati de politie in orasele in care rusii au iesit in strada pentru a protesta impotriva lui Vladimir Putin si a arestarii lui Alexei Navalnii. Chiar si sotia rivalului lui liderului de la Kremlin a fost retinuta pentru cateva ore apoi eliberata.
O jurnalista ar fi fost batută de fortele de ordine in Sankt Petersburg, in timp ce un alt ziarist a fost arestat, scrie digi24.ro.

Protestatari batuti au fost si la Kazan, al optulea oras ca marime din Rusia, capitala Republicii Tatarstan.

Foto: digi24.ro, reddit.com

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.