Protest la Timisoara. Sindicalistii din Sanatate si Invatamant, in strada, furiosi pe inghetarea salariilor

TIMISOARA. Aproximativ 100 de oameni, sindicalisti din Sanatate si Invatamant au protestat, marti, la Prefectura Timis, nemultumiti de inghetarea salariilor din sistemul bugetar.

”40 punctul de pensie”, ”Nu taiati pensiile”, ”Noi am muncit, voi ne-ati mintit”, ”Jos Guvernul”, ”Ne-ati mintit”, ”Guvernul ne-a pus pumnul in gura”, statea scris pe pancartele celor aflati in strada .

Sindicalistii din sanatate sunt nemultumiti de decizia luata de Guvern si sunt hotarati sa continue protestele.

„Protestam pentru aparitia ordonantei 226 vcare blocheaza salariile la nivelul lunii decembrie 2020 si nu mai permite majorarea salariala conform legii 153 din 2017 pentru a numite categorii de personal din sanatate, care trebuia facuta de la 1 ianuarie. Este vorba despre brancardieri, infirmieri, registratori, statisticieni, personal de ingrijire, muncitori, personal tehnic administrativ. Deci, tot acest personal va avea de suferit pentru ca trebuia sa primeasca o majorare cu 25% pe grila. Vom continua genul asta de proteste la Bucuresti, la pichetarea tuturor ministerelor care ne intereseaza pe domeniul sanatatii, munca, sanatate, finante, inclusiv la Guvern pentru ca inainte de alegeri ne-au promis ca nu se va intampla lucrul asta si nu am uitat ce ne-au promis, si nu am uitat ca noi suntem linia I de la inceputul acestei pandemii si ne pare rau ca am ajuns sa iesim acum in strada sa ne aparam drepturile dupa ce ne lupta de la inceputul pandemiei cu COVID-ul”, a declarat Daniel Lazarovici, presedintele Uniunii Judetene SANITAS Timis.

Alaturi de personalul medical au venit si profesorii, care asteaptau la randul lor majorari salariale si se declara solidari cu medicii.

Au promis de toate inaintea alegerilor, pentru ca imediat dupa alegeri sa ia aceste masuri. Ori cei din inavatamant stiti bine ca de la 1 septembrie 2020 trebuiau sa beneficieze de marire de salariu, dar si de la 1 ianuarie 2021, lucru care nu s-a intamplat. Practic suntem cea mai frustrata, ce mai furata, dintre categoriile bugetare. Lucrul acesta nu se poate si vom protesta si noi alaturi de ei, si SANITAS-ul alaturi de noi, pentru ca suntem practic in prima linie, sanatatea si educatia. Constitutia stiti bine ca prevede 6% din PIB, niciodata nu s-a respectat, ba mai mult, anul acesta abia s-a acordat 2,9%. Sunt multe lucruri care ne-au tot determinat  sa protestam astazi„, a spus unul dintre dascalii prezenti la protest.

La Timisoara a fost si un incident, la un moment dat, doi dintre protestatari s-au imbrancit, insa imediat au fost indepartati de catre jandarmii care au supravegheat protestul.

Refuzul Guvernului de a respecta legea si de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021 salariatilor din sanatate si asistenta sociala reprezinta o jignire la adresa efortului pe care fiecare dintre acestia il depune zi de zi la locul de munca, de mai bine de 11 luni. În aceste conditii, Consiliul National al Federatiei SANITAS, intrunit astazi, 5 ianuarie 2021, reprezentand peste 100.000 de membri de sindicat din unitatile sanitare, cele de asistenta medico-sociala si cele de asistenta sociala, a analizat situatia creata de aparitia OUG nr. 226/2020 si a decis organizarea in urmatoarea perioada a unei serii de actiuni pentru sustinerea urmatoarelor revendicari: aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 – Legea-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice; stabilirea sporului de conditii prin raportare la salariul de baza aflat in plata; acordarea stimulentului de risc salariatilor din asistenta sociala„, a transmis Sanitas.

Actiunile care vor mai fi organizate la nivel national de Federatia Sanitas in perioada urmatoare vizeaza lansarea unei petitii online pentru sustinerea aplicarii prevederilor Legii nr. 153/2017 si exceptarea salariatilor din sanatate si asistenta sociala de la prevederile art. I din OUG nr. 226/2020, precum si solicitarea organizarii unor intalniri la nivelul Guvernului Romaniei cu ministrii responsabili pentru deblocarea situatiei create de aparitia OUG nr. 226/2020.

De asemenea, sindicalistii vor redacta o scrisoare deschisa catre Presedintie, membrii Parlamentului Romaniei si ai Parlamentului European prin care vor sa atraga atentia asupra faptului ca „Romania este singura tara europeana care in plina pandemie diminueaza veniturile salariatilor care se lupta in mod direct pentru stoparea acesteia”.

Nu in ultimul rand, vor fi informate organizatiile sindicale internationale la care federatia este afiliata despre situatia creata de OUG nr. 226/2020 in randul salariatilor din sanatate si asistenta sociala si solicitarea unor actiuni de sustinere a membrilor de sindicat.

„In functie de rezultatul actiunilor deja programate, Federatia Sanitas va continua sa organizeze forme de protest legale in aceasta perioada, pentru sustinerea si solutionarea revendicarilor membrilor nostri de sindicat”, au spus reprezentantii organizatiei sindicale.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Miroase a PSD de la o posta. Toti sefii de la sindicate au ajuns apoi senatori si deputati al PSD. Sa le fie rusine, cand altii se chinuie la privat sa traiasca de pe o zi pe alta. Merita doar cei care risca lucrand la Infectioase.

    • Corect! Toate sindicatele bugetarilor sunt mina in mina cu PSD-ul…

  2. Cine-i opreste pe cei de la privat sa se organizeze in sindicate si sa nu mai accepte salariile mici pe care le platesc patronii care se ghiftuiesc cu profituri mari? Daca dispar afacerile care se bazeaza pe salarii mici nu-i nici o paguba pentru economie.

  3. Va asteptam cu drag in mediul privat , unde este platita performanta , foarte bine .
    Iar cei care muncesc , asa cum spun, nu au motive de ingrijorare , din contra, avem ca stimulente , sala de relaxare , abonamente gratuite la sala si multe alte surprize .