Pornesc sarbatorile pe rit vechi. Sarbii din Banat au aprins badnjak-ul, in Ajunul Craciunului in pandemie. Foto si video

TIMISOARA. Inca un val de sarbatori in Banat! Sarbii din Timisoara au aprins miercuri seara, in Ajunul Craciunului pe rit vechi, badnjak-ul, traditie din mosi stramosi ce simbolizeaza un nou inceput, sanatate si bogatie.

CITESTE SI: Boboteaza, in pandemie la Timisoara. Credinciosii au venit la Catedrala Mitropolitana sa ia apa sfintita. Foto 

Nu a mai fost ca in alti ani, din pricina pandemiei de coronavirus. La ritualul din Ajunul Craciunului au participat mai putini oameni, care au purtat masti, in timp ce micutii au cantat colinde si au aruncat boabe de grau in foc, pentru ca asupra familiilor lor sa se abata belsugul.

Potrivit credintei, cu cat flacarile sunt mai inalte si cu cat ies mai multe scantei, cu atat anul va fi mai bogat.

CITESTE SI: Externata in aplauze. La 95 de ani, cea mai in varsta pacienta vindecata de COVID la Timisoara, de la inceputul pandemiei. Video

Badnjak-ul, in fapt trunchiuri de stejar, a fost aprins la toate cele 60 de biserici si 5 manastiri sarbesti din Banat.

Vreme de 3 zile, sarbii de pe intreg cuprinsul Banatului vor petrece alaturi de familie si de cei dragi sarbatoarea Craciunului, dupa care vor incepe pregatirile pentru Revelion, care se sarbatoreste in 13 ianuarie.

La finele lunii, in 27 ianuarie, sarbii au inca un motiv de petrecere, il cinstesc pe Sfantul Sava, cea mai importanta figura a Bisericii Ortodoxe Sarbe.

VIDEO: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Srecna Bozic svima !