Semmeringul banatean a repornit. Se circula din nou pe cea mai spectaculoasa cale ferata din Romania, Oravita – Anina

Trenul care circula pe ruta Oravita – Anina a revenit pe traseu de sarbatori.

CITESTE SI: Mos Craciun violet si-a facut treaba si in acest an. Reprezentantii Politehnicii Timisoara au trecut si granita judetului 

Garnitura a fost repusa in circulatie dupa ce echipele CFR Infrastructura au reparat terasamentul intre Oravita si Lisava, acolo unde acesta s-a surpat la inceputul lunii decembrie.

Trenul a fost repus in circulatie sambata, 19 decembrie, si acum circula dupa programul normal: plecarea este zilnic, la ora 11.15, din Gara Oravita, iar sosirea este la ora 16.40”, a declarat Remus Cherla, sef de gara la Oravita pentru colegii de la expressdebanat.ro.

Construit de administratia habsburgica, traseul Oravita – Anina este cea mai veche linie de cale ferata de pe actualul teritoriu al Romaniei. Ea a fost data in folosinta la data de 25 noiembrie 1863.

Traseul, datorita razelor de curbura mici, unele chiar de numai 104 m, si a rampelor mari cu declivitate maxima de 21 la mie, se aseamana foarte mult cu celebra cale ferata Semmering (Austria), motiv pentru care a fost supranumit „Semmeringul Banatean”. Traseul traverseaza peisaje montane deosebite, fiind vizibil platoul Muntilor Semenic.

CITESTE SI: Asemanarile fascinante dintre cea mai spectaculoasa cale ferata din Romania, aflata in Banat, si Semmeringul din Austria! FOTO!

Trenul parcurge o distanta de 33 km, pleaca din Oravita, aflata la o altitudine de 218,7 m si ajunge la Anina la o altitudine de 556,4 m, rampa maxima de pe traseu inregistrandu-se intre Lisava si Garliste. De-a lungul traseului se pot descoperi nu mai putin de 14 tunele cu o lungime totala de 2,1 km si 10 viaducte cu inaltimi de peste 25 de metri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sa vad eu tren care urca panta de 21 la suta! Poate 21 la mie.

  2. Bineinteles ca nu exista panta la CF de 21% !!
    Le-a fost greu sa scrie corect 21‰ (21 la mie). Trebuia doar apasat ALT+0137.

    • Există. Dar nu în România, ci poate în Elveția, la căile ferate cu cremalieră.

  3. iertati,e doar ziaristi,multi citesc ,putini obsearva greseala.