Grecia prelungeste lockdown-ul. Oamenii ies din case cu aprobare prin SMS. O alta tara din Europa instaureaza carantina locala

Evolutia pandemiei determina guvernele statelor din Europa sa ia diferite masuri.

CITESTE SI: Impact violent, masina aruncata pe marginea drumului, in apropiere de Timisoara. Foto 

Grecia a hotarat sa prelungeasca cu o saptamana carantina, cu toate ca numarul de infectari a inceput sa scada. Potrivit guvernului elen, decizia are drept scop eliminarea presiunii asupra sistemului de sanatate.

Pentru a combate al doilea val de COVID-19, mult mai agresiv decat primul, autoritatile din Grecia au impusa inca o saptamana de carantina in plus, fata de data anuntata initial, intrucat „povara epidemiologica ramane ridicata…Exista semne incipiente de reducere a numarului de cazuri de coronavirus. Daca acest ritm descrescator continua, presiunea asupra sistemului public de sanatate va scadea si putem lua in considerare un plan de revenire la o anumita normalitate„, a declarat Stelios Petsas, purtatorul de cuvant al guvernului de la Atena.

Grecii vor trebui sa respecte si in prima saptamana din decembrie regulile impuse in carantina. Pentru fiecare iesire, locuitorii Greciei trebuie sa primeasca unda verde de la autoritati, prin SMS. Acestia au obligatia de a informa printr-un mesaj la un numar indicat numele, adresa, locul si motivul deplasarii. Tot pe telefon primesc confirmarea ca pot parasi locuinta, doar in scopul precizat. Doar magazinele pentru nevoi esentiale, supermarketurile si farmaciile sunt deschise in toata tara, scrie digi24.ro.

In alta ordine de idei, la inceputul lui decembrie Anglia va iesi din lockdown-ul in care se afla acum, insa vor fi pastrate in continuare restrictii severe, insa la nivel zonal.

Masura carantinei generalizate a permis inversarea cu succes a curbei epidemiei, cu o scadere a numarului de infectari si de spitalizari. Inteleg impactul pe care il vor avea aceste masuri, dar ele sunt necesare avand in vedere amploarea amenintarii cu care ne confruntam”, a declarat ministrul sanatatii britanic.

Peste tot in Anglia, magazinele cu produse neesentiale vor putea incepe sa functioneze din nou, iar scolile vor ramane deschise. Telemunca este recomandata in toate cazurile. Insa, in zonele plasate in nivelul de alerta cel mai ridicat, precum Birmingham, Manchester, Newcastle, Bristol si Leeds, puburile si restaurantele raman inchise, cu exceptia comenzilor de mancare la pachet si a livrarilor la domiciliu. Intalnirile intre persoane din gospodarii diferite vor fi interzise, atat la interior, cat si in spatii deschise, exceptand parcurile, scrie digi24.ro.

Locuitorilor din zonele cu restrictiile cele mai severe li se va propune o campanie de testare in masa, cu teste rapide. Guvernul britanic a anuntat anterior ca masurile vor fi relaxate usor pe perioada sarbatorilor de iarna, pentru a permite familiilor ss sarbatoareasca impreuna – grupuri de pana la trei familii (gospodării) vor avea permisiunea sa se intalneasca fara restrictii in perioada 23-27 decembrie.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.